Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 11:01

Δωρεάν εξετάσεις πρόληψης καρκίνου μαστού στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Δωρεάν εξετάσεις πρόληψης καρκίνου μαστού στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Η κινητή μονάδα πρόληψης κι έγκαιρης διάγνωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας δίνει και πάλι τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες της Μεσσηνίας να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Η μονάδα επαναλειτουργεί στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας μετά από 9 χρόνια διακοπής, ενώ είχαν προηγηθεί 6 επιτυχημένοι περίοδοι εξετάσεων, από το 1991. Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας Μανώλη Αμπατζόγλου, σε κάθε μια από τις περιόδους εξετάζονταν πάνω από 10.000 – 12.000 γυναίκες, η πλειοψηφία των οποίων υποβάλλονταν και στις δύο εξετάσεις, καλύπτοντας σχεδόν το 46% - 50% του γυναικείου πληθυσμού του νομού. 

Από το σύνολο των εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, το 90% των περιστατικών που διεγνώσθη καρκίνος ήταν σε αρχικό στάδιο, όπως τονίζει ο κ. Αμπατζόγλου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, εξηγώντας πως αν ανακαλυφθεί έγκαιρα, τότε είναι πλήρως ιάσιμος. Βέβαια, οι Ελληνίδες πλήττονται λιγότερο από τις γυναίκες της βόρειας Ευρώπης, όμως σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αφιερώνουμε λίγα λεπτά από τον χρόνο μας για τις προληπτικές εξετάσεις. 

Η κινητή μονάδα θα παραμείνει στην Καλαμάτα το επόμενο διάστημα, με την ευχή να ανταποκριθεί το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού στις δωρεάν εξετάσεις που παρέχονται χάριν του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Αυτή τη  φορά μάλιστα, λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την τελευταία περίοδο λειτουργίας της αναμένεται να εξαχθούν ακόμα περισσότερα χρήσιμα συμπεράσματα.

Από τη μεριά του ο κ. Αμπατζόγλου τονίζει τη σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας, της Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Ιατρικού Συλλόγου, μεταξύ άλλων φορέων.

Προγραμματίζονται μάλιστα δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 27210 93319.


NEWSLETTER