Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 09:16

Το CBS News αποκαλύπτει: Η ιταλική μαφία νοθεύει το ελαιόλαδο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν το ρεπορτάζ του δικτύου CBS, σύμφωνα με το οποίο η ιταλική μαφία εξαπατά τους Αμερικάνους καταναλωτές πουλώντας ραφιναρισμένο λάδι ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το 80% του ελαιόλαδου που πουλιέται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι “μαϊμού” και ότι 200 Σικελοί ελαιοκαλλιεργητές συνασπίστηκαν εναντίον της μαφίας.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το oliveoiltimes.com: «Εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν δει τους Ντένβερ Μπρόνκος να νικούν τους Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς σε έναν από τους τελευταίους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου, παρακολούθησαν στη συνέχεια, στην εκπομπή “60 λεπτά”, πώς οι Αμερικανοί καταναλωτές ελαιολάδου εξαπατώνται από την ιταλική μαφία.

Συγκεκριμένα, στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο “60 λεπτά”, του δικτύου CBS, προβλήθηκε ένα απόσπασμα σχετικά με την εμπλοκή της μαφίας στην ιταλική γεωργία, εισάγοντας εκατομμύρια τηλεθεατές στον σκοτεινό υπόκοσμο του εμπορίου ελαιολάδου και επαναφέροντας την καχυποψία σχετικά με την ένδειξη “Made in Italy”.

“Τα προϊόντα ''μαϊμού'' της μαφίας, όσον αφορά το ελαιόλαδο, το κρασί και το τυρί έχουν πυροδοτήσει μια έκρηξη της εγκληματικότητας στον τομέα των τροφίμων στην Ιταλία”, δήλωσε ο Μπιλ Γουίτακερ, ανταποκριτής του CBS News.

Εκτός από μια συνομιλία με τον Ιταλό ερευνητή Σέρτζιο Τίρο, του οποίου η ομάδα των 60 εκπαιδευμένων δοκιμαστών είναι σε θέση να ανιχνεύει το “πλαστό” ελαιόλαδο από την πρώτη γουλιά, η εκπομπή περιείχε επίσης και μια συνέντευξη με τον Τομ Μίλερ, συγγραφέα του βιβλίου “Αποκαλύψεις για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” (Extra Virginity exposé).

“Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζουμε όλο και χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο που έχει αναμιχθεί με κάποιο καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο... μερικές φορές εντοπίζουμε αποσμημένο (ραφιναρισμένο) ελαιόλαδο”, είπε ο Μίλερ. “Το αναμιγνύουν με λίγο ελαιόλαδο που έχει κάποιο χαρακτήρα, ώστε αυτό να δώσει λίγο χρώμα, λίγη γεύση... και το πουλούν ως έξτρα παρθένο. Είναι παράνομο -αλλά αυτό συμβαίνει συνέχεια”.

Ενώπιον περίπου 12 εκατομμυρίων τηλεθεατών, που μόλις είχαν παρακολουθήσει τη νίκη των Ντένβερ Μπρόνκος επί των Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς, ο Τίρο έδειξε πόσο εύκολο είναι να “πλαστογραφήσει” κανείς (ένα κακής ποιότητας λάδι ως) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: “Ετσι φτιάχνεται το χρώμα του ελαιολάδου”, δήλωσε παίρνοντας ένα φιαλίδιο με άχρωμο και άοσμο ηλιέλαιο, στο οποίο πρόσθεσε λίγες σταγόνες χλωροφύλλης. Είναι τόσο απλό.

Ο Σικελός ελαιοπαραγωγός Νίκολα Κλεμέντσα ηγείται 200 ελαιοκαλλιεργητών που συνασπίστηκαν εναντίον του ελέγχου της μαφίας στην περιοχή: “Την ημέρα που ξεκίνησα τον συνασπισμό, έκαψαν το αυτοκίνητό μου και μέρος του σπιτιού μου, στο οποίο ήμουν μέσα, με τη γυναίκα και την κόρη μου”, είπε.

Ο Μίλερ είπε ότι ο έλεγχος της μαφίας είναι διάχυτος στον τομέα του εφοδιασμού τροφίμων στην Ιταλία, και περιέγραψε τις επιπτώσεις του στον τομέα του ελαιολάδου με τα μελανότερα χρώματα: “Είναι πολύ δύσκολο να πούμε σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πόσες ακριβώς σταγόνες αίμα περιέχει το κάθε μπουκάλι με ελαιόλαδο εξ αιτίας της μαφίας”.

Οταν ο Γουίτακερ ρώτησε πόσο από το ελαιόλαδο με την ένδειξη “έξτρα παρθένο” που φτάνει στις ΗΠΑ δεν είναι έξτρα παρθένο, ο Μίλερ απάντησε “το 75% έως και το 80%”.

Το CBS News έστειλε στο πάνελ γευσιγνωσίας του Τίρο τρία μπουκάλια ελαιολάδου με ένδειξη “έξτρα παρθένο”, που αγοράστηκαν από ένα αμερικανικό σούπερ μάρκετ: μόνο το ένα βρέθηκε να περιέχει έξτρα παρθένο.

“Το χαρακτήρισαν ''λαμπάντε'', δηλαδή το χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο. Κι αυτή η συγκεκριμένη μάρκα συμβαίνει να είναι μία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στης ΗΠΑ”, δήλωσε ο Whitaker.

Η μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Bertolli, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας υψηλού προφίλ έρευνας για απάτη και είναι αποδέκτης πολλαπλών μαζικών αγωγών».

Μετάφραση - επιμέλεια: Βασίλης Μπακόπουλος

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CBS: