Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 09:16

Οι γιατροί καταγγέλλουν και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις: Καταρρέουν οι Παθολογικές και τα Επείγοντα

Γράφτηκε από την

Οι δύο Παθολογικές Κλινικές και το Τμήμα Επειγόντων, δηλαδή η «καρδιά» του Νοσοκομείου Καλαμάτας, βρίσκονται σε τροχιά κατάρρευσης. Και αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά έρχεται σαν καμπανάκι κινδύνου από τους ίδιους τους γιατρούς.

Το Σωματείο των Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας και σημειώνουν ότι θα έχουμε ανεπανόρθωτα αποτελέσματα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Με επιστολή τους μάλιστα οι γιατροί προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργο Γιαννόπουλο ζητούν την άμεση στελέχωση των δύο Παθολογικών Κλινικών με ικανό αριθμό ειδικευμένων παθολόγων και την αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Νοσοκομείο Καλαμάτας και συναντήθηκε με το Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας και με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ο Π. Παπανικολάου με δήλωσή του επισημαίνει την ανάγκη για επείγοντα μέτρα ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και σημειώνει ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου διατηρείται μόνο χάρη στην αυτοθυσία του ιατρικού και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που έχει ξεχάσει τι σημαίνει άδεια και ρεπό.

Στην επιστολή του το Σωματείο των Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, που την υπογράφουν η πρόεδρος Ευσταθία Γεωργιοπούλου και η γραμματέας Κυριακή Τσίχλη, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι:

«Η κατάσταση στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες ΠΕΔΥ της χώρας μας είναι πολύ άσχημη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται σε αυτά.

Ειδικά για το Νοσοκομείο Μεσσηνίας / Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, παρά τη στελέχωσή του με ιατρούς ειδικοτήτων (κυρίως επικουρικούς, αλλά και μόνιμους), μεταξύ άλλων και σε ειδικότητες που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν (νευροχειρουργική, ιατροδικαστική, αγγειοχειρουργική), η «καρδιά» του Νοσοκομείου μας, (οι δύο Παθολογικές Κλινικές και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), ασθενεί βαρέως.

Για να μη σταματήσει η «καρδιά» να χτυπά, με τη γνωστή σε όλους συνέπεια για τον οργανισμό, απαιτείται άμεσα:

α. Η στελέχωση των δύο Παθολογικών Κλινικών με ικανό αριθμό ειδικευμένων παθολόγων (τουλάχιστον πέντε ανά κλινική), οι οποίοι θα προκύψουν από μετακίνηση παθολόγων που υπηρετούν στις μονάδες ΠΕΔΥ, κυρίως του Νομού μας. Η αναστολή λειτουργίας της μιας Παθολογικής Κλινικής, με ταυτόχρονη μείωση των λειτουργουσών παθολογικών κλινών κατά σαράντα, θα αποτελούσε, ίσως, μία λύση, μέχρι της πλήρους στελεχώσεως των δυο κλινικών!!! Ο αριθμός των υπηρετούντων αυτή τη στιγμή ειδικευμένων παθολόγων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι δραματικά μικρός, τόσο μικρός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και για την υγεία των ιατρών αυτών. Ο ένας και μοναδικός εφημερεύων παθολόγος είναι καθημερινά υπεύθυνος για σαράντα (ενίοτε ογδόντα κρεβάτια) νοσηλευομένων ασθενών και, ταυτόχρονα, υπεύθυνος για τα εξήντα και πλέον άτομα που απευθύνονται στο παθολογικό τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών.

β. Η αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Η στελέχωσή του μπορεί να γίνει άμεσα (προσωρινά) με μετακίνηση Ιατρών Γενικής Ιατρικής από Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες ΠΕΔΥ του Νομού μας, όπως προβλέπει πρόσφατη Υπουργική Απόφαση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για μόνιμη λύση. Είναι, άραγε, σημαντικότερη η μετακίνηση Γενικών Ιατρών ΚΥ για τη λειτουργία ιατρείου συνταγογράφησης στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, από τη λειτουργία του ΤΕΠ;

Το Σωματείο μας επιδιώκει και θα διεκδικεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, την πλήρη στελέχωση όλων των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέχρι αυτό να καταστεί εφικτό, προέχει η εύρυθμη λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με κατάλληλες διευθετήσεις».

                                                

ΔΗΛΩΣΗ Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   

«Αμεση ανάγκη για επείγοντα μέτρα ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου διατηρείται μόνο χάρη στην αυτοθυσία του ιατρικού και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που έχει ξεχάσει τι σημαίνει άδεια και ρεπό...

Επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και συναντήθηκα με το Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας και με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Από τις αναφορές των παρευρισκομένων προκύπτει δραματική κατάσταση που δημιουργείται από τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού αλλά και λοιπού προσωπικού.

