Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 08:51

41 πρόσφυγες και μετανάστες πήγαιναν για Ισπανία, κατέληξαν Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Με μια ξύλινη βάρκα ξεκίνησαν από την Αφρική 40 πρόσφυγες και μετανάστες και ένα παιδάκι, μέχρι να φτάσουν χθες το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας, ύστερα από περιπέτεια ωρών μέσα στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για 41 άτομα, που άρχισαν το ταξίδι της ελπίδας από τη Λιβύη. Η κατεύθυνσή τους ήταν προς την Ισπανία, όταν προχθές το βράδυ, εξέπεμψαν SOS, ενώ βρίσκονταν κοντά στη Μάλτα, μετά από πρόβλημα στη μηχανή. Κοντά τους πέρναγε ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο με σημαία Φιλιππίνων, το οποίο τους περισυνέλεξε, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Η άφιξή τους αναμενόταν για τις 8.30 π.μ. της Κυριακής, όμως λόγω του ότι οι ίδιοι αρνούνταν τη σύλληψη και δεν κατέβαιναν στις λάντζες, υπήρξε καθυστέρηση. Τελικά όλοι τους αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, κατά τις 11 π.μ. Φαίνονταν καλά στην υγεία τους και στη συνέχεια ήταν αρκετά συνεργάσιμοι, όπως έκανε γνωστό το Λιμενικό. Είναι από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και την Αίγυπτο, και ανάμεσά τους 3 γυναίκες και ένα μικρό αγοράκι. Οι τοπικές αρχές (δήμος, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία, Λιμενικό) αποφάσισαν η φιλοξενία τους να γίνει στο γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Εκεί μεταφέρθηκαν στρώματα, σεντόνια, κουβέρτες, νερό, κρουασάν, μπισκότα και χυμοί. Δεν ήταν δυνατό να τους δοθεί μαγειρεμένο φαγητό γιατί ο Στρατός και η Αεροπορία δεν είχαν προλάβει να κάνουν τις σχετικές ετοιμασίες. Η σίτισή τους θα ξεκινήσει από σήμερα.

Κοντά στους ανθρώπους βρέθηκε η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα, οι εθελόντριες Νοσηλευτικής και οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και εκπρόσωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας.

Γ.Σαρ.