Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016 20:42

Με καλές προοπτικές ο τρύγος της σταφίδας στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Με καλές προοπτικές ο τρύγος της σταφίδας στη Μεσσηνία

Ξεκίνησε ο τρύγος στη Μεσσηνία για τις σταφίδες, χωρίς ευτυχώς ζημιές από την τελευταία βροχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό και ο προβληματισμός για τους παραγωγούς προέρχονται από την τιμή, που παρά την αναμενόμενη φετινή αύξηση, δεν φθάνει να καλύψει ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας σε αρκετές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, ο παραγωγός Παναγιώτης Λάππας από το Χανδρινού, μας ενημέρωσε ότι ο τρύγος στην περιοχή είναι στην αρχή και παρατήρησε: «Ούτε κλαίει, ούτε γελάει φέτος, είμαστε σε μια μέση κατάσταση. Είχαμε πρόβλημα στην αρχή με τις βροχές. Τώρα είναι καλές οι σταφίδες». Ωστόσο, επεσήμανε με απογοήτευση πως «η τιμή δεν υπάρχει, βαδίζουμε στο άγνωστο. Με τις τιμές αυτές που υπάρχουν, παρά την άνοδο που ακούγεται, δεν καλύπτονται τα έξοδα. Κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερα. Εχουν ξεριζωθεί και παρατηθεί σταφίδες στον κάμπο μεταξύ Μεσοποτάμου και Σουληναρίου».

Ο Γιώργος Νικολόπουλος από το Αβραμιού, ανέφερε ότι σήμερα - αύριο θα ξεκινήσουν και παρατήρησε: «Εβρεξε στην περιοχή μας, αλλά δεν έκανε ζημιά. Καλές είναι οι σταφίδες. Ευελπιστούμε να είναι καλύτερες από πέρυσι, αλλά παρά την αύξηση δεν φθάνει. Είναι, ωστόσο, κάτι για να ζεσταθούμε, να έχουμε μια ελπίδα, να υπάρχει ένα κίνητρο. Να αναστραφεί η κατάσταση, να σταματήσει ο κόσμος να ξεριζώνει, να δούμε ένα φως».

Ο Πάνος Παγάνης από τους Γαργαλιάνους, μας πληροφόρησε ότι από σήμερα αρχίζουν τον τρύγο, καθώς πάντα στην περιοχή ξεκινούν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Επεσήμανε ότι «έχουμε πολλές ζημιές από το χαλάζι. Εχουμε κάνει αιτήσεις και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ» και πρόσθεσε: «Σίγουρα θα είναι μειωμένη η παραγωγή. Πρέπει, όμως, να τρυγήσουμε, για να δούμε την ποιότητα της σταφίδας που σώθηκε και πόση θα είναι τελικά η μείωση της παραγωγής».

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER