Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 21:13

88 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας - Διασώθηκαν ανοικτά του Ταινάρου

 

Ένα αλιευτικό σκάφος με 88 μετανάστες -ανάμεσά τους 24 παιδιά μικρής ηλικίας και 21 γυναίκες- κινδύνευσε το βράδυ της Τρίτης 46 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Καλαμάτας. Οι μετανάστες, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και ένα αγόρι από το Κουβέιτ, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ιταλία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το σκάφος τους έπεσε σε θαλασσοταραχή, έπαθε βλάβη και έμεινε να πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Ταίναρο. Κάποιος από τους επιβαίνοντες κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 και από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος κινητοποιήθηκαν τρία παραπλέοντα πλοία καθώς και δύο πλωτά του Σώματος, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας.

Μετά τη διάσωσή τους από ένα δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας, οι μετανάστες με την συνοδεία του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Καλαμάτας κατέπλευσαν λίγο πριν τις 9 το πρωί στη ράδα του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στην στεριά με λάντζα και φιλοξενούνται στις αποθήκες του λιμανιού.

Με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας και των νοσηλευτριών του τοπικού Ερυθρού Σταυρού οι άνθρωποι δέχτηκαν ιατρική φροντίδα, ενώ κάποια άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν στο Νοσοκομείο της πόλης. Τα παιδιά εξέτασαν παιδίατροι του Νοσοκομείου, οι οποίοι  μετέβησαν για το σκοπό αυτό στο λιμάνι και επίσης έγιναν σε όλους τεστ Covid από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Τον απαραίτητο εξοπλισμό και το φαγητό παρέχουν στους μετανάστες οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και της ΠΕ Μεσσηνίας.

Μέχρι αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν και η προανάκριση από τα στελέχη του Λιμεναρχείου, προκειμένου να βρεθούν οι διακινητές και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ν.Κ.