Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 17:04

Μενού σε γραφή Braille σε καταστήματα της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Μενού σε γραφή Braille αποκτούν πλέον αρκετά καταστήματα της Καλαμάτας, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να επιλέγουν τα καλούδια που προσφέρουν, χωρίς τη βοήθεια των σερβιτόρων.

Μια πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος της Περιφερειακής Ενωσης Νότιας Πελοποννήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ώστε τα μέλη του, και άλλοι επισκέπτες της πόλης με αντίστοιχο πρόβλημα, να έχουν αυτονομία και δικαίωμα στην επιλογή από το σύνολο των προϊόντων που διαθέτουν οι κατάλογοι καφετεριών, εστιατορίων κ.λπ. 

Μέχρι τώρα, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ζητούσαν τη βοήθεια των σερβιτόρων, οι οποίοι τους διάβαζαν τον κατάλογο, ή μέρος του, πράγμα το οποίο πλέον αλλάζει, αφού ήδη αρκετά μενού έχουν δακτυλογραφηθεί κι έχουν διανεμηθεί στα καταστήματα  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μελών και των φίλων – εθελοντών του Σωματείου.

Η ιδέα «έπεσε» στο Διοικητικό Συμβούλιο και άμεσα ελήφθη ομόφωνη απόφαση. Στη συνέχεια τα μέλη Γεωργία Παπαδέα και Βαγγέλης Τσιλίκας, με τη βοήθεια της εθελόντριας Χριστίνας Αδαμοπούλου, απευθύνθηκαν σε τοπικά καταστήματα, αρχικά του κέντρου της πόλης, και συγκέντρωσαν τα μενού. 

Η Χριστίνα συνέβαλλε καθοριστικά στην προσπάθεια, όταν η ίδια ευαισθητοποιήθηκε μαθαίνοντας Braille, στο πλαίσιο του προγράμματος που «τρέχει» το Σωματείο, με δάσκαλο τον γενικό - οργανωτικό γραμματέα Παναγιώτη Μανωλόπουλο.

Η αρχή έγινε με τη Χριστίνα, την Γεωργία και τον Βαγγέλη που συγκέντρωσαν μενού και τα δακτυλογράφησαν, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Παναγιώτη στην εκτύπωση και αναπαραγωγή τους.

Επόμενο βήμα τώρα είναι η συλλογή και δακτυλογράφηση σε γραφή Braille μενού και από επιχειρήσεις εστίασης κ.λπ. της Παραλίας. 

Στόχος μάλιστα είναι μέσα απ’ όλη την προσπάθεια που γίνεται και η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, σε μια πόλη που θα φαντάζει πιο φιλόξενη γι’ αυτούς. Αρκεί βέβαια να υλοποιηθούν και όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ασφαλή τους κίνηση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αφού παρά τις όποιες προσπάθειες, είναι πολλές οι ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο σε κεντρικά σημεία και στην Παραλία, όσο και στο σύνολο σχεδόν των δρόμων της πόλης. 

Το σίγουρο πάντως  για την ώρα είναι πως στο εξής θα μπορούν να συγκρίνουν γεύσεις, λιχουδιές αλλά και τιμές μεταξύ των καταστημάτων που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ετσι, και οι συνάνθρωποί μας που μέχρι τώρα στηρίζονταν αποκλειστικά στις προτάσεις των σερβιτόρων, οι οποίοι προφανώς δε διαθέτουν πάντα άπλετο χρόνο να διαβάσουν τον κατάλογο από την αρχή μέχρι το τέλος, με την πλήρη περιγραφή του περιεχομένου της κάθε συνταγής, θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους αυτό που θέλουν να γευτούν.