Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 21:57

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία στην Αίγυπτο με τον “Ζορμπά”

 

Την Τετάρτη 17 Απριλίου η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία στο Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου γνώρισε τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό, και αναφέρθηκε στις δράσεις, τους σκοπούς, την εξωστρέφεια της, την προβολή της Μεσσηνιακής γης στα πέρατα του κόσμου, αλλά και την ενεργή διασύνδεση της, με τους όπου γης Μεσσήνιους.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία του σκηνοθέτη  Μπάμπη Τσόκα, Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά. Τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία εκπροσώπησαν: ο  γραμματέας Παναγιώτης Μπαζίγος, η οργανωτική γραμματέας Έφη Μπούνα και οι εθελοντέςΠαναγιώτης Μίντζιας, Κέλλυ Μακροπούλου,  Σοφία Παπαδοπούλου και  Σοφία Χαϊδεμένου. Ψυχή της πρώτης αυτής επίσκεψης της Αμφικτυονίας ήταν η Μεσσήνια Βασιλική Νικητοπούλου, καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας στα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας των Πανεπιστημίων  του Καΐρου.

Η κ. Νικητοπούλου «άνοιξε» την εκδήλωση, καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό και στην συνέχεια έδωσε το λόγο στον Γραμματέα, ο οποίος ανέφερε για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας σε όλες τις χώρες, για την ταινία, αλλά κυρίως για τη φιλοσοφία και το πνεύμα του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα να δημιουργεί με εθελοντές, έργα, τα οποία συναγωνίζονται τις ακριβοπληρωμένες παραγωγές, καταθέτοντας την ψυχή τους για να αγγίξουν τις ψυχές  των θεατών.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η οποία αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Αμφικτυονίας για την εκδήλωση, μετέφερε σε όλους τον χαιρετισμό του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή καθώς και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής και έλαβε Τιμητική Πλακέτα εις ανάμνηση της ημέρας. Ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Αθανάσιος Λεούσης εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για την εκδήλωση και ευχήθηκε σε όλα τα μέλη καλή επιτυχία και συνέχεια του έργου τους.

Τιμητική ήταν η παρουσία του Στρατηγού κ. Μαχμούτ Ρεζιέ Εκπρόσωπου  της Αιγυπτιακής ηγεσίας, του κ. Αχμέτ Αέζκ. Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου του Καΐρου Δρ. Χισάμ Ντερουίς, του Δρ. Τάρεκ Ραντουάν Προέδρου του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αλ Άζχαρ, της Δρ. Φλώρας Βαφέα Καθηγήτριας Ελληνικών στα δύο Πανεπιστήμια και φυσικά των δεκάδων Αιγύπτιων φοιτητών της Ελληνικής γλώσσας  που προσκεκλημένοι από την κα Νικητοπούλου πήραν στην εκδήλωση μια γερή δόση από την Ελλάδα.

Τα σωματεία της Καϊρινής Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η κ. Βάσω Γαζή και  η κ. Κάτια Καζακάκου Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου  Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία προσέφερε ακόμα αριθμό δώρων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελλάδος στους επίσημους παρευρισκόμενους. Ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου κ. Άγγελος Αθανασούλης συνεχάρη τα μέλη της Αμφικτυονίας και προσέφερε από ένα βιβλίο της κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ για την ιστορία του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου και ο κ. Αντώνης Καζαμίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος "Μεταμόρφωση», από μια καλαίσθητη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.