Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 09:23

Κάλεσμα για κάλυψη των αναγκών της αιμοδοσίας από τον Παν. Κατσίβελα

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

Με αφορμή το ταξίδι του στην Καλαμάτα στις αρχές του μήνα με αντικείμενο την αξιολόγηση της επάρκειας αίματος στην περιοχή, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας μιλά στην “Ε” για τη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στον προσδιορισμό δράσεων αύξησης της συλλογής αίματος στη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μεσσήνιος πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με το διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού συνταγματάρχη Δημήτρη Λυμπερέα στο Στρατόπεδο Παπαφλέσσα, όπου διεξήχθη αιμοδοσία, τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και στελέχη του Τμήματος Αιμοδοσίας προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την άμεση αύξηση της εισροής αίματος, καθώς και με τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Μαρία Οικονομάκου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περικλή Νικολακέα, για τη δημιουργία επικοινωνιακής καμπάνιας με παράλληλες δράσεις αιμοδοσίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Πώς αξιολογείτε την προσπάθεια για την ανάκτηση των αποθεμάτων αίματος μετά την περίοδο των γιορτών;

Είναι πολύ δύσκολη η περίοδος μετά από διακοπές. Πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να έχουμε τόση εισροή αίματος ώστε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες, αλλά και να έχουμε επάρκεια για δύσκολες στιγμές. Αυτός ο Γενάρης ήταν ο καλύτερος της τελευταίας τετραετίας, για το χρονικό διάστημα που έχουμε διαρκή επιτήρηση στην εισροή αίματος και στοιχεία. Αλλά το σημαντικό είναι να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς των προβλημάτων μας. Για αυτό καλούμε επίμονα τους εθελοντές μας να συμμετέχουν σε αιμοδοσίες πριν τις γιορτές, πριν τις διακοπές και να γίνουμε σταθεροί με διάρκεια στις συμπεριφορές μας.

 

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του 2022 του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Μεσσηνίας αναδείχθηκαν σε ουραγούς στη συλλογή μονάδων αίματος. Έχει αυτό αναστραφεί;

Γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί και αυτό θέλει πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους και φορείς. Η επίσκεψή μας νομίζω έβαλε τους στόχους αλλά και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αναμφίβολα τα στοιχεία της κοινωνίας μας, ως προς την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευαισθησία και τον εθελοντισμό, είναι αναντίστοιχα με την αποτελεσματικότητά μας. Το βέβαιο είναι ότι θα φέρουμε την λειτουργία της Αιμοδοσίας πιο κοντά στους πολίτες. Επίσης η επανίδρυση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων είναι μια πρόκληση και μια καλή δυνατότητα. Πρέπει εδώ να επισημάνω το μεγάλο ενδιαφέρον και την ευαισθησία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.

 

Πανελλαδικά το 2023 καταγράφηκε ρεκόρ συγκέντρωσης εθελοντικού αίματος. Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για το 2024;

Από την περίοδο της πανδημίας και στην συνέχεια παρατηρούνται διαρκείς βελτιώσεις στη συλλογή αίματος. Πριν την πανδημία Covid-19 το ποσοστό του εθελοντικού αίματος ανερχόταν περί το 60% της συνολικής συλλογής.

Το 2023 έφτασε περίπου στο 70% και αυτό είναι σημαντικό. Το ενθαρρυντικό είναι ότι πάνω από 160.000 νέοι αιμοδότες μπήκαν στο σύστημα της Αιμοδοσίας. Αν καταφέρουμε να τους πείσουμε να δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο σίγουρα το μέλλον θα είναι καλύτερο. Όσο το ποσοστό του εθελοντικού αίματος θα ανεβαίνει, θα χρειάζεται να γίνονται μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος και οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αυτό που δεν κάνουμε καλά.

 

Ποια είναι η συνεισφορά των εθελοντικών συλλόγων στη συλλογή αίματος στη Μεσσηνία;

Η μεγάλη συμβολή των συλλόγων εθελοντικής αιμοδοσίας είναι στον τομέα της προσέλκυσης, βασική και σημαντική προϋπόθεση για επαρκή συγκέντρωση αίματος. Τα Τμήματα Αιμοδοσίας ιδιαίτερα των επαρχιακών νοσοκομείων, λόγω υποστελέχωσής τους, αδυνατούν να κάνουν αυτή την δράση με επάρκεια, οπότε οι σύλλογοι έχουν αναλάβει μια πολύ σημαντική υποχρέωση.

Σε πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει στην Αυστραλία, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα, οι εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν περισσότερα συμμετέχοντας σε κοινωνικούς συλλόγους όπου το πνεύμα αλληλεγγύης αναπτύσσεται και εκδηλώνεται περισσότερο. Οι σύλλογοι είναι σημαντικοί και απαραίτητοι στην προσπάθειά μας, και ειδικότερα οι σύλλογοι της Μεσσηνίας έχουν και το βάρος να αποδείξουμε ότι οι Μεσσήνιοι μπορούν να το κάνουν καλύτερα.