Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 08:17

Ανησυχία για το νερό στην Καλλιρρόη

Τη δημοτική αρχή Οιχαλίας που αδιαφορεί να υλοποιήσει αποφάσεις κατά της λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης στην Καλλιρρόη, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Σημειώνει, επίσης, με ανησυχία τα αποτελέσματα μετρήσεων που έδειξαν ότι το νερό στην περιοχή της Καλλιρρόης κρίθηκε ακατάλληλο για πόσιμο και για οικιακή χρήση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε συνάντηση στην Καλλιρρόη την Τρίτη 23 Απριλίου, οι παριστάμενοι αποφάσισαν να καταγγείλουν: “1.Την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Οιχαλίας στο να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με: Την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη ο οποίος θα πραγματοποιεί μετρήσεις για την παρακολούθηση πιθανής μόλυνσης από την λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου και την διενέργεια ελέγχου από ειδικό επιστήμονα αν έχει γίνει σωστά και με βάσει της προβλεπόμενες προδιαγραφές, η κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου. Την κατάθεση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών ή απευθείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με παραβίαση Κοινοτικών οδηγιών που σχετίζονται με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων Πελοποννήσου και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν το σκουπιδοεργοστάσιο της Καλλιρρόης. 2. Την ασυνέπεια του δικηγορικού γραφείου ως προς την αναληφθείσα μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας συμβατική του υποχρέωση για προσφυγή στις Ευρωπαϊκές αρχές - και την μέχρι σήμερα στάση του που μόνο ως αδιάφορη, προκλητική και απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί”.

Ακόμα, αποφασίστηκε “να ασκηθεί κάθε μορφής και είδους πίεση προς κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο παράγοντα και επαγγελματία, προκειμένου να προωθηθεί η άμεση επίλυση και των προαναφερθέντων προβλημάτων”.

Επίσης, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής: “H τοπική κοινωνία παραμένει σταθερά αντίθετη στη λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στη θέση Όνι της Καλλιρρόης, όμως μετά τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας επικεντρώνονται στην ορθή, σύννομη και όσο γίνεται σωστότερη και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον

και τον άνθρωπο λειτουργία του. Είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή η προσπάθεια που γίνεται από πολλές πλευρές -για την παροχή ανταποδοτικών καθώς και δωρεών, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι της υπάρχουσας κοινωνικής αντίδρασης. Ας καταλάβουν οι ‘προσφέροντες …δώρα’ ότι η καταστροφή της υγείας και του περιβάλλοντος μιας περιοχής δεν εξαγοράζονται”.

Στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης στην Καλλιρρόη, από τους συμμετέχοντες, επιπρόσθετα, επισημάνθηκε:

Για τις μετρήσεις του νερού που λήφθηκαν παρουσία δυο μαρτύρων και με τους όρους που το πιστοποιημένο εργαστήριο υπέδειξε -στις 26 Φεβρουαρίου από το ρέμα που περνάει δίπλα από το σκουπιδοεργοστάσιο και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από αυτό και στις 12 Μαρτίου από την πηγή στη θέση “Αγιάννης”, όπου καταλήγουν και τα συσσωρευμένα νερά της περιοχής Όνι της Καλλιρρόης-, “το νερό κρίθηκε ακατάλληλο ως πόσιμο και για οικιακή χρήση”.

Στην πρόταση εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στον Δήμο Οιχαλίας δύο φορές -τον Σεπτέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024- “για συνεργασία με πιστοποιημένα εργαστήρια, για έλεγχο και παρακολούθηση των βασικών στοιχείων της περιοχής που κινδυνεύουν για μόλυνση από την λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου, που είναι το χώμα και το νερό. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία απόφαση για τέτοιου είδους συνεργασία”.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή τα στοιχεία της παραπάνω ενημέρωσης υπογράφουν: Ο Χρήστος Κυριακόπουλος, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της κοινότητας. Ο Πέτρος Μπούρκουλας, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καλλιρροϊτών. Ο Δημήτρης Καπόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων. Και οι Γιάννης Αλεξόπουλος και Δήμητρα Γιαννοπούλου - κάτοικοι Καλλιρρόης, Κώστας Ζαφειράκης - κάτοικος Πολίχνης και Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ - για τη Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης.