Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 11:16

Καλαμάτα: Πυροσβέστες έσωσαν βρέφος 42 ημερών που έχασε τις αισθήσεις του

Η παρέμβαση ενός ζευγαριού πυροσβεστών που γνώριζε πώς να κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη συνδρομή νοσηλεύτριας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας έσωσαν τη ζωή ενός βρέφους 42 ημερών όταν σταμάτησε να αναπνέει, ενώ το θήλαζε η μητέρα του.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης σε μια καφετέρια, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μητέρα είδε ότι το μωρό μελάνιασε και δεν αντιδρούσε, οπότε πανικόβλητη έβαλε τις φωνές. Το ζευγάρι των πυροσβεστών της ΠΥ Καλαμάτας εκείνη την ώρα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και έτυχε να κάθεται στην ίδια καφετέρια.

Στις φωνές της μητέρας οι δύο πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν γρήγορα και με μαλάξεις στην καρδιά του μωρού και ό,τι άλλο απαιτεί η μέθοδος ΚΑΡΠΑ για ένα μωρό, κατάφεραν το αγοράκι να πάρει ανάσα -ενώ παρενέβη και μια νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας που βρέθηκε στο σημείο, αλλά το μωρό είχε ήδη επανέλθει.

Το βρέφος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλεύτηκε προληπτικά στην Παιδιατρική Κλινική, ώστε να του γίνουν εξετάσεις και να έχει ιατρική παρακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών για την θεωρητική και πρακτική εξάσκηση του προσωπικού στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.