Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 18:30

Αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση για ελιά Καλαμών

 

Αν και τίποτα δεν έχει κλειδώσει, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια κυβερνητική παρέμβαση στην ελιά Καλαμών

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του agrotypos: "Οι έντονες αντιδράσεις χιλιάδων παραγωγών ελιάς Καλαμών, που είτε πούλησαν σε τιμές κάτω του κόστους το προϊόν τους, είτε το έχουν ακόμα αποθηκευμένο, έχουν κάνει το ΥπΑΑΤ να μελετά πιθανούς τρόπους ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, που έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις. Μια κατάσταση που ούτως ή άλλως προμηνύεται δύσκολη για τους παραγωγούς του προϊόντος, δεδομένων των μεγάλων απωλειών από τον άκαιρο καύσωνα του Μαΐου και της οικονομικής τους ανέχειας, που τους εμπόδισε φέτος να περιποιηθούν όπως έπρεπε τα κτήματά τους. Με δεδομένο ότι οι ζημιές αυτές πάνε για τα ΠΣΕΑ, το ΥπΑΑΤ έχει αρχίσει και μελετά, έπειτα και από πρόταση της Διεπαγγελματικής Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και όχι μόνο, το ενδεχόμενο να χορηγήσει ένα πριμ απόσυρσης για τις αποθηκευμένες ελιές στην τιμή των 40-45 λεπτών το κιλό. Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί αν τελικώς υιοθετηθούν μέτρα ενίσχυσης, θα πάρουν έστω (ελάχιστα μεν) κάποια χρήματα στο χέρι, αλλά το κυριότερο θα αποσυμφορηθεί η αγορά ενόψει της νέας εσοδείας, το φθινόπωρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα οικονομικά, έχουν προτείνει στο ΥπΑΑΤ να μην περιοριστεί σε ένα πριμ απόσυρσης, αλλά και να χορηγήσει ένα ποσό ενίσχυσης και στους παραγωγούς, που παρέδωσαν τον καρπό τους με βάση τα τιμολόγια, δεδομένου ότι και αυτοί έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από τη χαμηλή τιμή απορρόφησης του προϊόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ έχει ζητηθεί το ποσό των 60 λεπτών ανά κιλό από τους παραγωγούς, με βάση τα τιμολόγια παράδοσης.

Οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών από όλη τη χώρα συνεχίζουν τις επαφές και τις ζυμώσεις, για τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου διεκδικήσεων προς το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο εκπρόσωποι του υπό σύσταση Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας συναντήθηκαν την Κυριακή στην Ιτέα, με παραγωγούς από το Δήμο Λοκρίδας, για να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου.

Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι επίκειται νέα συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς και από την Πελοπόννησο τις επόμενες ημέρες, στην Κόρινθο, ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή και να ενταθούν οι πιέσεις, ώστε μετέπειτα να φθάσει το θέμα ως το πρωθυπουργικό γραφείο, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης. Από πλευράς Αιτωλοακαρνανίας στις επαφές μετέχουν οι κ.κ. Ανδρέας Κότσαλος και Δημήτρης Μπαλαμπάνης, οι οποίοι και είχαν ρόλο στο Δήμο Μεσολογγίου, τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και ελήφθησαν οι αποφάσεις Αποστόλου για την ελιά Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί ζητούν ταυτόχρονα με τα όποια μέτρα ενίσχυσης υιοθετηθούν, να υπάρξουν δικλίδες αποφυγής των ελληνοποιήσεων ελιάς".