Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 08:11

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας

 

Σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας (Χημειοθεραπείας) και παροχής υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς, υπάρχει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την αναρρωτική άδεια που έχει πάρει η μοναδική ογκολόγος γιατρός της μονάδας.

Λόγω της απουσίας της εξαιρετικής γιατρού Σοφίας Σταματοπούλου, οι χημειοθεραπείες γίνονται με επίβλεψη των αιμοτολόγων γιατρών του νοσοκομείου και του νοσηλευτικό προσωπικού, που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ομως, συγγενείς των καρκινοπαθών εκφράζουν τη διαμαρτυρία και την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να υπολειτουργήσει η μονάδα ή να σταματήσει τη λειτουργία της, με την απουσία της μοναδικής ογκολόγου, ενώ ήδη ζητήματα προκύπτουν με την εξυπηρέτηση νέων καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία συγγενή καρκινοπαθή “τα ραντεβού για καρκινοπαθείς ανοίγουν τον Φεβρουάριο και αν ανοίξουν. Η γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαίρετοι, αλλά δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα. Πάγιο αίτημα είναι η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικό  προσωπικού”.

Η θέση του δεύτερου ογκολόγου έχει προκηρυχθεί δύο φορές, αλλά απέβη άγονη και το δυστύχημα ήταν πως τη 2η φορά το άγονο αποτέλεσμα διαπιστώθηκε με καθυστέρηση και δεν επαναπροκηρύχθηκε στην τελευταία προκήρυξη του 2023.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και κυρίως η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας οφείλουν να κάνουν άμεσα τα πάντα, για να βρεθεί λύση και να στηριχθεί η λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Καλαμάτας που προσφέρει σπουδαίο θεραπευτικό έργο, καθώς εξυπηρετεί γύρω στους 200 ασθενείς το μήνα από τη Μεσσηνία, αλλά και από τη Λακωνία, την Ηλεία και την Αρκαδία. Πρέπει να βρεθούν ογκολόγοι που θα αναπληρώσουν την κ. Σταματοπούλου για όσο διάστημα χρειαστεί και να αναζητηθούν και άλλες λύσεις, έκτακτου χαρακτήρα, όπως είχαν βρεθεί την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε συνέντευξή της στην “Ε” τον Απρίλιο του 2022, η ογκολόγος γιατρός Σοφία Σταματοπούλου, για την ανάγκη η μονάδα να εξελιχθεί σε τμήμα σε πρώτη φάση, με επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό είχε σημειώσει:

“Η αρχή έγινε, υπάρχει ογκολόγος στο νοσοκομείο. Αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί, να έρθουν κι άλλοι συνάδελφοι και η μονάδα να γίνει ένα τμήμα - και αν μπορεί να γίνει και κλινική σε βάθος χρόνου, ακόμα καλύτερα, για να υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουμε περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς. Γιατί ο Νομός Μεσσηνίας είναι ο δεύτερος στην Πελοπόννησο μετά το Νομό Αχαΐας, όσον αφορά τον πληθυσμό. Θα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον άλλοι δύο ογκολόγοι, γιατί υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Πρέπει να έχουμε και ένα όραμα. Και νομίζω ότι αυτό είναι που μας δίνει τη δύναμη, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, να προχωράμε πιο πέρα”.

Γ.Σ.