Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 16:30

Λύση για να ανοίξουν ζητούν οι επαγγελματίες εστίασης σε Μικρή Μαντίνεια και Κιτριές

Σοβαρό ζήτημα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στις παραλίες της Μικρής Μαντίνειας και των Κιτριών, όπως και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και της χώρας, δημιουργεί ο νέος νόμος για τον αιγιαλό, καθώς για να πάρουν άδεια χρήσης του αιγιαλού, πρέπει να γκρεμίσουν τις παράνομες κατασκευές τους κι ενώ η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Ζητούν να πάρουν παράταση στο γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών. Να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί, να πάρουν την άδεια και να τους δοθεί η δυνατότητα για τη φετινή και μόνο σεζόν να τακτοποιήσουν τις όποιες αυθαίρετες κατασκευές έχουν, μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Αυτό επισημάνθηκε χθες το μεσημέρι, σε συνάντηση επαγγελματιών της περιοχής στη Μικρή Μαντίνεια, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) Νίκου Μαλαπέτσα.

Μετά την ανταλλαγή απόψεων, παρουσιάζοντας την κρίσιμη κατάσταση και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Ν. Μαλαπέτσας ενημέρωσε: “Οι επαγγελματίες έκαναν μια συνάντηση και μας κάλεσαν να τους βοηθήσουμε για το θέμα που αντιμετωπίζουν με τον αιγιαλό. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη σχεδόν η Ελλάδα. Ζητάμε επίσημα κάποια πράγματα από την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να αλλάξει ο νόμος που αφορά τον αιγιαλό. Ψηφίστηκε πρόσφατα, να ισχύσει και να μην έχουμε καμία αλλαγή. Δεν ζητάει κανείς από τους επαγγελματίες να αλλάξει ο νόμος, η ΚΥΑ που έχει τους αντίστοιχους κανόνες. Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες, είναι ότι υπάρχουν καταστήματα σε πολλές περιοχές που προϋπάρχουν εδώ και 40, 50 και 60 χρόνια, τα οποία έχουν μικροκατασκευές που πρέπει να γκρεμιστούν για να πάρουν άδεια. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να κάνουν αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία για να πάρουν άδεια και δεν παίρνουν. Κι είμαστε εν μέσω της σεζόν, είναι 20 του μήνα, έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν Ζητούν τα καταστήματα και μεις είμαστε δίπλα τους μία παράταση στο γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών. Να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί, να πάρουν την άδειά τους και να τους δοθεί η δυνατότητα για τη φετινή και μόνο σεζόν να τακτοποιήσουν τις όποιες αυθαίρετες κατασκευές έχουν, μέχρι τέλος Οκτωβρίου”.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ διευκρίνισε ότι “στην προσπάθεια αυτή έχουμε κινητοποιήσει και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και τους τοπικούς βουλευτές που ζητάμε να είναι δίπλα μας και να μας βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν μέσω της κυβέρνησης. Πρέπει να δοθεί παράταση γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Πραγματικά είναι θέμα ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν”.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “έχουν γίνει έλεγχοι με την εφαρμογή my coast υπάρχουν καταγγελίες και για τη δική μας περιοχή, οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν. Δυστυχώς, είναι καταστήματα που έχουν κατασκευές πολλών ετών. Υπάρχουν περιοχές που αν δεν υπήρχαν αυτά τα καταστήματα, δεν θα υπήρχαν καν στον χάρτη. Αυτά τα καταστήματα τις έχουν κρατήσει ζωντανές όλα αυτά τα χρόνια και τώρα καλούμαστε αυτά τα καταστήματα να τα γκρεμίσουμε”.

Εξήγησε ότι “είναι ο ίδιος νόμος, ο νόμος για τον αιγιαλό όπου προβλέπει τα μέτρα απόστασης από τη θάλασσα, από τις όμορες επιχειρήσεις (για ξαπλώστρες και ομπρέλες) και το πως πρέπει να είναι διαμορφωμένος ο αιγιαλός σύμφωνα με τα καινούργια πρότυπα”.

Και πληροφόρησε πως “μέχρι το 2017 όλα αυτά τα καταστήματα ήταν νόμιμα, έπαιρναν νόμιμα άδεια. Από το 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 δεν έπαιρναν άδεια με τον νόμιμο τρόπο, έπαιρναν δίνοντας μια προσαύξηση 20% και είχαν πάλι άδεια. Και τώρα τους λέμε ότι είναι παράνομοι. Δημιουργείται ένα μέγα θέμα μέσα σε 2 μήνες από τις 22 Απρίλη που βγήκε η ΚΥΑ να πρέπει να τακτοποιήσουν κατασκευές που υπάρχουν εδώ και 60 χρόνια. Δεν μιλάμε μόνο για την τακτοποίηση που είναι χρόνος, είναι και το χρήμα που χρειάζονται για να κάνουν αυτές τις κατασκευές χωρίς να έχει ξεκινήσει καν η σεζόν και ο κόσμος που είναι ήδη εδώ, γιατί είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου”.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ ανέφερε ότι “η δική μας περιοχή έχει ένα απέραντο, τεράστιο παραλιακό μέτωπο, δεν υπάρχει παραλία στη Μεσσηνία που να είναι καταπατημένη και να έχει 100% κάλυψη. Είμαστε μια περιοχή τυχερή που έχει τη δυνατότητα να έχουν όλα τα καταστήματα ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα. Ο νόμος προσπαθεί να βάλει τάξη σε κάποια αναρχία που είχε παρουσιαστεί κυρίως σε νησιά και τουριστικά περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος που έχουν υπερκορεσμό. Δεν έχουμε τόσα καταστήματα με πλήρη κατάληψη παραλιών, ούτε η παραλία της Καλαμάτας έχει παραπάνω από το 50% κάλυψης που ορίζει ο νόμος ούτε στη Μικρή Μαντίνεια και τις Κιτριές”.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ο Μανώλης Κλωναρίδης, επαγγελματίας εστίασης στις Κιτριές, ανέφερε ότι “εν μέσω σεζόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό. Ζητάμε παράταση στις κατασκευές, ανοχή από το κράτος. Δεν έχουμε πιάσει όλες τις παραλίες”.
Ο Γιώργος Λύγουρης, επαγγελματίας εστίασης στη Μικρή Μαντίνεια, παρατήρησε ότι το κατάστημά του λειτουργεί “από το 1983. Είμαστε νόμιμοι έως το 2017 και μετά πληρώναμε με προσαύξηση 20%. Δεν έχουμε τον χρόνο να τα γκρεμίσουμε, δεν προλαβαίνουμε, έχει αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν. Ζητάμε παράταση και να τα γκρεμίσουμε στο τέλος της σεζόν”.