Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 13:53

Εκπαίδευση 9 εθελοντών της ΟΑΚ Μεσσηνίας (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένας εκπαιδευμένος εθελοντής είναι χρήσιμος, και ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση. Η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας, μία εθελοντική οργάνωση ενταγμένη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, φροντίζει ώστε οι εθελοντές της ομάδας να είναι καλά εκπαιδευμένοι και με πιστοποιημένες δεξιότητες, για να είναι σωστοί και χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, νωρίτερα αυτό το μήνα, 9 εθελοντές της ΟΑΚ Μεσσηνίας βίωσαν μία από τις ποιοτικότερες πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις. Σε συνεργασία με την Marine Training and Safety παρακολούθησαν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση αστικών συμβάντων πυρκαγιάς.

Ο επικεφαλής της ΟΑΚ Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός μεταφέρει στην “Ε” την εμπειρία αυτής της εκπαίδευσης, με χρήματα που διέθεσαν εξολοκλήρου οι ίδιοι οι εθελοντές, τη συμβολή του διοικητή της ΔΙΠΥΝ Μεσσηνίας πύραρχου Θανάση Κατσαφάδου για την από κοινού θεωρητική κατάρτιση των εθελοντών με πυροσβεστικούς υπαλλήλους, αλλά και το αίτημα των πιστοποιημένων εθελοντών να συμμετέχουν στα σεμινάρια πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους, με την χρήση του εξομοιωτή Fire Dragon του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Κώστας Βλαχονικολός, ξεκινώντας να μιλά για την πρόσφατη εκπαίδευση των εθελοντών της ομάδας, υπενθυμίζει ότι καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είναι μία περίοδος “πάρα πολύ απαιτητική για εμάς, που σημαίνει ότι καθημερινά είμαστε σε επιφυλακή, πόσω μάλλον όταν έχουμε κατηγορίες 3, 4 και 5. Έτσι λοιπόν δεν μας δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους 6 μήνες να παρακολουθήσουμε εκπαιδεύσεις, παρά μόνο να είμαστε έξω για να αντιμετωπίσουμε τα συμβάντα πυρκαγιάς”.

Όμως, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, “προσπαθούμε να κυνηγάμε εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, ούτως ώστε να είμαστε πάντα στην επικαιρότητα της εκπαίδευσης και να έχουμε όλες αυτές τις γνώσεις, κυρίως για την ασφάλειά μας, αλλά και για να είμαστε πιο αποδοτικοί όταν καλούμαστε από τους φορείς να συνδράμουμε”.

Η πιο πρόσφατη εκπαίδευση ήταν αυτό το μήνα, “ένα πρόγραμμα από την MTSC - Marine Training and Safety Consultants. Εννέα εθελοντές πληρώσαμε και εκπαιδευτήκαμε σε περιπτώσεις πυρκαγιάς σε διαμερισματοποιημένους χώρους: είναι οι πυρκαγιές που έχουμε στο αστικό περιβάλλον, σε σπίτια, επιχειρήσεις, και θέλει ιδιαίτερη εκπαίδευση και ειδικό εξοπλισμό”.

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Οι εθελοντές της ΟΑΚ Μεσσηνίας είχαν λοιπόν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο πώς πρέπει να ενεργούν, αλλά και στο πώς θα χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό στις πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους, φορώντας αναπνευστικές συσκευές, μέσα ατομικής προστασίας και αντιμετωπίζοντας συνθήκες παρόμοιες με αυτές το πεδίο. Χρειάστηκε λοιπόν σε ένα από τα σενάρια πυρκαγιάς να δράσουν με μηδενική ορατότητα, ώστε να εξοικειώνονται με τις συσκευές τους και να μάθουν να συνεργάζονται υπό πραγματικές συνθήκες, να κατανοούν τις μεθόδους προσβολής μιας αστικού τύπου πυρκαγιάς, το πώς να εισέρχονται με ασφάλεια σε έναν κλειστό χώρο. Ακόμη εκπαιδεύτηκαν στην χρήση αναπνευστικών συσκευών ανοιχτού κυκλώματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε αστικές πυρκαγιές.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Τις ημέρες που ήταν στην Καλαμάτα ο εξομοιωτής πυρκαγιάς Fire Dragon του Πυροσβεστικού Σώματος, οι 9 εθελοντές της ΟΑΚ Μεσσηνίας παρακολούθησαν από κοινού με τους επαγγελματίες πυροσβέστες το θεωρητικό σκέλος. “Ουσιαστικά (σ.σ. στο πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης των πυροσβεστών στον εξομοιωτή) είναι αυτό που κάναμε και εμείς με κάποιες διαφοροποιήσεις”, εξηγεί ο επικεφαλής της ΟΑΚ. Και προσθέτει ότι το Fire Dragon “εκπαιδεύει τους επαγγελματίες πυροσβέστες στην αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους, όμως απαγορεύεται μέχρι στιγμής από την ελληνική νομοθεσία οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, οι ίδιοι οι οποίοι συνεργάζονται το καλοκαίρι στα δασικά συμβάντα, να εκπαιδεύονται στο Fire Dragon”.

Φέτος ωστόσο, για πρώτη φορά, “μας δόθηκε η δυνατότητα από το διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Θανάση Κατσαφάδο και τον ευχαριστούμε, να παρακολουθήσουμε τουλάχιστον το θεωρητικό σκέλος. Στο πρακτικό σκέλος πήγαμε ως παρατηρητές και θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα αυτό”. Ένα βήμα, καθώς “κάνουμε συνεχώς εισηγήσεις και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -όπου εκεί υπαγόμαστε- και στο Πυροσβεστικό Σώμα ούτως ώστε, μετά τους επαγγελματίες, να εκπαιδευόμαστε και εμείς, και να μην πληρώνουμε για αυτές τις εκπαιδεύσεις”, λέει καταλήγοντας ο Κώστας Βλαχονικολός.