- Λειτουργούν 2 (δύο) Παθολογικές Κλινικές, με 40 (σαράντα) κλίνες η κάθε μία. Στην Α΄ Παθολογική υπηρετούν 3 ειδικευμένοι γιατροί σε οργανικές θέσεις + 1 επικουρικός ειδικευμένος, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 6. Στην Β΄ Παθολογική υπηρετούν 2 ειδικευμένοι + 1 που έχει απαλλαγεί από το εφημεριακό έργο για λόγους υγείας, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι επίσης 6. Υπάρχει και 1 (ένας) αποσπασμένος αγροτικός γιατρός που διαθέτει τίτλο ειδικότητας και αποχωρεί σε λίγες μέρες. Το νοσοκομείο είναι καθημερινά σε Γενική Εφημερία, και όλη την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται. Οπως είναι αναμενόμενο, κάθε μία από τις δύο Παθολογικές Κλινικές έχει Γενική Εφημερία 15 μέρες κάθε μήνα. Ο (ένας) ή η (μία) γιατρός που εφημερεύει σε Γενική Εφημερία πολύ συχνά έχει υπό την ευθύνη του (ή – της) ταυτόχρονα το ΤΕΠ, τους ασθενείς της Κλινικής του (-της) και τους ασθενείς της άλλης Παθολογικής Κλινικής, αφού συμβαίνει οι γιατροί της άλλης κλινικής να έχουν εξαντλήσει το μηνιαίο όριο εφημεριών τους καθώς θα πρέπει να εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία όταν η Κλινική τους έχει Γενική Εφημερία.

- Το ΤΕΠ στελεχώνεται αποκλειστικά από τους εφημερεύοντες γιατρούς των Τμημάτων, καθώς δεν υπάρχουν υπηρετούντες ιατροί ΤΕΠ. Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν ζητήσει την ενίσχυση του ΤΕΠ με μόνιμους γιατρούς που θα ανήκουν μόνο στο ΤΕΠ, ενώ εν όψει του μεγάλου φόρτου της θερινής περιόδου, που έχει ήδη αρχίσει, έχουν ζητήσει την ενίσχυση του ΤΕΠ με γενικούς γιατρούς από τα ΚΥ και τα ΠΕΔΥ του νομού.

Ιδιαίτερα για το πρόβλημα των Παθολογικών Κλινικών και του ΤΕΠ, το Σωματείο Γιατρών έχει στείλει επίσημη αναφορά στην Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

- Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα. Λειτουργούν 5 (πέντε) συνολικά μονάδες: Κλασικό ακτινοδιαγνωστικό, Υπέρηχοι, Μαστογράφος, Αξονικός Τομογράφος, Μαγνητικός Τομογράφος. Για όλες αυτές τις μονάδες υπηρετούν μόνο 3 (τρεις) ειδικευμένοι γιατροί σε οργανικές θέσεις + 3 (τρεις) επικουρικοί. Τυπικά, οι οργανικές θέσεις είναι 7 (επτά), όμως αυτές είχαν προβλεφθεί πριν την έναρξη λειτουργίας του Αξονικού, του Μαγνητικού και του Μαστογράφου. Οι οργανικές θέσεις πρέπει να αυξηθούν σε 10 (δέκα) τουλάχιστον, και οι 7 (επτά) κενές πρέπει να καλυφθούν άμεσα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο 2 (δύο) ημέρες της βδομάδας λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, με συνέπεια την συνεχιζόμενη οικονομική αιμορραγία παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ προς τον ιδιωτικό τομέα.

- Μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού υπάρχει και στα εργαστήρια Αιματολογικό, Βιοχημικό, Βιοπαθολογικό καθώς και στο Τμήμα Αιμοδοσίας.

- Και στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου η στελέχωση καλύπτεται από επικουρικούς ειδικευμένους σε ποσοστό περίπου 50%, και όχι από ειδικευμένους σε οργανικές θέσεις. Χαρακτηριστικά στο Γαστρεντερολογικό υπηρετούν 3 (τρεις) επικουρικοί και κανένας γιατρός σε οργανική θέση.

- Ειδικευόμενοι γιατροί υπηρετούν πολύ λίγοι. Επιχειρείται να καλύπτονται τα κενά σε πολλά τμήματα με αποσπασμένους αγροτικούς.

Πρόσθετο φόρτο στην εξάντληση του ιατρικού προσωπικού δημιουργούν αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας προς το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, που όπως είναι ευνόητο, αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο το μεγαλύτερο νοσοκομείο χωρίς να λύνουν τα προβλήματα του μικρότερου καθώς αποτελούν μια προσωρινή και “πασαλειμματική μη λύση”.

Οσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό πλην γιατρών, οι ελλείψεις είναι επίσης πολύ μεγάλες.

- Νοσηλευτικό προσωπικό. Υπηρετούν 322 ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 417 (λείπει το 25%).

- Τεχνολόγοι εργαστηρίων. Υπηρετούν 47, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 79 (λείπει το 40%).

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως οι θέσεις αυτές του οργανισμού σαφέστατα υπολείπονται των πραγματικών αναγκών, καθώς από τότε που εκδόθηκε ο οργανισμός έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν μια σειρά νέες μονάδες και έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατροί με ειδικότητες που δεν προϋπήρχαν  (Αιμοδυναμική Μονάδα - Στεφανιογράφος, Μονάδα Εμφραγμάτων, Αγγειοχειρουργική Μονάδα, Νευροχειρουργική Μονάδα, Ψυχιατρικό Τμήμα, Αξονικός Τομογράφος, Μαγνητικός Τομογράφος, Μαστογράφος). Αρα, οι πραγματικές ανάγκες σε λοιπό προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή με μεγάλο πληθυσμό, τόσο αστικό όσο και αγροτικό. Η περιοχή έχει σημαντική τουριστική κίνηση πολλούς μήνες του έτους με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός αναφοράς του νοσοκομείου. Οι αρμόδιοι πρέπει με άμεσα και επείγοντα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό να αποτρέψουν την λειτουργική του κατάρρευση. Η αυτοθυσία των γιατρών του νοσοκομείου έχει εξαντληθεί».