Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 09:05

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ασκηση ετοιμότητας για σεισμό και πυρκαγιά (βίντεο-φωτογραφίες)

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, 4 χιλιόμετρα βόρεια από την Καλαμάτα, προκάλεσε ζημιές στο κτήριο, τον τραυματισμό ασθενών και τον εγκλωβισμό εργαζομένων στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ευτυχώς, αυτό δεν ήταν πραγματικότητα, αλλά το σενάριο άσκησης μερικής εκκένωσης του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών “Σώστρατος” και “Περσέας”.

Σύμφωνα με το σενάριο που αποτυπώθηκε με την άσκηση, μετά την ενημέρωση από τον εφημερεύοντα χειρουργό για τις καταστροφές, την πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο και τους τραυματίες, η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη συγκάλεσε την Επιτροπή Εκκένωσης και σε σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τις ζημιές στο κεντρικό κτήριο και το κλιμακοστάσιο.

Εκκενώθηκαν η παιδιατρική, η καρδιολογική, η οφθαλμολογική και άλλες κλινικές και ασθενείς μεταφέρθηκαν στον χώρο των πρώτων βοηθειών, του ΤΕΠ και του χειρουργείου, που είχαν στηθεί σε σκηνές στη ΝΑ πλευρά του νοσοκομείου. Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς κινητοποιήθηκαν, νεογνά μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, έγκυος γυναίκα γέννησε και χειρουργείο έγινε σε ασθενή στους χώρους αυτούς που είχαν στηθεί. Ακόμα, στον χώρο αυτό προσέρχονταν με ασθενοφόρα και άλλα επείγοντα περιστατικά από την Καλαμάτα.

Στην άσκηση πήρε ενεργό μέρος και η Πυροσβεστική, καθώς με βάση το σενάριο εκδηλώθηκε φωτιά στο λεβητοστάσιο κι εργαζόμενος βρέθηκε στον χώρο χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ το γερανοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής απεγκλώβισε δύο εργαζόμενους από ορόφους του νοσοκομείου.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην άσκηση και ανέφερε ότι όταν γίνονται τέτοιες ασκήσεις, αντιμετωπίζονται πιο εύκολα τα περιστατικά.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας - πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος επεσήμανε ότι τέτοιες ασκήσεις γίνονται για να μπορέσουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνεργαστούν, να ξέρει ο καθένας τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει για να εξελιχθούν όλα ομαλά.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη είπε ότι απαιτήθηκε μερική εκκένωση τμημάτων για προληπτικούς λόγους και αφού αναφέρθηκε σε σημεία της άσκησης, ενημέρωσε ότι με βάση το σενάριο 20 ασθενείς μεταφέρθηκαν εκτός κτηρίου, 3 εργαζόμενοι απεγκλωβίστηκαν, έγιναν 6 διακομιδές από τις οποίες 2 νεογνά.

“Ολα εξελίχθηκαν ομαλά”, παρατήρησε η κ. Αλειφέρη, ευχαρίστησε το προσωπικό που συμμετείχε και σημείωσε ότι “ήταν απαραίτητη η άσκηση. Το νοσοκομείο πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Το νοσοκομείο θα είναι πάντα σε εγρήγορση σε τέτοιες καταστάσεις”.


Γ.Σ.