Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 07:44

Τρεις νεκροί από τη θεομηνία στην Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Τρεις νεκροί από τη θεομηνία στην Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις, σπίτια, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ο τραγικός, πρώτος απολογισμός των καταιγίδων που σάρωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης τη Μεσσηνία.

Αν και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο αφήνοντας τους πολίτες μόνους στην προσπάθεια διάσωσης της ζωής τους και της περιουσίας τους. Οι προσπάθειες των πολιτών έγιναν ακόμα πιο δύσκολες στις περιοχές που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, ενώ η βροχή δυνάμωνε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί πολίτες κατήγγειλαν στην “Ε” πως τηλεφωνούσαν σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, αλλά δεν απαντούσε κανένας. 

Το πρώτο φως της μέρας βρήκε εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα, δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα και πολλούς οδηγούς να προσπαθούν να κινηθούν στους κατεστραμμένους δρόμους. Τότε οι τοπικοί άρχοντες άρχισαν να συνειδητοποιούν το μέγεθος της καταστροφής και έθεσαν σε λειτουργία το μηχανισμό που θα έπρεπε να είχε τεθεί σε επιφυλακή μια μέρα νωρίτερα ώστε να μην καταστραφούν γειτονιές στην Καλαμάτα, τη Θουρία, το Πήδημα, τον Αρι, τον Αγιο Φλώρο, το Πλατύ, τη Μεσσήνη, την Ανάληψη, τη Βελίκα, τη Στούπα, τον Αγιο Νικόλαο, τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” γιατί έχει πλημμυρίσει το οδόστρωμα στο ύψος του Αγίου Φλώρου. Επίσης σταμάτησε η κυκλοφορία οχημάτων στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη επειδή έχει καταστραφεί το οδόστρωμα κοντά στον Αρι και γιατί ξεχείλισε ο Πάμισος δίπλα στη Μεσσήνη. Τα νερά του Παμίσου πλημμύρισαν και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με συνέπεια να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις. Το πρωί της Τετάρτης είχε διακοπεί και η κυκλοφορία στο Μεσσήνη - Ριζόμυλος αλλά αποκαταστάθηκε λίγο μετά το μεσημέρι. 

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Ο υπηρεσίες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη παροχή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου και Ιντερνετ αλλά είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός του πρώτου 48ωρου. 

 

Το απόγευμα κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ήρθε στη Μεσσηνία για να συντονίσει το έργο της καταγραφής και της αποκατάστασης των υποδομών. Στη Μεσσηνία ήρθε το βράδυ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Νωρίτερα σε σύσκεψη στο Διοικητήριο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους στην οποία έγινε η πρώτη καταγραφή των ζημιών. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


NEWSLETTER