Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 08:48

Δράσεις σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Καλαμάτα: Η θωράκιση της ψυχικής υγείας δικαίωμα όλων

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Με το σύνθημα “Η προστασία και θωράκιση της ψυχικής υγείας αποτελεί δικαίωμα όλων!”, το “Θάλπος - Ψυχική Υγεία” Καλαμάτας οργανώνει τρεις ημέρες αφιερωμένες στην ψυχική υγεία, από αύριο έως τις 27 του μήνα, στην Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά και την Καλαμάτα.

Πιο αναλυτικά, επαγγελματίες και εθελοντές των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του φορέα, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που ήταν στις 10 Οκτωβρίου, ενώνουν τις δυνάμεις τους για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ποιοτική φροντίδα και την καταπολέμηση του στίγματος, και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί τους σε αυτή την ανοιχτή δράση.

Έτσι τα στελέχη του φορέα, μέσα από ψυχοεκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις από τις 5 - 9 μ.μ., μοιράζονται το δικαίωμα όλων στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο ψυχικής υγείας ξεκινώντας αύριο από την πλατεία της Κυπαρισσίας, προχωρώντας αυτή την Κυριακή 22 του μήνα σε μια νέα συνάντηση στην πλατεία των Φιλιατρών, και καταλήγοντας την Παρασκευή 27 του μήνα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.  

 

ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Νωρίτερα αυτό το μήνα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, το υπουργείο Υγείας υπενθύμισε ότι η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα. Κι επειδή οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι “αόρατοι”, ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επανέρχεται στο μείζον ζήτημα της οριστικής μετατροπής των ψυχιατρικών νοσοκομείων σε δίκτυα ψυχιατρικών υπηρεσιών στην κοινότητα. Με την εν λόγω νομοθετική παρέμβαση ολοκληρώνεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, 30 χρόνια μετά την έναρξη της.

 

ΥΠΟ ΕΝΙΑΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τονίζει ακόμη τη σημασία των δράσεων για την προφύλαξη των ανθρώπων που πάσχουν. Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, 25 χρόνια έπειτα από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου για την ψυχική υγεία, σκοπεύει στην μετεξέλιξη των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας -στα οποία θα ενταχθούν όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Έτσι, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα δημιουργηθούν Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ 1036

Η ψυχική μας υγεία χρειάζεται φροντίδα και προσοχή. Ακόμα και ένα τηλεφώνημα μπορεί να είναι ανακουφιστικό και φροντιστικό. Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).

Σκοπός της γραμμής είναι να παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους.

 

Πώς λειτουργεί:

Καλώντας στο 10306 από σταθερό ή κινητό, χωρίς χρέωση, ο καλών έχει πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες, πατώντας τα πλήκτρα 1, 2 και 3 αντίστοιχα: α) Ψυχολογικής υποστήριξης, β) ψυχοκοινωνικής μέριμνας και γ) ψυχολογικής υποστήριξςη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές.

 

Άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες και προγράμματα:

  • Προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής.
  • Παραπομπή σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ).
  • Πρόγραμμα βραχείας ενδυνάμωσης και συμβουλευτικής.
  • Πληροφόρηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.