Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 19:42

23 Μαρτίου: Η Καλαμάτα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της (βίντεο-φωτογραφίες)

Με λιτό τρόπο, χωρίς κόσμο και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κορονοϊό, γιόρτασε σήμερα η Καλαμάτα την επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821, τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός - βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος.

Στις 3 το μεσημέρι τελέστηκε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόµου. Ακολούθησε η ανάγνωση του όρκου των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 μπροστά από τον ιστορικό ναό.
Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του 1821, στο μνημείο της πλατείας 23ης Μαρτίου, και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο, τον βουλευτή Γιάννη Λαμρόπουλο ως εκπρόσωπο της Βουλής, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη.

Ακολούθησε προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων του 1821 και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Προσερχόμενος στο ναό των Αγίων Αποστόλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: “Πριν από 200 χρόνια σε αυτήν εδώ τη γη ξεκίνησε ο αγώνας για του Χριστού την πίστη την Αγία και την Ελευθερία. Κόντρα σε όλους και σε όλα. Κόντρα και σε αυτήν την ίδια τη λογική. Ματώσαμε, αλλά κερδίσαμε. Και συγκλονίσαμε, συγκινήσαμε, εμπνεύσαμε, αφυπνίσαμε όλη την Οικουμένη τότε. Αυτήν την Ιστορία τιμάμε σήμερα. Κι αυτόν τον αγώνα δίνουμε εμείς οι Ελληνες. Είμαστε Ελληνες! Ο σπόρος που δεν πεθαίνει ποτέ. Να το θυμούνται όλοι αυτό!”.

* Νωρίτερα, στις 2.30 το μεσημέρι, έφθασε ο λαμπαδηδρόμος από τη Μονή Βελανιδιάς στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων και άναψε τη φλόγα στο βωµό.
Στις 10 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου, έγινε η έπαρση της σημαίας της Επανάστασης από τον δήμαρχο Καλαμάτας, ενώ ακούστηκαν εορταστικές κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της πόλης.