Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 20:23

Μεσσήνιοι συνταξιούχοι σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα

 

Μήνας αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι ο Νοέμβριος για τους συνταξιούχους και σε αυτές τις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι της Μεσσηνίας.

Στην πιο μεγάλη, την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 24 Νοεμβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι και νωρίτερα, στις 8 του μήνα, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 11 το πρωί.

Η μετάβαση στην Αθήνα θα γίνει με πούλμαν που θα βάλουν τα σωματεία των συνταξιούχων.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στο Εργατικό Κέντρο, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος από το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, είπε ότι “οι συνταξιούχοι βρισκόμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση, δεκάδες νόμοι έχουν μαυρίσει τη ζωή μας”. Αναφέρθηκε σε ζητήματα προστασίας και ασφάλειας της ζωής των συνταξιούχων, την υγεία, τους πλειστηριασμούς, την ακρίβεια και τους πολέμους. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “το Νοσοκομείο Καλαμάτας υπολειτουργεί. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, λιμοκτονούν οι συνταξιούχοι, η ακρίβεια δυσκολεύει τη ζωή μας”.

Ο Χρήστος Αντωνόπουλος, από το σωματείο συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, επέκρινε την κυβέρνηση “που θέλει να φέρει τον θάνατο του εμποράκου, των συνταξιούχων” και τον νόμο Κατρούγκαλο που ισχύει και “με 35 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές οι συνταξιούχοι δεν ζουν με αξιοπρέπεια’.

Ζήτησε “να αναζητήσουμε αυτά που μας έκλεψαν από την τσέπη”, είπε ότι “δεν βαίνουν όλα καλώς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καταρρέει” και αναρωτήθηκε “πως θα πάμε στο σούπερ μάρκετ, πως θα ζεσταθούμε, πως θα πληρώσουμε το ρεύμα; Οι συνταξιούχοι είναι ο εύκολος στόχος”.

Ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, από τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ - Τραπεζών, παρατήρησε ότι “η ενότητα αποτελεί το όπλο και την ασπίδα μας ενάντια στις περικοπές συντάξεων. Η κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση του ΣτΕ για την απόδοση των αναδρομικών”.

Ο Βασίλης Τσίχλης, από το σωματείο συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, κάλεσε σε συμμετοχή τους συνταξιούχους στις κινητοποιήσεις “για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή”, αναφέροντας ότι “ο μόνος δρόμος είναι του αγώνα, γιατί ο άλλος είναι χωρίς γυρισμό και τρίτος δρόμος δεν υπάρχει”.

Η Μαρία Διαμαντάκη, από το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, που προέρχεται από τη γενιά του Πολυτεχνείου, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

“Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους”.

Γ.Σ.