Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 08:27

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στην Καλαμάτα: “Εμφαση στην ανθεκτικότητα για την ασφάλεια των πολιτών”

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Προσεισμικό έλεγχο στο σύνολο των σχολείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των πυροσβεστικών σταθμών και των αστυνομικών τμημάτων της χώρας ξεκινά μέσα στον επόμενο μήνα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του χθες από την Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα, καθώς όπως είπε: “Η προσφορά του ΤΕΕ δεν είναι σημαντική μόνο στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην ασφάλεια των πολιτών”. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας τόσο σε αριθμό μελών όσο και για λόγους ουσιαστικής προσφοράς και ιστορικά, βρέθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για το ΤΕΕ Roadshow -το οποίο επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα πόλεις της Πελοποννήσου, για να φέρει τον εορτασμό των 100 χρόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κοντά στην κοινωνία.

Με κεντρικό μήνυμα “100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε”, η κινητή πλατφόρμα ΤΕΕ Roadshow ταξιδεύει επί τρίμηνο περίπου σε όλη τη χώρα, όπου μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία του επιστημονικού φορέα αλλά και το σημαντικό έργο που προσφέρει στον τόπο, φέρνοντας το ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματά του και τις Νομαρχιακές Επιτροπές πιο κοντά στο ευρύ κοινό αλλά και στα μέλη του ανά την Ελλάδα, με μια πολυποίκιλη δράση ενημέρωσης. 

 

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κουτραφούρης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου όπου διοργανώνεται το συγκεκριμένο event, ενώ σήμερα το ταξίδι του ΤΕΕ Roadshow συνεχίζεται στην Σπάρτη και αύριο στο Ναύπλιο. “Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και τα μέλη του διαχρονικά, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανόρθωση της χώρας, σε ιδιαίτερα κρίσιμες και δύσκολες εποχές. Εξ ιδρύσεώς του μάλιστα και στη μακρόχρονη ιστορία του έχει αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα”, σχολίασε ο κ. Κουτραφούρης. Και πρόσθεσε πως και στη σύγχρονη εποχή, οπότε οι ανάγκες μεταβάλλονται δυναμικά, “το ΤΕΕ πιστό στο ρόλο του στέκεται δίπλα στην κοινωνία και την Πολιτεία προωθώντας την απλούστευση των διαδικασιών για ιδιώτες, πολίτες, φορείς, παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται, και παράλληλα υπηρετεί και νέες στοχοθεσίες σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα”.

Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του φορέα εκπροσώπησε η πρόεδρός του Χαρίκλεια Τσιώλη, η οποία αναφερόμενη στον σκοπό της καμπάνιας των 100 χρόνων, είπε ότι αυτός είναι “να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, με τους πολίτες, να μάθουν για την προσφορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών όλο τον αιώνα που μας πέρασε, για το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο έργο τους και γενικά για το τι κάνει ο φορέας και οι μηχανικοί”.

 

100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκατοντάχρονη ιστορία του ΤΕΕ, ο πρόεδρός του κ. Στασινός σημείωσε ότι πρόκειται για “100 χρόνια ιστορίας, 100 χρόνια προσφοράς στους μηχανικούς, κυρίως όμως στους πολίτες για την ανάπτυξη της χώρας. Με τα καλά και τα άσχημα νομίζω εν τέλει με ένα θετικό πρόσημο”, προσθέτοντας ότι “η συμπλήρωση των 100 χρόνων ιστορίας σηματοδοτείται από έντονη δραστηριότητα με έργα όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός όπου θα γίνουν πάνω από 200 Προεδρικά Διατάγματα με πολεοδομικά σχέδια στο σύνολο της χώρας”.

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός:

Ερωτηθείς για τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι “υπάρχει από το 2012”, τονίζοντας ότι “δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ύψους έως σήμερα, νομίζω ότι είναι μεμονωμένες κάποιες αντιδράσεις από 4-5 δήμους της χώρας, υπάρχουν άλλοι 325 που δεν διαμαρτύρονται. Το λέω για να βάζουμε τα νούμερα στη σωστή τους βάση”. Και πρόσθεσε: “Θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια αντίδραση από κάποιους δήμους που κατοικούν και πιο πλούσιοι άνθρωποι, επομένως ο καθένας ας σκεφτεί για ποιο λόγο γίνεται. Νομίζω ότι το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα βάλει έναν κόφτη κάποια στιγμή στο κομμάτι του ύψους έτσι ώστε να μην γίνονται ούτε παρεξηγήσεις και να μην κάνει ο καθένας την ερμηνεία όπως ο ίδιος επιθυμεί”.

Εκτός σχεδίου δόμηση:

Για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Στασινός αναγνώρισε ότι “η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό, έχει αναθέσει στο ΤΕΕ πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, ο οποίος δεν έχει γίνει 50 χρόνια που το επιβάλλει το Σύνταγμα του 1975” και πρόσθεσε ότι “με βάση αυτά τα σχέδια πρέπει να κινηθεί. Επομένως να κάνουμε υπομονή μέχρι τότε. Μόλις γίνουν τα πολεοδομικά σχέδια θα προβλέπουν τι θα γίνει στην εκτός σχεδίου δόμηση”, ενώ μέχρι τότε σημείωσε πως “αν υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιοχές, όπως συγκεκριμένα 2-3 νησιά που επιβάλλεται να σταματήσει η έκδοση κάποιων αδειών, πρέπει να επικεντρωθεί εκεί η κυβέρνηση και όχι στο σύνολο της χώρας”.