Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 09:03

Οι αναμενόμενοι σεισμοί τα επόμενα 50 χρόνια: Τα 6 μεγάλα ρήγματα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Μεγάλο σεισμό ανοιχτά της Πύλου περιμένουν οι σεισμολόγοι από τώρα και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Εξι μεγάλα ρήγματα της Μεσσηνίας, από το Διαβολίτσι έως τον Κάμπο, μπορούν να δώσουν σεισμούς από 6 Ρίχτερ και πάνω.

Αυτά τόνισε ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η εκδήλωση που, δυστυχώς, έγινε παρουσία ελάχιστων αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, οργανώθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου "ΑΣΠΙΔΑ - Αναβάθμιση υποδομών για την αντισεισμική προστασία της χώρας και ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών μέσω δράσεων αριστείας".

Ο κ. Γκανάς ενημέρωσε ότι "έχουμε χαρτογραφήσει 38 ρήγματα από Διαβολίτσι έως Καρδαμύλη" και παρατήρησε πως "έχουμε θαλάσσια πετρώματα στα 300 - 400 μέτρα, που σημαίνει ότι η Πελοπόννησος έχει σηκωθεί στα 300 μέτρα τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια". Επεσήμανε πως "υπάρχουν 6 μεγάλα ρήγματα: Διαβολίτσι, Σταματινού - Κατσαρού, Πήδημα - Αμφεια, Ασπρόχωμα, Καλαμάτα - Βέργα, Κούρτισα. Αυτά μπορούν να δώσουν σεισμούς από 6 Ρίχτερ και πάνω". Ανέφερε ότι "υπάρχουν και άλλα μικρότερα ρήγματα, όπως σε Πεύκο, Αγριλο, σε μια ζώνη 60 χιλιομέτρων από Διαβολίτσι μέχρι Κάμπο".

Πληροφόρησε πως "με την Παλαιοσεισμολογία, με γεωφυσικές τομές, εστιάσαμε στο ρήγμα στο Πήδημα. Εκεί βρήκαμε ότι είναι σχεδόν κατακόρυφο, πρόκειται για βύθισμα πολλών εκατοντάδων μέτρων" και σημείωσε: "Πρέπει να προφυλαχθεί και να αναδειχθεί η περιοχή του ρήγματος στο Πήδημα, να αποτελέσει τόπο επισκέψεων και έρευνας επιστημόνων και φοιτητών".

Δίνοντας άλλα σημαντικά στοιχεία από τις έρευνες που έχουν γίνει, παρατήρησε ότι "το βύθισμα της Μεσσηνίας, από το Διαβολίτσι και κάτω, αλλάζει την κατεύθυνση, το πεδίο τάσεων". Και αναφερόμενος στην απειλή ενός μεγάλου σεισμού, επεσήμανε ότι "με ταχύτητα 3 εκατοστά το χρόνο, σε 100 χρόνια η Πύλος θα έχει μετακινηθεί 3 μέτρα. Ολη την περιοχή της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα την Πυλία την τραβάει προς τα κάτω η αφρικανική πλάκα. Αυτό αποτελεί προμήνυμα για μεγάλο σεισμό ανοιχτά της Πύλου από τώρα και για τα επόμενα 50 χρόνια".

Γ.Σ.