Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 21:05

Συγκέντρωση αγροτών στο Σουληνάρι - Σύσκεψη στη Μεσσήνη

Συγκέντρωση τρακτέρ και μπλόκο αγροτών πραγματοποιείται αύριο Τρίτη στον κόμβο Σουληναρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Την κινητοποίηση, που αποφασίστηκε σε σύσκεψη αγροτών της Πυλίας την Κυριακή, οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, που αναφέρει ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά τους, εκτιμώντας πως ο υπουργός επιχειρεί να τους κοροϊδέψει και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, όπως έκανε με τη σταφίδα.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού σημειώνει:

“Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι εξαγγελίες του υπουργού που κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και με τη σταφίδα, επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας. Καλεί σε διάλογο ο υπουργός που εδώ και 7 μήνες δεν δέχεται κανένα διάλογο, δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα στους εμποόρους να αρπάζουν την σταφίδα 50 και 60 λεπτά από τον παραγωγό. Καμία εμπιστοσύνη, δύναμή μας τα τρακτέρ. Συνάδελφοι, κάτω από την πίεση των τρακτέρ η κυβέρνηση πραγματοποίησε εξαγγελίες για τον αγροτικό κόσμο, οι οποίες όμως είναι ψίχουλα και αποτελούν ξεκάθαρη κοροϊδία.
Ήρθε η στιγμή ο κάθε αγρότης να αντιδράσει σε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και καθιστούν δύσκολη την επιβίωση τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του. Ήρθε η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Κατεβάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους”.
Οι αγρότες της Πυλίας διεκδικούν:
“Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του κτηματολογίου για την αγροτική γη.
Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ”.

Σύσκεψη στη Μεσσήνη

“Όλοι στον δρόμο του αγώνα. Δεν μας ξεγελάει η κοροϊδία των ψευτοπαροχών της κυβέρνησης, ούτε η λάσπη και η καταστολή” αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης. Και καλεί όλους τους αγρότες της περιοχής, μεθαύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, σε σύσκεψη στον σταθμό της πόλης, “για να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Όλοι στον σταθμό με τα μηχανήματά μας”.
Ο Α.Σ. Μεσσήνης ενημερώνει ότι “καθημερινά καταφθάνουν αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο σημείο συνάντησης του συλλόγου, στον σταθμό” και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στον αγώνα, με κάθε τρόπο, αναφέροντας πως “η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία. Ο αγώνας αφορά την επιβίωσή μας, εμάς και των οικογενειών μας. Τα αιτήματά μας ούτε υπερβολικά, ούτε ανέφικτα είναι και μπορούν και πρέπει να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας”.
Ο Α.Σ. Μεσσήνης διεκδικεί: “Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης”.