Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 14:43

"Κιβωτός του Κόσμου" και στην Πωγωνιανή με άρωμα Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
"Κιβωτός του Κόσμου" και στην Πωγωνιανή με άρωμα Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

Ενα σπουδαίο και -εν πολλοίς- αθόρυβο έργο επιτελεί εδώ και 17 χρόνια η “Κιβωτός του Κόσμου”, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 από έναν νεαρό ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, για να βοηθήσει μητέρες και παιδιά να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις, μέσω των ποικίλων δομών που έχει οργανώσει στην Αθήνα, το Αίπος της Χίου και την Πωγωνιανή των Ιωαννίνων.

Διευθύντρια στη δομή της Πωγωνιανής είναι η Μεσσήνια κοινωνική λειτουργός Αντυ Θεοδωρακοπούλου, η οποία -μιλώντας στο eleftheriaonline.gr- κάνει γνωστό τον καθημερινό αγώνα που δίνεται, τόσο στις υπόλοιπες δομές της “Κιβωτού”, όσο και στο μικρό ακριτικό χωριό της Ηπείρου, μόλις 850 μέτρα από τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

 

Εκεί λειτουργούν, Κέντρο Παιδικής Προστασίας που φιλοξενεί 56 παιδιά, Γεωργικό Σχολείο με  μελισσοκομείο, θερμοκήπιο, τυροκομείο και φάρμα, όπως επίσης  κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό οδοντιατρείο.

“Είναι σταθερή και μεγάλη η ανάγκη μας για οικονομική στήριξη, ώστε να καλύπτουμε, σε μηνιαία βάση, τα λειτουργικά έξοδα των Σπιτιών των παιδιών” σημειώνει η Α. Θεοδωρακοπούλου, τονίζοντας ότι “η ''Κιβωτός του Κόσμου'' είναι ένας εθελοντικός οργανισμός και συντηρούμαστε αποκλειστικά από τη βοήθεια που μας παρέχει ο απλός κόσμος. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την έμπρακτη βοήθεια του κόσμου. Δεν έχουμε δεχτεί ποτέ κρατικά χρήματα, αν και οι ανάγκες μας είναι τεράστιες. Θεωρώ πως και σε τοπικό, αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχει έμπρακτη υποστήριξη”.

Απευθύνει δε κάλεσμα στον κόσμο να συνδράμει με κάθε τρόπο το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει η “Κιβωτός”, ακόμα και μέσα από την προσφορά βασικών ειδών διατροφής, όπως το ελαιόλαδο -“θα ήμουν πολύ χαρούμενη εάν η ιδιαίτερη πατρίδα μου μπορούσε να ανταποκριθεί και να καλύψει τις ανάγκες μας” σημειώνει.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, καταλήγοντας, “με την προσφορά αποκτά νόημα και ουσία η ζωή μας. Πιστεύω στο έργο που γίνεται στην ''Κιβωτό'', το έχω ζήσει και ξέρω τι σημαίνει να παλεύεις για τα παιδιά που δεν έχουν άλλον εκτός από εσένα, και ας μην είσαι ο πατέρας ή η μάνα που έλειψε από δίπλα τους... Η Κιβωτός του Κόσμου δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα έργο αγάπης σε παιδιά, νέους και οικογένειες που το έχουν ανάγκη και που δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καμιά φορά δεν τα βάζει ο νους...”.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη με την Αντυ Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια της “Κιβωτού του Κόσμου” στην Πωγωνιανή:

 

-Τι είναι η “Κιβωτός του Κόσμου”, πότε και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε και ποιο είναι το έργο της;

“Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός προστασίας μητέρας και παιδιού και ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου στην Αθήνα. Πλέον, η Κιβωτός του Κόσμου μετρά δύο παραρτήματα στην επαρχία, στο Αίπος της Χίου και στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

Η Κιβωτός του Κόσμου δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα έργο αγάπης σε παιδιά, νέους και οικογένειες που το έχουν ανάγκη και που δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καμιά φορά δεν τα βάζει ο νους...

Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε τέσσερα Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών στην Αθήνα, ένα Σπίτι Φιλοξενίας στην Ηπειρο (Πωγωνιανή) και ένα Παιδικό Χωριό στη Χίο. Σε όλα τα Σπίτια μας φιλοξενούμε παιδάκια ορφανά και παιδιά που έχουν έρθει κοντά μας κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Πρόκειται για περιπτώσεις παιδιών που έχουν έρθει αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής από την τρυφερή τους ηλικία και εμείς καλούμαστε να τα αγκαλιάσουμε και να τους προσφέρουμε ζεστασιά, προστασία, αγάπη και μόρφωση. 

Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά μας είναι από μηνών έως και νέοι, καθώς μένουν κοντά μας για να σπουδάσουν και έως ότου αποκατασταθούν πλήρως στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια μεγάλη οικογένεια για τα παιδιά μας και τους δίνουμε τα εφόδια που χρειάζονται για να προοδέψουν και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για το κοινωνικό σύνολο.

Και πραγματικά, είναι ένα έργο πολύ δύσκολο, αν σκεφτείτε ότι δεχόμαστε στην αγκαλιά μας πολύ δύσκολες περιπτώσεις παιδιών, με παραβατική συμπεριφορά και άλλα προβλήματα, που αν δε βρισκόταν κάποιος να τα πάρει από το χέρι και να τους οδηγήσει στο σωστό τοΝ δρόμο, σίγουρα θα αποτελούσαν αρνητικά στοιχεία για την κοινωνία μας ως ενήλικες.  

Επιπλέον, σε Αθήνα, Ηπειρο και Χίο λειτουργούμε κοινωνικές υπηρεσίες με προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης του τοπικού πληθυσμού. Εχουμε δημιουργήσει δομές που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις άπορες οικογένειες, στην πλειοψηφία τους μονογονεϊκές, μέσω μιας πληθώρας δράσεων, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά του κόσμου. Ακόμη, λειτουργεί στεγαστικό πρόγραμμα, με τη μορφή μικρών αυτόνομων διαμερισμάτων για τη μητέρα και το παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη”.

 

-Είστε κοινωνική λειτουργός στην “Κιβωτού του Κόσμου” στην Πωγωνιανή. Γιατί επελέγη αυτή η ακριτική γωνιά της πατρίδας μας για τη δημιουργία μίας ακόμα τέτοιας δομής;

“Η επιλογή της Ηπείρου έγινε γιατί, δυστυχώς, υπήρχε ανάγκη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Παιδικής Προστασίας για τα παιδιά της περιοχής. Η επιλογή της Πωγωνιανής, πρέπει να σας ομολογήσω, πως δεν ήταν κάτι εύκολο για τη δημιουργία της δομής μας.

Η Πωγωνιανή είναι ένα μικρό χωριό, εξήντα κατοίκων, που βρίσκεται 850 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εμείς σκεφτήκαμε πως αν άξιζε να γίνει μια τέτοια προσπάθεια στην Ηπειρο, άξιζε να γίνει εκεί για να ενισχυθεί ο τοπικός πληθυσμός. Οπως γνωρίζετε, τα σύνορά μας ολοένα και ερημώνουν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ορατά και θα είναι ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Εμείς θελήσαμε -και καταφέραμε- να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Παιδικής Προστασίας και ένα Γεωργικό Σχολείο στην ακριτική Πωγωνιανή, που αυτή τη στιγμή απαριθμεί 56 παιδιά. Σκεφτείτε, ότι τα παιδιά μας μεγαλώνοντας θα δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους και έτσι έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται μια ολόκληρη κοινωνία, σε ένα μικρό χωριό, στα σύνορά μας. Ηδη, ο τόπος μας έχει πάρει ζωή, όχι μόνο από τα παιδιά μας που κατοικούν εδώ, αλλά και από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που δεχόμαστε ως οργανισμός και που, με αυτόν τον τρόπο, ωφελείται η τοπική κοινωνία.

