Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 08:17

Αλλαγές στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας - Δείτε ποιοί θα εξυπηρετούνται

Η ψήφιση του νέου νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση στους ανασφάλιστους σε όλες τις κρατικές δομές υγείας, φέρνει αλλαγές και στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας.

Ετσι από τη Δευτέρα το ιατρείο θα καλύπτει όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα για να βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς και τους μακροχρόνιους ανέργους οι οποίοι θα πρέπει με κάποιο επίσημο χαρτί να το επιβεβαιώνουν. Αυτό είπε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας Μιχάλης Μπουρνόβας, ο οποίος μαζί με τη συντονίστρια των εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας Φεβρωνία Εξακουστίδου μίλησαν για το πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση. Ο κ. Μπουρνόβας εξήγησε ότι ελεύθερη πρόσβαση στις μονάδες ΠΕΔΥ, νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είναι Ελληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και από τρίτες χώρες που όμως είναι νόμιμοι στην Ελλάδα. Δωρεάν νοσηλεία και ιατρική φροντίδα δικαιούνται πλέον και όσοι χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο κ. Μπουρνόβας μίλησε και για το πρόβλημα που, όπως είπε, έχει προκύψει με το κλείσιμο του Δημοτικού Φαρμακείου, γιατί έληξε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Οι γιατροί του Δημοτικού Ιατρείου Καλαμάτας -όπως είπε- έστελναν εκεί όσους ασφαλισμένους έγραφαν τα φάρμακά τους, για να τα πάρουν δωρεάν από το κοινωνικό φαρμακείο, ενώ θα μπορούσαν να πάνε σε ένα φαρμακείο και να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή. Ξεκαθάρισε δε πως ο ρόλος του Κοινωνικού Ιατρείου δεν είναι να καλύπτει τα κενά του συστήματος υγείας, αναφέροντας ότι τον τελευταίο χρόνο είχε παρατηρηθεί κάποιοι που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν τα φάρμακά τους, να πηγαίνουν στο ιατρείο για να μην πληρώνουν. Κλείνοντας προφήτεψε πως εστιάζοντας στους μακροχρόνια άνεργους και σε όσους δεν έχουν νόμιμα χαρτιά διαμονής, απελευθερώνονται για να προετοιμαστούν για την ώρα που ενδεχομένως φτάσουν και στην Καλαμάτα οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες.  

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η Φεβρωνία Εξακουστίδου από την πλευρά της σημείωσε ότι μέχρι τώρα συνυπολόγιζαν και το ότι δεν υπήρχαν αρκετές ιατρικές ειδικότητες στη μονάδα ΠΕΔΥ της Καλαμάτας και το Νοσοκομείο. Ετσι εξυπηρετούσαν και ασφαλισμένους, όμως αυτό τώρα άλλαξε και το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει καλύψει πολλά από τα κενά σε γιατρούς. Σχετικά με το Δημοτικό Ιατρείο και τους ασφαλισμένους που τους στέλνει, τόνισε και η ίδια πως ο σκοπός ύπαρξης του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου δεν είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Επίσης, επεσήμανε ότι κάποιοι, τους οποίους δεν ξέρουν ποιοι είναι, τους έχουν κόψει τρεις φορές το καλώδιο που τροφοδοτεί το ιατρείο με ρεύμα, και όχι τυχαία. Μάλιστα όπως συμπλήρωσε ο κ. Μπουρνόβας το καλώδιο αυτό περνά από την παλιά Καρδιολογική Κλινική και ήταν κομμένο με ψαλίδι. Σχετικά με το αν θα παραμείνουν στο κτήριο της Νοσηλευτικής Σχολής, πίσω από το νέο Δημαρχείο, απάντησε ότι η ενημέρωση που είχαν πριν καιρό ήταν ότι μόλις ανακαινιστεί και η παλιά Καρδιολογική Κλινική θα μεταφερθούν εκεί, μαζί με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Ν.Κ.