Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2016 09:23

Οι παραγωγοί σπεύδουν να προλάβουν την καρπόπτωση - Νωρίτερα φέτος το λιομάζωμα 

Γράφτηκε από τον
Οι παραγωγοί σπεύδουν να προλάβουν την καρπόπτωση - Νωρίτερα φέτος το λιομάζωμα 

Ασχημα είναι τα πράγματα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία.

Εκτός των άλλων οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν όλες τις ασθένειες, όχι μόνο το δάκο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύδει να μαζέψει τις ελιές του πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, λόγω της έντονης καρπόπτωσης, ώστε να σώσει ό,τι μπορέσει.

Η παραγωγή είναι γενικά μειωμένη, αλλά και η ποιότητα του ελαιόλαδου υποβαθμισμένη. Μόνο σε οργανωμένες περιοχές, όπου οι παραγωγοί καλλιεργούν συστηματικά και ψέκασαν αρκετές φορές, έχουν μια ικανοποιητική ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα. Ομως η κρίση και η οικονομική αδυναμία των περισσότερων παραγωγών να κάνουν τους απαιτούμενους ψεκασμούς, επιδείνωσε την κατάσταση.

Τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα επιβεβαίωσαν στην "Ε" πρόεδροι συνεταιρισμών και ελαιοτριβείς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος παρατήρησε ότι «υπάρχει πρόωρη καρπόπτωση από τις υγρασίες, δεν είναι μόνο από το δάκο» και σημείωσε: «Επαιξαν ρόλο οι βροχές Αυγούστου - Σεπτεμβρίου και η αυξημένη υγρασία. Τα σύκα χάλασαν στο 50% και υπήρξαν προσβολές σε όλες τις καλλιέργειες. Υπάρχουν μυκητολογικές ασθένειες και το λάδι βγαίνει υποβαθμισμένο. Η μείωση της παραγωγής θα ξεπεράσει το 50%. Στην ελιά ποικιλίας Καλαμών, λόγω όλων αυτών των συνθηκών και της ακαρπίας, η ζημιά θα είναι στο 70%». Ανέφερε ότι σε περιοχές της Ανω Μεσσηνίας (Τριφυλία - Οιχαλία) υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραγωγών που γενικά έκαναν 1 τόνο λάδι ενώ τώρα θα βγάλουν 100 ή και μόνο 20 κιλά. Επιβεβαίωσε πως «τα πρώτα λάδια είναι κατώτερης ποιότητας και κακής γεύσης. Τα μαυρολίσια ήταν επιβαρυμένα». Και εκτίμησε ότι το περσινό λάδι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι καλύτερο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος παρατήρησε ότι «έχουν πέσει όλοι να μαζέψουν τις ελιές, γιατί σαπίζουν και πέφτουν κάτω. Και το λάδι που βγαίνει είναι επιβαρυμένο». Ενημέρωσε πως «η κερκόσπορα έχει κάνει καταστροφή σε Κορυφάσιο, Γιάλοβα, Πύλα, Μπαλοδημέικα» και πρόσθεσε: «Εχουμε διώξει 85 τόνους τη φετινή περίοδο με λάδια μέχρι 5 δέκατα. Ομως υπάρχουν κτήματα και περιοχές με μεγάλη καταστροφή. Η βροχή και ο αέρας επιδεινώνουν την πτώση του καρπού. Αν μας κάνει καιρό, τέλη Δεκέμβρη θα έχουν τελειώσει τα πάντα στη φετινή ελαιοκομική περίοδο στην περιοχή μας».

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης μας ενημέρωσε ότι στην περιοχή του την Ανω Μεσσηνία, στο Δήμο Οιχαλίας, το ελαιομάζεμα θα ξεκινήσει φέτος νωρίτερα κατά 10 μέρες. Εξήγησε πως «είναι μικρή η παραγωγή κι έχει ωριμάσει, αλλά είναι και ο δάκος κι ο φόβος μήπως πέσουν κάτω και όσες ελιές έχουν μείνει στα δέντρα». Σημείωσε ότι «έχει κάνει αρκετή ζημιά ο δάκος. Δεν έχει παραγωγή ο κάμπος, που θα έπρεπε να έχει γιατί δεν είχε πέρσι. Ο άστατος καιρός την άνοιξη με τις λασποβροχές και στη συνέχεια με τον καύσωνα επηρέασαν την παραγωγή».

Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Κορακάκης είπε ότι «ο κόσμος ξεκίνησε εσπευσμένα να μαζέψει τις ελιές του, γιατί έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Εχει χαθεί το 40%». Επεσήμανε δε ότι «όλες οι ασθένειες έπεσαν μαζί λόγω των καιρικών συνθηκών: δάκος, πυρηνοτρήτης, κερκόσπορα. Οσοι έκαναν εντατική καλλιέργεια και ράντισαν αρκετές φορές έσωσαν την παραγωγή τους. Γενικά η ποιότητα του λαδιού δεν είναι καλή, λίγα είναι τα καλά λάδια».


NEWSLETTER