Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 07:15

Απαντήσεις σε 20 ερωτήσεις: Σωτήρης Λαμπρόπουλος - Πρόεδρος Περιφερειακού Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ «Τα φυτοφάρμακα μόνο με συμβουλή γεωπόνων»

«Την ευθύνη πρέπει να αναλάβει το κράτος μέσα από δημιουργία υπηρεσιών, όπου με διεπιστημονική προσέγγιση θα αντιμετωπίζονται τα θέματα υδάτων και θα δίνονται κεντρικές κατευθύνσεις», σημειώνει στην "Ε" για τη διαχείριση των υδάτων ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Σωτήρης Λαμπρόπουλος. Για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα συνιστά «χρήση μετά από επιστημονική γεωπονική συμβουλή για το χρόνο και την ποσότητα εφαρμογής, όπου ο γεωπόνος θα έχει μερίδιο ευθύνης, καθώς και υιοθέτηση της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας».

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη

1 Τι είναι το ΓΕΩΤΕΕ; Επιστημονικός φορέας ή συνδικαλιστικό όργανο;

«Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο το ΓΕΩΤΕΕ είναι επίσημος επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας που περιλαμβάνει τους κλάδους των γεωλόγων, γεωπόνων, δασολόγων, ιχθυολόγων και κτηνιάτρων. Πρωτίστως αποτελεί επιστημονικό φορέα, που αναπόφευκτα καθίσταται και μοχλός ανάδειξης της επιστημονικής και επαγγελματικής συμβολής των μελών του στην κοινωνία».

2 Σε τοπικό επίπεδο πού και σε τι μπορεί να συμβάλει το ΓΕΩΤΕΕ;

«Στην πορεία ανασύστασης του πρωτογενή τομέα, στη μελέτη φυσικών φαινομένων σχετιζόμενων με την τουριστική ανάπτυξη όπως οι διαβρώσεις τουριστικών ακτών, στην επανασύσταση του δασικού πλούτου ως ζωντανού οργανισμού και πηγής πλούτου για τους ορεινούς πληθυσμούς».

3 Πώς κρίνετε την προσπάθεια νομιμοποίησης των υφιστάμενων γεωτρήσεων από την Πολιτεία;

«Αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν μπορεί απαραίτητα να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Εν προκειμένω δεν πρέπει να βλέπουμε αποκλειστικά γραφειοκρατία νομιμοποίησης, αλλά μια προσπάθεια προσδιορισμού με σχετική ακρίβεια των απαραίτητων ποσοτήτων νερού σε κάθε τομέα και τι περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης δίνονται με βάση τα υδατικά ισοζύγια».

4 Πολλοί λένε ότι είναι μια προσπάθεια του κράτους να βγάλει χρήματα. Είναι έτσι;

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι τροπή μπορεί να πάρει σε επόμενο χρόνο η καταγραφή. Τώρα πάντως δεν μιλάμε για χαράτσι αφού δεν απαιτούνται παράβολα νομιμοποίησης, αλλά ακόμη και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής προβλέπεται να μειωθούν δραστικά».

5 Ποια είναι η άποψή σας για την κατάσταση με τις πολυάριθμες γεωτρήσεις στο νομό;

«Είναι γεγονός σε όλη την Πελοπόννησο, αποτελεί μια διαμορφωμένη και δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση. Σίγουρα όπως λειτουργούν αποτελούν πρόβλημα, αφού κανείς δεν ελέγχει και δεν συμβουλεύει επιστημονικά για τις αντλούμενες ποσότητες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο αριθμός όσο οι ανεξέλεγκτες αντλήσεις ποσοτήτων νερού».

6 Πέρα από το Φιλιατρινό φράγμα ποια άλλα έργα έχει ανάγκη η Μεσσηνία;

«Οσον αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, έργα που αφορούν στην επέκταση των οργανωμένων δικτύων άρδευσης (π.χ. Ανω Μεσσηνία), στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, καθώς και στην επεξεργασία αποβλήτων που σχετίζονται με την επεξεργασία γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων με κυρίαρχο το θέμα των αποβλήτων ελαιοτριβείων».

