Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 11:44

"Διά - Πυρός 2014" με επιτυχία στο Ραμοβούνι

 

Επιτυχής κρίνεται από την Πυροσβεστική η άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «Διά - Πυρός 2014», που έγινε την Τρίτη στο Ραμοβούνι. Την γενική διεύθυνση της άσκησης είχε ο επικεφαλής του διευθύνοντος επιτελείου, διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

 

Στην άσκηση συμμετείχαν: ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου, Διοίκηση Π.Υ. Νομού Μεσσηνίας, Π.Υ. Καλαμάτας, Π.Κ. Μελιγαλά, Π.Υ. Γαργαλιάνων, ΠΕ.Κ.Ε. Πελοποννήσου. Καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας  -Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, Δήμος Καλαμάτας, Αστυνομική Υπηρεσία Μεσσηνίας, 120 Π.Ε.Α., 9ο Σύνταγμα Πεζικού, Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και το Δασαρχείο Κυπαρισσίας. Επίσης συμμετείχαν και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Παράρτημα Νομού Μεσσηνίας.

Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης ήταν η επιχειρησιακή αφύπνιση, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης καθώς και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων.

Το σενάριο της άσκησης μεταξύ άλλων προέβλεπε το πώς εντοπίζεται η πυρκαγιά από το πυροφυλάκιο Βουλκάνου και στη συνέχεια ενημερώνεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά και αυτό με τη σειρά του ενημερώνει την ΔΙ.ΠΥ.Ν. Μεσσηνίας. 

Από εκεί και μετά κινητοποιούνται σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό το κέντρο της ΠΥ Καλαμάτας, ενώ πρώτο στον τόπο της πυρκαγιάς φτάνει πυροσβεστικό της υπηρεσίας του Μελιγαλά, που βρίσκεται στο Δώριο. Εν τω μεταξύ καθ' οδόν βρίσκονται και άλλα πυροσβεστικά οχήματα ενώ συνεχής είναι η ενημέρωση για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, τον τρόπο εξάπλωσης, τον αέρα στην περιοχή και άλλες πληροφορίες, κι όλα αυτά μέσα στα πρώτα 10 λεπτά από την ανίχνευση του καπνού από το πυροφυλάκιο. 

Στη συνέχεια γίνεται εγκατάσταση δύναμης νοτιοανατολικά για προσβολή και ανακοπή του βορειοδυτικού μετώπου της πυρκαγιάς και προστασίας του ποιμνιοστασίου, ενώ άλλη ομάδα κάνει εγκατάσταση ανατολικά για προσβολή και ανακοπή του νοτιοδυτικού μετώπου της πυρκαγιάς.

Αφού διαπιστώνεται ότι η φωτιά δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τις υπάρχουσες δυνάμεις, ζητούνται ενισχύσεις και κινητοποιείται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει τα προβλεπόμενα του Σχεδίου Δασοπυρόσβεσης.

Μετά από 22 λεπτά της ώρας ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας δίνει εντολές για το πώς θα κατευθυνθούν οι δυνάμεις και για την προστασία του ποιμνιοστασίου που βρίσκεται στο σημείο. 

Μισή ώρα μετά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς καταφτάνουν ενισχύσεις και τοποθετούνται σε σημεία τέτοια ώστε να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς, ενώ γίνεται προσπάθεια για την πλήρη κατάσβεση στα σημεία που υπάρχει χαμηλή και αραιή βλάστηση και προσπάθεια ελέγχου στην κεφαλή και την ουρά της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ καταφτάνουν υδροφόρες και οχήματα δήμων για να προσφέρουν βοήθεια. Ενώ 45 λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης κατάσβεσης, με τη φωτιά να είναι σε εξέλιξη καταφτάνει ο διοικητής ΠΕ.ΠΥ. Δ. Πελοποννήσου και αναλαμβάνει επικεφαλής της όλης επιχείρησης. Επίσης καταφτάνουν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στο πλαίσιο της άσκησης υπήρξε και τραυματισμός υπαλλήλου στο πόδι και εκεί παρεμβαίνει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας που έχουν καταφθάσει στην περιοχή.

Μετά από 50 λεπτά η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. Εχουν καεί περίπου 1.500 στρέμματα δασώδους έκτασης (χαμηλή βλάστηση), ενώ 5 λεπτά αργότερα, περιμετρικά της πυρκαγιάς, έχουν γίνει εγκαταστάσεις και σβήνουν τελευταίες μικροεστίες και γίνεται αποκάθαρση.

 

Μια ώρα μετά έχουμε την πλήρη κατάσβεση και σταδιακή αποδέσμευση των οχημάτων αρχικά των υπηρεσιών εκτός νομού. Πίσω παραμένουν για φύλαξη τρία οχήματα της Π.Υ. Καλαμάτας και του Π.Κ. Μελιγαλά, ο επιχειρησιακός αξιωματικός και η υδροφόρα του Δήμου Καλαμάτας.