Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 14:17

Στα κρατητήρια "φιλοξενούνται" οι 34 μετανάστες από το Βενέτικο 

Γράφτηκε από την
Στα κρατητήρια "φιλοξενούνται" οι 34 μετανάστες από το Βενέτικο 

Βρέθηκαν πάνω στο Βενέτικο και μεταφέρθηκαν σε Καλαμάτα και Μεσσήνη  

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης κρατούνται οι 34 παράτυποι μετανάστες, μεταξύ τους δύο γυναίκες και 7 παιδιά, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν - οι οποίοι εντοπίστηκαν στη νήσο Βενέτικο το μεσημέρι του Σαββάτου. Χθες το πρωί μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του Δήμου Πύλου - Νέστορος από την Κορώνη, όπου φιλοξενήθηκαν για ένα βράδυ, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, όπου βρίσκονται υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Οι δύο Ουκρανοί φερόμενοι ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα Καλαμάτας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.

Στο λιμάνι της Κορώνης αποβιβάστηκαν σταδιακά το μεσημέρι του Σαββάτου, με ένα αλιευτικό και δύο φουσκωτά σκάφη, οι πρώτοι 28 παράτυποι μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν των οποίων η περιπέτεια ξεκίνησε όταν ξημερώματα το ιστιοφόρο που επέβαιναν με προορισμό την Ιταλία, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Μεταξύ τους και 7 παιδιά, καθώς και 1 γυναίκα από το Αφγανιστάν, που κρύβονταν στο νησάκι Βενέτικο κατ' εντολή των 2 Ουκρανών οι οποίοι έχουν συλληφθεί ως διακινητές. Το ίδιο απόγευμα αργά εντοπίστηκαν πάνω στο νησάκι από τους λιμενικούς άλλοι 6 Ιρανοί παράτυποι μετανάστες, 5 άνδρες και 1 γυναίκα.

  

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 25 άνδρες (15 Πακιστανούς, 5 Αφγανούς και 5 Ιρανούς), 2 γυναίκες (1 Αφγανή και 1 Ιρανή), καθώς και 7 παιδιά (5 από το Πακιστάν και 2 από το Αφγανιστάν). Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, αλλά το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν με το όνομα "Plan B", σημαίας ΗΠΑ, έπαθε μηχανική βλάβη και οι δύο Ουκρανοί φερόμενοι ως διακινητές το παράτησαν στο ακρωτήρι Ακρίτα, όπου βρέθηκε αγκυροβολημένο, και με τη βοηθητική φουσκωτή λέμβο του ξεκίνησαν να μεταφέρουν τους ταλαιπωρημένους μετανάστες στο νησάκι Βενέτικο. Ομως ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας είχε ήδη σημάνει συναγερμό και οι λιμενικοί της Καλαμάτας και της Κορώνης είχαν ξεκινήσει να το αναζητούν. Το πρωί του Σαββάτου, γύρω στις 11 κοντά στη Σχίζα, εντόπισαν τους δύο Ουκρανούς, ενώ στις 2 το μεσημέρι βρήκαν τους πρώτους 28 παράτυπους μετανάστες και αργότερα το απόγευμα τους άλλους 6, οι οποίοι συνέχιζαν να κρύβονται. Πάντως, παρά την ταλαιπωρία είναι όλοι καλά στην υγεία τους και με μέριμνα της αντιδημάρχου Πύλου - Νέστορος Πελαγίας Λευτάκη, κι ενώ βρίσκονταν ακόμα στο Βενέτικο, εφοδιάστηκαν με τρόφιμα και νερό. Το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Πύλου - Νέστορος τους φιλοξένησε στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορώνης. 

Στο λιμάνι της Κορώνης ρυμουλκήθηκε και το ιστιοφόρο με τη συνδρομή του αλιευτικού σκάφους «Ελεήστρια».

 

Φωτογραφίες: Χρυσοβαλάντη Λευτάκη από την Κορώνη

 

 

 


NEWSLETTER