Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 08:30

Δημήτρης Πύρρος - Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.Α.: Λίγοι γνωρίζουν τι είναι το 112

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Άγνωστος παραμένει ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 για τους περισσότερους Έλληνες καθώς μόλις το 25% γνωρίζει ότι μπορεί να καλέσει στο 112 αν χρειαστεί βοήθεια. Αυτό αποκάλυψε ο Δημήτρης Πύρρος, πρόεδρος της European Emergency Number Association- E.E.N.A. 112 - διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, στη διαδικτυακή εκδήλωση των Europe Direct Αττικής – Δίκτυο Πράξη, Δήμου Πειραιά, Ηπείρου και Πελοποννήσου τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, με θέμα τη σημασία και τις διαφορετικές υπηρεσίες που παρέχει ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή της κλήσης στο 112 ενημερώνονται οι διασωστικές δυνάμεις και μέσω της δυνατότητας γεωεντοπισμού καταφέρνουν να εντοπίσουν άμεσα τους καλούντες, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Χρήσιμα για τη διάδοση του αριθμού επείγουσας κλήσης 112 ήταν και τα στοιχεία που συνεισέφερε η Ευαγγελία Γεωργίτση, υπεύθυνη Επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής για το 112, το 2021 ο αριθμός έλαβε ανά την Ευρώπη 153 εκατ. κλήσεις που αντιστοιχεί στο 56% των κλήσεων σε σύγκριση με τις κλήσεις που γίνονται στους εθνικούς αριθμούς επείγουσας ανάγκης (100, 166 κλπ.).     

Το ποσοστό ωστόσο αλλάζει από κράτος σε κράτος. Τα κράτη - μέλη που έχουν μόνο το 112 επόμενο είναι το ποσοστό κλήσεων ανάγκης να αντιστοιχεί στο 100%. Ενώ, στην Ιρλανδία, η χρήση του 112 είναι πάρα πολύ χαμηλή, αν και σε γενικές γραμμές στα περισσότερα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, είναι πάνω από 50% οι κλήσεις στο 112.

 

Ο ΠΙΟ “ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ” Η ΕΛΛΑΔΑ

Όπως επεσήμανε η κ. Γεωργίτση, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την ταχύτητα αντίδρασης του μηχανισμού 112, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα με απόκριση σε μόλις 4 δευτερόλεπτα, αντιπαραβάλλοντας την εμπειρία με το 100, που συνήθως δεν απαντά τόσο άμεσα. Είπε ακόμη πως σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το 112 λειτουργεί και σε πολλές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά στις γειτονικές χώρες όπου μπορεί κανείς να ταξιδεύει πιο συχνά, μεταξύ αυτών και στην Τουρκία. Αλλά να υπάρχει η ευαισθητοποίηση και γνώση από πλευράς πολιτών, γιατί μπορεί να σώσει ζωές σε κρίσιμες καταστάσεις, πως αυτό το μηχανισμό δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για… ψύλλου πήδημα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο αριθμός χρησιμοποιείται για πλάκες, είτε γιατί το άτομο δεν αντιλαμβάνεται σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιεί το 112 (δηλ. επείγοντος και σημαντικού επείγοντος), είτε περιπτώσεις που γίνονται φάρσες.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν κράτη μέλη που το ποσοστό ψευδών ή αβάσιμο κλήσεων φτάνει το 70%! Είναι λοιπόν κομμάτι και αυτό της ευαισθητοποίησης αν θέλουμε να έχουμε ένα 112 που λειτουργεί γρήγορα και σώζει ζωές, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τα προβλήματα δικτύου. Γι’ αυτό όταν σηκώνουμε για να καλέσουμε το 112 θα πρέπει να συντρέχουν και οι λόγοι για να το κάνουμε.

