Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 16:11

320 είδη ξενιστών της Xylella 

 

«Είναι εύκολο να μεταφερθούν τα φυτά από την Ιταλία και να μεταφέρουν το βακτήριο της Xylella στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Χρήστος Ξυλογιάννης, τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Basilicata, στην Ιταλία, στη χθεσινή ημερίδα του ΣΥΜΕΠΟΠ, στο πλαίσιο της εβδομάδας για τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του μεσσηνιακού ελαιώνα.

Στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος", ο κ. Ξυλογιάννης σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν φάρμακα για να αντιμετωπιστεί η Xylella. Αν υπήρχαν φάρμακα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα, θα το είχαμε σταματήσει. Πιο σημαντική είναι η πρόληψη, γιατί είμαστε κοντά στο Σαλέντο και δεν είναι δύσκολο να μεταφερθούν φυτά. Είναι 320 είδη διαφορετικά, που είναι οι ξενιστές της Xylella». Παρατήρησε πως για να αντιμετωπιστεί το βακτήριο «κάνουμε προσπάθειες με την τεχνική της καλλιέργειας. Δηλαδή, να κάνεις συχνά κλαδέματα, σωστή λίπανση, να επαναφέρεις την οργανική ουσία στο έδαφος, να δυναμώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσική αντοχή του δέντρου, για να αντιδράσει καλύτερα σε περίπτωση που έρθει η Xylella».

Εισηγήσεις παρουσίασαν, ακόμα, οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Τονίστηκε ότι όταν οι παραγωγοί δουν ύποπτα ελαιόδεντρα θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές των Διευθύνσεων ή τους ιδιώτες γεωπόνους που συνεργάζονται. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας (κυρίως στο λιμάνι της Πάτρας) με οδηγίες στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, ώστε να μην περάσουν καλλωπιστικά φυτά από μολυσμένες περιοχές της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης παρατήρησε ότι τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η συμμετοχή του κόσμου και η δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων, όπως η Xylella. Στάθηκε στα θέματα τεχνικής της καλλιέργειας, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους καλλιέργειας.

Αύριο, στις 9 π.μ. στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" αρχίζει σεμινάριο με θέμα "Το κλάδεμα της ελιάς - θεωρία και πράξη" με τον Ρικάρντο Γκούτσι τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας. Σε αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 100 άτομα. Το απόγευμα θα γίνει σεμινάριο για την πρακτική του κλαδέματος στο αγρόκτημα ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας. Το Σάββατο στις 9 π.μ. θα συνεχιστεί η πρακτική κλαδέματος στο αγρόκτημα ΕΘΙΑΓΕ στην Εύα. 

Γ.Σ.