Ομως η κίνησή μας αυτή, να κατοικήσουμε στην Πωγωνιανή με τα παιδιά, δεν ήταν εύκολη. Παρόλα αυτά δεν κάναμε πίσω, ούτε φοβηθήκαμε. Πήραμε το ρίσκο και επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, γιατί τα οφέλη του για την κοινωνία είναι τεράστια”.

 

-Είσαστε από την Καλαμάτα, ζείτε και εργάζεστε σε μια φιλανθρωπική δομή μακριά από την πατρίδα σας. Πώς επιλέξατε να συνδράμετε την προσπάθεια αυτή και ποια είναι η δική σας συμμετοχή σε αυτή;

“Στην Κιβωτό του Κόσμου εργάζομαι τα τελευταία πέντε χρόνια και στον τομέα της παιδικής προστασίας συνολικά επτά έτη. Δεν ήταν δύσκολο για εμένα να μεταφερθώ από την Αθήνα στην Πωγωνιανή, γιατί πιστεύω στο έργο που γίνεται στην Κιβωτό, το έχω ζήσει και ξέρω τι σημαίνει να παλεύεις για τα παιδιά που δεν έχουν άλλον εκτός από εσένα, και ας μην είσαι ο πατέρας ή η μάνα που έλειψε από δίπλα τους...

Επιπλέον, το έργο του πατρός Αντωνίου και η μορφή του είναι έμπνευση, όχι μόνο για τα παιδιά που μεγαλώνουν γύρω του, αλλά και για εμάς, που συνδράμουμε σε αυτό… Αν δεν έρθετε να το δείτε και να το ζήσετε από κοντά δεν μπορείτε ίσως να με κατανοήσετε, αλλά κρατήστε αυτό: με την προσφορά αποκτά νόημα και ουσία η ζωή μας.

Εγώ μπορούσα να το κάνω και το έκανα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Πλέον έχω αναλάβει τη διεύθυνση στην Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου και αν και οι δυσκολίες είναι πολλές, πάντα δυναμώνω και προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για τα παιδιά”.

 

-Ποιες είναι οι υποδομές της εστίας στην Πωγωνιανή, τι δυνατότητες προσφοράς έχει και τι προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον;

“Οπως ανέφερα, στην Πωγωνιανή έχουμε δημιουργήσει ένα Κέντρο Παιδικής Προστασίας και το Γεωργικό Σχολείο της Κιβωτού του Κόσμου.

Στο Κέντρο Παιδικής Προστασίας, που είναι το Σπίτι των παιδιών μας, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 56 παιδιά όλων των ηλικιών. Η ανάγκη δημιουργίας του Σπιτιού ήταν μεγάλη και ο στόχος ήταν να αποτελέσει ένα ζεστό και ασφαλές Σπίτι για όλα τα παιδιά της Ηπείρου, αλλά και της βόρειας Ελλάδας που το έχουν ανάγκη. Ανοίξαμε το δημοτικό σχολείο του χωριού και διατηρήσαμε το γυμνάσιο, τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο ώστε να μην κλείσουν.

Το Γεωργικό Σχολείο βρίσκεται εντός του Σπιτιού των παιδιών και δημιουργήθηκε για να τους προσφέρει εξειδίκευση σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Στα πλαίσια του Γεωργικού Σχολείου έχουμε φτιάξει το μελισσοκομείο μας, ένα θερμοκήπιο 400 τ.μ., το τυροκομείο μας και τη φάρμα μας, με προβατάκια, κατσικάκια, κότες, μοσχαράκια, άλογα, γαλοπούλες, γουρουνάκια, πάπιες κ.α. Καθημερινά τα παιδιά απασχολούνται στα εργαστήριά τους και φροντίζουν τα ζώα της φάρμας τους, κάτι που εκτός από επιμορφωτικό έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα.

Ακόμα, στην Πωγωνιανή λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό οδοντιατρείο για τον άπορο πληθυσμό.

Στην πόλη των Ιωαννίνων έχουμε δημιουργήσει την κοινωνική μας υπηρεσία, ο στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση των άπορων οικογενειών και των φοιτητών που βρίσκονται σε ανάγκη. Εκεί λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό οδοντιατρείο για τις οικογένειες και τους φοιτητές που χρήζουν των υποστηρικτικών υπηρεσιών μας”.

 

-Υπάρχει συνεργασία ή στήριξη από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς;

“Η αλήθεια είναι πως θα επιθυμούσαμε η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να αντιληφθούν το μέγεθος των προσπαθειών μας και το μέγεθος της προσφοράς μας και να σκύψουν περισσότερο πάνω από τις ανάγκες μας.

Οπως γνωρίζετε, η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας εθελοντικός οργανισμός και συντηρούμαστε αποκλειστικά από τη βοήθεια που μας παρέχει ο απλός κόσμος. Δεν έχουμε δεχτεί ποτέ κρατικά χρήματα, αν και οι ανάγκες μας είναι τεράστιες.

Θεωρώ πως και σε τοπικό, αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχει έμπρακτη υποστήριξη σε μια προσπάθεια που λόγω των παραπάνω που ανέφερα αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς δραστηριοποιούμαστε επάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα”.

 

-Η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, κάνει το έργο της “Κιβωτού” πιο δύσκολο, υπάρχουν πλέον αυξημένες ανάγκες;

“Η χώρα μας βιώνει δύσκολες, πρωτόγνωρες  για εμάς τους νεότερους, στιγμές. Σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη η Κιβωτός του Κόσμου, ειδικά τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα παιδιά έρχονται να φιλοξενηθούν κοντά μας.

Την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι Ελληνες τη βιώνουμε και εμείς, όμως κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις στον κόσμο να σταθεί δίπλα μας και να στηρίξει το έργο με όλη του την αγάπη.

Τα τελευταία δύο χρόνια είναι δραματικά υψηλός ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που έρχονται στον οργανισμό μας για να ενταχθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο και στις υπόλοιπες δράσεις. Και μιλάμε για οικογένειες που μέχρι πρότινος είχαν μια φυσιολογική λειτουργία αλλά πλέον, λόγω της ανεργίας και άλλων προβλημάτων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.

Επιπλέον, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν τα δύο παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου σε Ηπειρο και Χίο, ακριβώς γιατί ήταν έντονη η ανάγκη της δημιουργίας τους για την άμεση φιλοξενία παιδιών κάθε ηλικίας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως μέσα στην κρίση αναγκαζόμαστε, και δε φοβόμαστε, να δημιουργήσουμε επιπλέον δομές που στηρίζουν τον πληθυσμό που βρίσκεται σε κρίση.

Ομως τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την έμπρακτη βοήθεια του κόσμου. Για παράδειγμα, είναι σταθερή και μεγάλη η ανάγκη μας για οικονομική στήριξη, ώστε να καλύπτουμε, σε μηνιαία βάση, τα λειτουργικά έξοδα των Σπιτιών των παιδιών.

Ειδικότερα στην Πωγωνιανή, είναι σοβαρή η ανάγκη μας σε πετρέλαιο θέρμανσης για το Σπίτι τους και η απόκτηση ενός πούλμαν, για να μπορούμε να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στις θεραπείες τους και τις εκδρομές τους, καθώς αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα θα αποσυρθεί το Γενάρη του 2016. Μεγάλη ανάγκη έχουμε, επίσης, σε είδη βασικής διατροφής των παιδιών μας, όπως το ελαιόλαδο -και εδώ θα ήμουν πολύ χαρούμενη εάν η ιδιαίτερη πατρίδα μου μπορούσε να ανταποκριθεί και να καλύψει τις ανάγκες μας”.

 

-Υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση των δομών της “Κιβωτού” και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έχετε εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα;

“Οπως σας ανέφερα είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όχι όμως κάτι που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, καθώς έχουμε μάθει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες όταν πρόκειται για τη βοήθεια στον συνάνθρωπο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε για το μέλλον”.


NEWSLETTER