Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 09:03

Νέες διαμαρτυρίες αγροτών στην Καλαμάτα: Εχυσαν γάλα στο κτήριο της Περιφέρειας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Γάλα έχυσαν χθες το μεσημέρι, μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (στις πρώην σχολές Παπαφλέσσα), στην Καλαμάτα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στο μπλόκο στο κυκλικό κόμβο της Αρτέμιδος στην είσοδο της πόλης και οι οποίοι με τα τρακτέρ τους έφθασαν μέχρι το κτήριο της Π.Ε.

Με την κίνησή τους αυτή διαμαρτυρήθηκαν για τις φετινές χαμηλές τιμές του γάλακτος, που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους.

Μάλιστα, για να μπουν με τα δοχεία μέσα στο κτήριο και να χύσουν το γάλα, προκλήθηκε ένταση με σπρωξίματα, για να κάμψουν την αντίσταση δύο αστυνομικών και άλλων τόσων υπαλλήλων, που τους εμπόδισαν.

Αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, από τον οποίο ζήτησαν τη δική του στήριξη και το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τώρα, χωρίς καθυστέρηση.

“Η βούληση της Περιφέρειας είναι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα με όλες μας τις δυνάμεις”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως “ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας και για το πετρέλαιο και για το γάλα”. Παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν αρδευτικά έργα και υποσχέθηκε πως τώρα θα κάνουν περισσότερα έργα και στον αγροτικό τομέα από κάθε άλλη φορά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι “μας κοροϊδεύουν, αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτουν”.

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες από νομούς της Περιφέρειας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Τρίπολη, στις 29 Ιανουαρίου και διαμαρτυρήθηκε πως περιμένουν ακόμα να ενταχθεί για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αιτημάτων τους.

“Να ψηφιστεί το δικό μας πλαίσιο, αυτή είναι η έμπρακτη στήριξη. Εχουμε αιτήματα επιβίωσης. Οταν θα πιέσει η Περιφέρεια την κυβέρνηση, μετράει αλλιώς”, παρατήρησε ο Σπ. Νικολόπουλος.

Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Θλιμμένος διαμαρτυρήθηκε ότι “πέρσι το γάλα είχε 1,60 ευρώ και φέτος 1,40 και 1,50 και δεν μας πληρώνουν και το τυρί έχει πάει στα 20 ευρώ και δεν μπορεί να το πάρει ο κακομοίρης ο καταναλωτής και ο συνταξιούχος”. Παρατήρησε πως το κόστος έχει πάει στο 1,5 ευρώ το κιλό, με την ανομβρία που υπάρχει και την ανάγκη για αγορά περισσότερων ζωοτροφών.

Ο σταφιδοπαγωγός Κώστας Κυριακόπουλος επέκρινε την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη που δεν στήριξαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τους παραγωγούς και τη σταφίδα.

Ο αγρότης Δημήτρης Μπίρης αναφέρθηκε στα θέματα του ΓΟΕΒ και διαμαρτυρήθηκε πως δεν καθαρίστηκε ούτε ένα αποστραγγιστικό κανάλι, ενώ άλλος παραγωγός παραπονέθηκε ότι λόγω των δασικών χαρτών από 20.000 ευρώ που έπαιρνε, φέτος πήρε μόνο 3.000.

Οι αγρότες σημείωσαν ότι φέτος που το λάδι είχε τιμή, ήταν μειωμένη η παραγωγή και χαμηλές οι αποδόσεις, ενώ την περασμένη ελαιοκομική περίοδο πουλήθηκε στα 4 ευρώ το κιλό κι έφθασε στο ράφι, στον καταναλωτή στα 16 ευρώ το λίτρο!

Λόγω της κινητοποίησης των αγροτών με τα τρακτέρ στην Π.Ε. Μεσσηνίας έκλεισε η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Κρήτης μεταξύ Φιλελλήνων και Φαρών, για μισή ώρα, ενώ στο νότιο ρεύμα (προς Ακρίτα) ο αποκλεισμός διήρκεσε 1,5 ώρα.