Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 18:44

Οι “Φίλοι της Βέργας” για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

 Την ικανοποίησή του για την εισήγηση του Δήμου Καλαμάτας, που καλύπτει τα ορεινά βόρεια - ανατολικά και νότια διοικητικά όρια του δήμου, επιτρέποντας συνέργειες δράσεων με τους γειτονικούς Δήμους Σπάρτης και Δυτικής Μάνης κι ενιαία αξιοποίηση στο πλαίσιο των ΟΧΕ Ταϋγέτου και ΟΧΕ Μάνης, εκφράζει ο σύλλογος “Φίλοι της Βέργας” για την ΟΧΕ Ταϋγέτου.

Σε συνέχεια των θέσεων που εξέθεσαν στη συνάντηση της Δευτέρας, με εκπροσώπους φορέων - ορεινών κοινοτήτων στην αίθουσα “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη”, αλλά και ενόψει της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στην αίθουσα “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, οι “Φίλοι της Βέργας” συγχαίρουν τον δήμο για την πρωτοβουλία έγκαιρης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, καθώς και για την εμπεριστατωμένη, αναλυτική και περιεκτική εισήγηση - παρουσίαση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού - Ανάπτυξης.

Θυμίζουν ότι αντίστοιχη στόχευση έχει και το “Πρόγραμμα Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου” που εκπονήθηκε και υλοποιείται σταδιακά από αυτούς με την συμμετοχή φορέων από όλο τον Ταΰγετο.

Παρατηρούν πως «αυτή η συμφωνία στόχων επιτρέπει ευρύτερες και διαχρονικές συνεργασίες του Δήμου Καλαμάτας και της ΠΕ Μεσσηνίας με τους φορείς που συνεργάζονται στην πρωτοβουλία μας και θα ήμασταν ευτυχείς εάν αυτό υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Οι “Φίλοι της Βέργας” αναφέρουν ότι «πέραν του υποβληθέντος φακέλλου ώριμης μελέτης για: 1) ένταξη στην ΟΧΕ Ταϋγέτου των έργων αποκατάστασης - ανάπλασης στην αρχική μορφή τους, του "καλντεριμιού 3" και της "Πάνω Βρύσης" της Βέργας, 2) ένταξη στο δίκτυο ορεινών μονοπατιών Ταϋγέτου, της πεζοπορικής διαδρομής 10 χλμ. από Παραλία Αλμυρού μέσω Κάτω και Ανω Βέργας (Σέλιτσας) έως Αγιο Γεώργιο (Καλάθι, 1340 μ.) που με ικανοποίηση μάθαμε ότι εντάσσονται στην ΟΧΕ Ταϋγέτου προς αποκατάσταση - αξιοποίηση, 3) υπάρχει δυνατότητα και ετοιμότητα ευρύτερων συνεργασιών κατά την εξέλιξη του "Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου"».

Επιπλέον, ο σύλλογος αναφέρει ότι «η προταθείσα από εμάς “Μυθική” πολιτιστική διαδρομή σε μυκηναϊκά / ομηρικά, ελληνιστικά, βυζαντινά και νεότερα μνημεία, μήκους 150 χλμ. κατά μήκος των ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου (την οποία συνδέουν με τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου τα 10 χλμ. της πεζοπορικής διαδρομής μέσω Βέργας), συνδυάζεται με το γενικότερο πρόγραμμα “Μυθική Πελοπόννησος” της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με την πολιτιστική διαδρομή “Μορέας” μέσω 8 ιστορικών πόλεων “κλείνοντας” τις απολήξεις της μεταξύ δυτικού (Πύλος) και ανατολικού κλάδου (Μάνη - Καρδαμύλη), συνδυάζοντας έτσι τις ΟΧΕ Ταϋγέτου και Μάνης με ολοκληρωμένα προγράμματα στο χώρο του πολιτισμού».