Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 21:13

Καλαμάτα: Τέλος Σεπτεμβρίου θα βγουν τα πρώτα στον Μπουρνιά - Ανησυχία για την τιμή στο φιστίκι (βίντεο)

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, πιο αργά σε σχέση με άλλες χρονιές, θα βγουν τα πρώτα φιστίκια της φετινής παραγωγής στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Τα πράγματα φέτος είναι πολύ δύσκολα λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής και κρίσιμα, καθώς αν οι παραγωγοί δεν βγάλουν τα έξοδά τους και αυτή η καλλιέργεια της περιοχής μας κινδυνεύει με εγκατάλειψη.

Ο παραγωγός Γιώργος Δούβας επεσήμανε ότι “αν το φιστίκι δεν πληρωθεί πάνω από 1,5 ευρώ, πολλοί παραγωγοί δεν θα πάρουν ούτε τα λεφτά τους, ούτε τα έξοδά τους”.

Ο έμπορος τυποποιητής Νίκος Παπαθεοδώρου απάντησε ότι “θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, θα δώσουμε και παραπάνω τιμές”, αλλά επιφυλάχθηκε: “Μην με ρωτάτε το πόσο. Οταν θα ‘ρθει η ώρα, θα τα πούμε”.

Ειδικότερα, ο παραγωγός Γιώργος Δούβας μας είπε ότι “την παραγωγή θα τη δούμε όταν φθάσουμε στη συγκομιδή” και παρατήρησε: “Εχουμε αρκετά προβλήματα, ιογενή περισσότερο. Οι ντόπιοι σπόροι έχουν αυτή την ίωση της μικροκαρπίας και της ακαρπίας. Φέτος έχουμε πιστοποιημένο σπόρο αμερικάνικο. Πέρσι αυτά είχαν μόνο μία ίωση και ήταν μη ζημιογόνο για τον παραγωγό”.

 

“ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ”

Για το θέμα των τιμών, αρχικά, επιφυλάχθηκε “θα δούμε” και σημείωσε με ανησυχία για το τεράστιο κόστος παραγωγής: “Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, προς το χειρότερο. Πέρσι το πετρέλαιο είχε 1,10 ευρώ και φέτος έχει 1,90, σχεδόν τη διπλάσια τιμή. Στα λιπάσματα οι αμμωνίες έχουν πάρει 300% πάνω. Πέρσι αγοράζαμε τη νιτρική αμμωνία 16 ευρώ το 40κιλο σακί και φέτος αγοράζουμε 43 ευρώ. Το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει και δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με το χαμηλό κέρδος που υπήρχε, της τάξης του 5% και του 7%. Οταν μία αύξηση στα λιπάσματα, στα εφόδια στο ρεύμα στο νερό είναι πάνω από 300%, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις. Αναγκαστικά πας σε πτώχευση”.

Επεσήμανε πως “τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το φιστίκι, γιατί αν δεν πληρωθεί πάνω από 1,5 ευρώ, πολλοί παραγωγοί δεν θα πάρουν ούτε τα λεφτά τους, ούτε τα έξοδά τους”.

Για τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας ο Γ. Δούβας εξήγησε ότι “όταν δεν υπάρχει τιμή, αναγκαστικά την εγκαταλείπεις. Οταν καλλιεργείς ένα προϊόν που αντί να κερδίζεις έστω και ένα στοιχειώδες ποσό για να επιβιώσεις,αναγκαστικά το εγκαταλείπεις. Οπως εγκαταλείψαμε τις πατάτες. Εδώ περνούσατε και βλέπατε όλη την περιοχή να καλλιεργούνται πατάτες και τώρα βλέπεις 2 - 3 κτήματα καλλιεργημένα με πατάτες και άλλα 2 - 3 με φιστίκια.Αυτό σημαίνει ότι κάποιος από όλη την αλυσίδα δεν κερδίζει. Και αυτός που δεν κερδίζει, πάντα είναι ο παραγωγός”.

Μας ενημέρωσε ότι “τέλος Σεπτέμβρη θα βγουν τα φιστίκια που είναι από ντόπιους σπόρους. Ο πιστοποιημένος σπόρος άργησε να ‘ρθει. Ηρθε τέλος Μαΐου και οι φυτεύσεις έγιναν αρχές Ιουνίου, οπότε θα πάμε περίπου ένα μήνα πίσω”.

Ο έμπορος - τυποποιητής Νίκος Παπαθεοδώρου επιβεβαίωσε πως “είναι μια χρονιά που έχει αργήσει” και παρατήρησε: “Το πρόβλημα ξεκίνησε με τις πατάτες. Είχαν πολλά προβλήματα οι παραγωγοί με τις πατάτες και άργησαν να καλλιεργήσουν. Με το που θα πάρουμε τα πρώτα φιστίκια στα χέρια μας, τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, θα δούμε και τι γίνεται”.

 

“ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ”

Παραδέχθηκε ότι “ότι έχει ακριβύνει το κόστος παραγωγής και γενικά έχουν ακριβύνει τα πράγματα, όλα” και δήλωσε πως “από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, θα δώσουμε και παραπάνω τιμές. Μην με ρωτάτε το πόσο. Οταν θα ‘ρθει η ώρα, θα τα πούμε, ανάλογα και τι πράγματα είναι”.

Ωστόσο, απευθύνθηκε στους παραγωγούς, λέγοντας ότι “από κει και πέρα οι παραγωγοί κάτι πρέπει να κάνουν. Φέραμε εμείς σπόρο πιστοποιημένο, κάνουμε και μεις ότι ενέργειες μπορούμε για καλό του προϊόντος, αλλά πρέπει και αυτοί να δουλέψουν, να μην τα περιμένουν όλα από μένα”.

Για τον πιστοποιημένο σπόρο εκτίμησε πως “το μόνο σίγουρο ότι θα είναι πιο παραγωγικό το προϊόν από τον πιστοποιημένο σπόρο” και διευκρίνισε: “Ενας πιστοποιημένος σπόρος δεν έχει ιούς. Αυτά τα φιστίκια που κρατάγαμε και κρατάμε και κρατάγανε και οι παραγωγοί, από τη μια χρονιά στην άλλη δεν μπορούν να συντηρηθούν, με αποτέλεσμα όλοι οι μύκητες, τα βακτήρια μεταφέρονται στο ίδιο το χωράφι. Και γι’ αυτό γίνονται όλα αυτά τα προβλήματα”.

Ο Ν. Παπαθεοδώρου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επανέλθει η κανονικότητα, υποστηρίζοντας πως “αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο στερέωμα υπάρχουν προβλήματα πολλά. Κάποια στιγμή θα ομαλοποιηθούν, αυτό μας έχει δείξει η ιστορία, δεν μπορεί να συνεχίζεται”.

Τέλος, δεν συμφώνησε με τον κίνδυνο εξαφάνισης της καλλιέργειας του φιστικιού, αναφέροντας:

“Οσον αφορά το να εξαφανιστεί το προϊόν όχι, όχι, δεν πρόκειται. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να το στηρίξουμε για να μείνει. Αλλα προϊόντα που είναι νωπά, θα εξαφανιστούν. Ενα προϊόν που αποθηκεύεται και μπορεί να πουληθεί μετά από 1 - 2 - 3 - 5 μήνες να μην φοβούνται”.