Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 09:06

Νέα προγράμματα πρόληψης καρκίνου - Δωρεάν εξετάσεις από το Μάρτιο

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, γίνονται περί τις 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων, ενώ οι  θάνατοι ανέρχονται περίπου στους 33.000. Όμως, η χώρα μας δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και την πιστοποίηση δομών και υπηρεσιών. Επίσης, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το εθνικό αρχείο νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και μελέτη του καρκίνου. Ωστόσο, οι περισσότεροι πλέον τύποι καρκίνου, όταν ανιχνευθούν έγκαιρα είναι ιάσιμοι. Έγκαιρη διάγνωση, όμως, σημαίνει προληπτικές εξετάσεις, που μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αναβάλλει. Το κράτος καλείται λοιπόν να δώσει το κίνητρο, ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν σε προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου. Έτσι, από τον προσεχή Μάρτιο ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει και τη διαθεσιμότητα self tests HPV DNA για το σπίτι.

 

20.000 ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟ “ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ”

Ήδη περισσότερες από 300.000 γυναίκες έκαναν προληπτικά μαστογραφία και πάνω από 20.000 εντοπίστηκαν έγκαιρα με ευρήματα, χάρη στο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γενηματά”. Οι προληπτικές εξετάσεις συνεχίζονται για τις γυναίκες με το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στις αρχές Μαρτίου, όπως έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Υγείας, οι γυναίκες θα λάβουν τα πρώτα SMS που θα τις καλούν να κάνουν εξετάσεις. Και συγκεκριμένα, δωρεάν τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες ηλικίας 21 - 29 ετών, ενώ για τις γυναίκες 30 - 65 ετών δωρεάν τεστ HPV DNA και εφόσον χρειαστεί κολποσκόπηση και βιοψία (λήψη και διενέργεια), μια εξέταση που το υψηλό κόστος της αποτρέπει πολλές γυναίκες από το να την κάνουν.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά τις δομές όπου θα μπορούν οι γυναίκες να απευθύνονται, θα ακολουθηθεί η ίδια μεθοδολογία όπως και με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννημάτα”. Δηλαδή, για την διευκόλυνση των γυναικών και για να μην χρειάζεται να περιμένουν κλείνοντας ραντεβού με μακρά περίοδο αναμονής, θα μπορούν να απευθύνονται σε όλη τη χώρα σε δομές τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, στις περιπτώσεις γυναικών οι οποίες είναι ιδιαίτερα διστακτικές να εξεταστούν, έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Υγείας η δυνατότητα να αποστέλλεται ένα ειδικό κιτ στο σπίτι τους, ώστε να παίρνουν μόνες τους το δείγμα για το τεστ HPV DNA και να προχωρούν σε περαιτέρω έλεγχο εφόσον απαιτηθεί.

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, θα ακολουθήσει η δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που θα αφορά σε 3,8 εκατ. πολίτες, γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-70 ετών. Και γι’ αυτό το πρόγραμμα πρόληψης, το υπουργείο μελετά να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα ενός self test, που θα μπορεί να γίνει στο σπίτι προκειμένου να ανιχνεύσει αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, ώστε κάποιος να παρακινηθεί για περαιτέρω έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου επιλέχθηκαν γιατί παρουσιάζουν υψηλή θνησιμότητα εάν δεν ανιχνευθούν έγκαιρα. Αντίθετα, αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση θεραπεύονται εντελώς. Γι’ αυτό μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει προχωρήσει από το Υγείας και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα το υλοποιήσουν, καθώς πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν εάν είχε έγκαιρα εντοπιστεί. Η εξέταση θα γίνεται με μία νέα μέθοδο αξονικής τομογραφίας, χαμηλής ακτινοβολίας.