 

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΔΗΓΟΣ

Ο Δημήτρης Πύρρος ξεκίνησε την εισήγησή του με μια ερώτηση οδηγό, για το πώς μπορούν οι πολίτες να λάβουν τη βέλτιστη δυνατή βοήθεια αν βρεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το 112 είναι ο κοινός αλλά όχι ο μοναδικός ευρωπαϊκός αριθμός επείγουσας κλήσης στις 27 χώρες της Ένωσης, αλλά λειτουργεί και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Το ότι δεν χρειάζεται sim ισχύει ως λειτουργία, αλλά υπάρχουν χώρες που το έχουν καταργήσει για να μην γίνονται φάρσες από κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτα sim. Επίσης ισχύει και το ότι δεν χρειάζεται σήμα, καθώς δεν χρειάζεται σήμα του παρόχου που έχουμε στο κινητό μας τηλέφωνο. Αν όμως κανένας πάροχος στη χώρα δεν έχει σήμα στο σημείο, τότε η κλήση στο 112 προφανώς δεν θα φτάσει. Ωστόσο, η γνώση λειτουργίας του 112 είναι το πρώτο το οποίο πρέπει κανείς να ξέρει, να έχει την κατάλληλη συσκευή και να έχει πρόσβαση στο δίκτυο του 112, για να φτάσει στον τηλεφωνητή -ο οποίος θα συλλέξει τα δεδομένα ώστε να στείλει δυνάμεις και έτσι να φτάσει η ανταπόκριση. Στην αλυσίδα λειτουργίας του 112 λοιπόν το πρώτο είναι η γνώση του 112. Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο κ. Πύρρος, στην Ελλάδα τα στατιστικά είναι πολύ άσχημα. Μόλις ένα 25% γνωρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το 112 στη χώρα μας ως αριθμό επείγουσας κλήσης. Ενώ 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στο εξωτερικό γενικώς ή στην Ευρώπη. Συνεπώς υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που δεν το γνωρίζει καθόλου και υπάρχει τουλάχιστον ένα 10% που νομίζει ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα.

 

ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕ ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟ

Ο γεωεντοπισμός (Advanced Mobile Location) αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα. Ο εντοπισμός κλήσης έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητος και αναγκαίος, καθώς με την προηγούμενη μέθοδο χρειαζόταν τριγωνομετρία, αζιμούθια και αρκετός χρόνος, για να υπολογίσουν οι υπηρεσίες μέσω των κυψελίδων της κινητής τηλεφωνίας το σημείο, με εύρος 2 χλμ. ή και 30 χλμ αν μιλάμε για ένα βουνό. Επίσης είναι αναγκαίος γιατί οι άνθρωποι που καλούν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν είναι πάντα σε θέση να περιγράψουν την τοποθεσία, γιατί βρίσκονται σε μια άγνωστη περιοχή ή βρίσκονται σε ψυχολογικό σοκ. Μάλιστα υπάρχουν κλήσεις σε επείγοντες αριθμούς που λένε “ελάτε γρήγορα, βοήθεια!” και ρωτάει ο τηλεφωνητής “πού να έρθουμε;” και η απάντηση είναι “εδώ - εδώ ελάτε!”, και κλείνει το τηλέφωνο.     

Ακόμη οι καλούντες δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να βρουν το όνομα του δρόμου ή βρίσκονται σε μια απομακρυσμένη περιοχή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα γλώσσας. Ή οι καλούντες δεν θέλουν να δώσουν την τοποθεσία τους, γιατί φοβούνται μην… μπλέξουν. Και επίσης, η διακοπή κλήσεων είναι κάτι καθόλου ασυνήθιστο, ή και παιδιά που καλούν γιατί οι γονείς δεν μπορούν για κάποιο λόγο να καλέσουν, και που δεν μπορούν να δώσουν όλη την πληροφορία.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2015 περί τα 36.000 περιστατικά αφορούσαν αναζητήσεις πάνω από 30 λεπτά, ενώ πλέον ενεργοποιείται αυτόματα ο γεωεντοπισμός όταν γίνεται κλήση στο 112 και μόλις ενεργοποιηθεί το Advanced Mobile Location καθορίζει αυτόματα την τοποθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μόνες δύο χώρες που δεν το έχουν ενεργοποιημένο από πλευράς λήψης της πληροφορίας, είναι η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ λειτουργεί και όταν ο χρήστης βρίσκεται σε περιαγωγή σε τηλέφωνο με λογισμικό Android. Επίσης, υπάρχει και το κείμενο SMS που μπορεί να φτάσει στο 112 και λειτουργεί στην Ελλάδα.