Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 08:48

Νέα πρόταση για την ελιά Καλαμών ετοιμάζει το υπουργείο

 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταθέσει πρόταση για την ελιά Καλαμών πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την 1η Ιουνίου, για την απόφαση Αποστόλου.

Αυτό δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό "Best" ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, μετά το ναυάγιο της σύσκεψης με τους Μεσσήνιους για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση Αποστόλου το 2017 η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, με στόχο να παρακαμφθεί το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και να αναγράφεται σε όλα τα ελληνικά προϊόντα η ένδειξη "Kalamata Olives". H απόφαση όμως, μεταξύ άλλων, άνοιξε την πόρτα για εισαγωγή ελιάς στην ΕΕ από τρίτες χώρες με ταμπέλα "Kalamata Olives". Τώρα το υπουργείο αναζητά λύση προσπαθώντας να διασφαλίσει τις ελληνικές εξαγωγές χωρίς να καταστρατηγήσει την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε τον τηλεοπτικό σταθμό "Best":

«Η κατάρρευση της τιμής της ελιάς είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα. Η κατάρρευση της τιμής ενός προϊόντος δεν είναι ποτέ συνέπεια ενός μόνο παράγοντα. Να δεχθούμε ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα θωράκισης τους προϊόντος που παράγεται στην Ελλάδα, έναντι των ίδιων/παρόμοιων προϊόντων που παράγονται σε άλλες χώρες και που τροφοδοτούν την αγορά της Ευρώπης και τις τρίτες χώρες. Δεν είναι ένα θέμα απλό ως προς την αντιμετώπιση και τη λύση του.

Το ΥΠΑΑΤ έχει μια σαφή στρατηγική και προτεραιότητα απέναντι σε αυτό το πράγμα. Πρώτον, για να το ξεκαθαρίσω, δεν θέλουμε αυτό το θέμα να γίνει ένα θέμα εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα στους Έλληνες παραγωγούς ή σε όσους ενδιαφέρονται ή δραστηριοποιούνται γύρω από την ελιά Καλαμών, είτε είναι Μεσσήνιοι, είτε Λάκωνες, είτε από τη Φθιώτιδα…

Εκμεταλλευόμενοι διάφορες τέτοιου είδους εξελίξεις και παράθυρα μας έχουν διαμορφώσει αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις. Να προφυλάξουμε και να θωρακίσουμε και το ΠΟΠ και ταυτόχρονα να προφυλάξουμε τις προϋποθέσεις συνέχισης της ροής της ελιάς αυτής στις αγορές του εξωτερικού και το όνομα που είναι γνωστό. Δεν είναι μια άσκηση απλή. Από το ΥΠΑΑΤ επεξεργαζόμαστε μια πρόταση που θα καταθέσουμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχουμε κερδίσει χρόνο στο θέμα της δίκης. Την αναβολή της εκδίκασης…

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνετε και εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο Θέμη Κανελόπουλο) το οποίο πηγάζει από το ενδιαφέρον των ανθρώπων της περιοχής σας. Αναδεικνύεται μια υπαρκτή πλευρά του ζητήματος η οποία ωστόσο δεν είναι η μόνη. Αυτό που είναι σημαντικό μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε είναι ότι δεν έχουμε μπροστά μας το δικαστήριο αύριο, αλλά την 1η Ιουνίου. Η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ είναι να μην φθάσουμε σε αυτό το δικαστήριο, και στα πλαίσια αυτά θα καταθέσουμε μια πρόταση με στόχο την ικανοποίηση των τριών παραμέτρων που σας προανέφερα. Δεν φιλοδοξούμε ότι θα είναι μια πρόταση που θα ικανοποιεί απόλυτα τις πλευρές που στο δικαστήριο, αλλά όταν πας να κάνεις μια συμφωνία, έναν συμβιβασμό πρέπει όλοι κινηθούν να σκεφθούν με βάση το κοινό συμφέρον, το συμφέρον του προϊόντος και του παραγωγού και να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Ποια είναι η πρόταση αυτή;

Πρώτον: Να θωρακίσουμε το προϊόν απέναντι στους τρίτους και στους ξένους. Υπάρχουν κινήσεις και σκέψεις που σχεδιάζονται και θα προταθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Να διαφυλάξουμε το ΠΟΠ βλέποντας τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνσή του, αλλά ταυτόχρονα να μην στερήσουμε τη δυνατότητα προώθησης και προβολής ενός προϊόντος που έχει μεγάλη εξωδοτική δυναμική που παράγεται και εκτός Μεσσηνίας στη συντριπτική του πλειοψηφία από αγορές του εξωτερικού και το όνομα που είναι ήδη γνωστό».

Θ.Λ.