7 Ποια είναι η λύση για να υπάρξει συνολική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού του τόπου;

«Την ευθύνη πρέπει να αναλάβει το κράτος μέσα από δημιουργία υπηρεσιών, όπου με διεπιστημονική προσέγγιση θα αντιμετωπίζονται τα θέματα υδάτων και θα δίνονται κεντρικές κατευθύνσεις. Αυτή την στιγμή έχουμε διαλυμένες Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων, με έμπειρο προσωπικό που παραμένει ανεκμετάλλευτο και Υπηρεσίες Υδάτων χωρίς στελέχωση και χωρίς ουσιαστικά ομαλή διαδοχή των ΥΕΒ».

8 Το ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι του τόπου, στα λόγια. Στην πράξη πώς μπορεί να γίνει;

«Οι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε καλλιέργειας είναι η μείωση του κόστους μέσα από την οργάνωση της καλλιέργειας σε επιστημονική βάση και φυσικά η οργάνωση της διάθεσης. Στο τελευταίο κομμάτι δεν πρέπει να υποτιμάμε την δυναμική της εσωτερικής αγοράς μέσω ελαφριάς αύξησης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης που μπορεί να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες».

9 Η επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία θα δώσει τα οφέλη που όλοι περιμένουν;

«Το ΠΟΠ είναι ένα εργαλείο κατ’ εξοχήν εμπορικό. Το ερώτημα επομένως πέρα από την τεχνική πτυχή του (ικανοποίηση των απαιτήσεων σε επίπεδο Μεσσηνίας) είναι κατ’ εξοχήν εμπορικό. Η εμπορική τοποθέτηση του συνόλου του μεσσηνιακού ελαιολάδου στα ΠΟΠ θα βρει την ανάλογη αγορά που να είναι διατεθειμένη να πληρώσει την παραπάνω τιμή. Εδώ πρέπει να δούμε την κατάσταση με τις υπάρχουσες ποσότητες ΠΟΠ».

10 Οι ελιές Καλαμών είχαν εγκαταλειφθεί ως καλλιέργεια στο νομό. Αξίζει να γίνει και πάλι δυναμική;

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της αυθεντικότητας της ονομασίας αποτελεί κίνητρο επανεγκατάστασης, μετά από μελέτη εξεύρεσης περιοχών με ιστορικά χαμηλές εντομολογικές προσβολές, το οποίο θα οδηγήσει σε επιπλέον εμπορικό πλεονέκτημα της βιολογικότητας. Τελικά πρέπει να εξεταστεί η προϊοντική επέκταση της Μεσσηνίας ως πυρήνα παραγωγής γκάμας ελαιουργικών προϊόντων».

11 Παρά τις εξαγγελίες χρόνων το εργαστήριο ελαιολάδου στην Καλαμάτα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει;

«Αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το βασικό εργαλείο επίσημης πιστοποίησης της ανώτερης ποιότητας του ελαιολάδου μας και διαφύλαξης της ποιότητας από τις αυξημένες δυνατότητες νόθευσης, αν και τεχνικά εξοπλισμένο, δεν στελεχώνεται. Στο σημείο αυτό πιθανόν η Περιφέρεια μέσα από την όποια ευελιξία της Αναπτυξιακής μπορεί να βοηθήσει».

12 Λιπάσματα και φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα. Τι πρόταση έχει το ΓΕΩΤΕΕ για τον περιορισμό και την ορθολογική χρήση τους;

«Χρήση μετά από επιστημονική γεωπονική συμβουλή για το χρόνο και την ποσότητα εφαρμογής, όπου ο γεωπόνος θα έχει μερίδιο ευθύνης. Επίσης, υιοθέτηση της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση η οικονομική κρίση φαίνεται ότι συμπιέζει με την σειρά της τη χρήση».

13 Ποιο έργο θα ζητούσατε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προτάξει στη Μεσσηνία;

«Εργα τουριστικής ανάπτυξης με ανάδειξη προορισμών της Μεσσηνίας. Τουριστική αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού, όπως η Νέδα ή άλλες πηγές. Αξιοποίηση των ορεινών όγκων για χειμερινό και όχι μόνο τουρισμό. Τέλος, τουριστική αξιοποίηση της καλλιέργειας της ελιάς (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, πρότυποι επισκέψιμοι ελαιώνες κ.ά.)».

14 Σε επίπεδο Περιφέρειας;

«Χωροταξική θωράκιση του συνόλου της πρωτογενούς παραγωγής. Εννοώ το δασολόγιο, το ξεκαθάρισμα της έκτασης και του ιδιοκτησιακού των βοσκοτόπων και την αποτύπωση της γεωργικής γης, κυρίως της υψηλής παραγωγικότητας. Ετσι μπορεί να δημιουργηθούν ζώνες καλλιέργειας με προτεραιότητα σε βιολογικά, ζώνες καλλιεργητικής καινοτομίας για νέες καλλιέργειες, ζώνες εντατικής κτηνοτροφίας».

15 Ποια είναι η θέση του ΓΕΩΤΕΕ για την επιχειρούμενη εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης;

«Το ΓΕΩΤΕΕ έχει εκφράσει επιφυλάξεις ιδιαίτερα όσον αφορά στον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής με επίδραση στην ύδρευση και άρδευση. Σε κάθε περίπτωση οι προτεραιότητες ανάπτυξης χαράσσονται από την τοπική κοινωνία και θα πρέπει ο επενδυτής να αποδείξει ότι έρχεται συμπληρωματικά σε αυτές και όχι εις βάρος τους».

16 Εχει μέλλον η ΕΑΣ Μεσσηνίας ως πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός;

«Η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει τρομερές οικονομικές δυσκολίες με βαθιές ρίζες που καθιστούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ιδιαίτερα επισφαλή. Εφόσον η νέα ΑΣΟ πορευθεί πάνω στις ίδιες λογικές και πρακτικές δε νομίζω ότι μπορεί να ελπίζουμε σε κάτι ελπιδοφόρο. Αν ξεκινήσει σε καθαρά συνεταιριστικές αρχές, τότε μπορεί να πείσει για την αναγκαιότητα ύπαρξής της».

17 Γιατί το συνεταιριστικό κίνημα έχει απαξιωθεί;

«Οι επιδοτήσεις έδρασαν ανασταλτικά. Εφεραν άφθονο και εύκολο χρήμα στις διοικήσεις π.χ. με τις ενεργοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μείνει σε δεύτερη μοίρα προϊόν και επιστημονική στήριξη των μελών. Κατέληξαν να παίζουν ρόλο δημοσίων υπηρεσιών, όπως οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης στη διαχείριση των επιδοτήσεων και τελικά αύξησαν το κόστος του παραγωγού χωρίς ταυτόχρονα να βοηθούν το προϊόν».

18 Τι φταίει για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας;

«Η οικονομική κρίση είναι πρώτα ηθική κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Κρίση αξιών και αρχών που εξέθρεψαν την ανοχή φαινομένων κακοδιαχείρισης και ασέβειας στη δημόσια περιουσία. Ετσι η κοινωνία αντί να καταδικάζει την σταδιακή απαξίωση της χώρας επιδίωκε την συμμετοχή στο πανηγύρι των κυβερνώντων».

19 Ο κόσμος αντιδρά στις ανεμογεννήτριες. Πρέπει να εγκατασταθούν σε περιοχές της Μεσσηνίας;

«Η κεντρική πολιτική απόφαση είναι ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια ισχύος 2 MW και κάλυψης 500 τ.μ. παράγει ενέργεια ίση με φωτοβολταϊκά επιφάνειας 50 στρεμμάτων. Πρέπει λοιπόν στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο να έχουμε και αυτό κατά νου, κυρίως όταν μιλάμε για οροσειρές όπου δεν απαιτούνται σημαντικά συνοδά έργα».

20 Νέες καλλιέργειες ή παραδοσιακές είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στη Μεσσηνία;

«Το να σπρώξεις επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα σε κάτι νέο απαιτεί πρώτον ότι το κράτος με τα ινστιτούτα του θα έχει πειραματιστεί με τα φυτά αυτά σε διαφορετικά μικροκλίματα και δεύτερον ότι θα έχει οργανωθεί διάθεση της παραγωγής. Στην παρούσα φάση λοιπόν παραδοσιακές, σε άλλη βάση οργάνωσης και πειραματισμός με νέες».


 

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος είναι γεωπόνος και κατάγεται από το Δώριο. Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην τεχνολογία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού από το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο μάρκετινγκ και επικοινωνία με νέες τεχνολογίες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως γεωπόνος σε αγροτική συνεταιριστική οργάνωση της Μεσσηνίας (γεωτεχνικός προϊστάμενος) και στο δημόσιο τομέα. Εκλεγμένος στη γενική συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ από το 2003 και γ.γ. του ΤΕΑΓΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Γεωτεχνικών).