Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 14:03

Ο Μανιάτης για τη διαχείριση των μνημείων 

Γράφτηκε από την

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με την εκδήλωση με θέμα «Νέες μορφές διαχείρισης των μνημείων», που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρει τα εξής:

«Επειδή στις ημέρες μας το διεθνές αλλά και το ελληνικό κοινό ταξιδεύει πολύ περισσότερο, έχει υψηλότερη παιδεία, οι μνημειακοί χώροι καθώς και τα μουσεία αποτελούν βασικούς προορισμούς της περιήγησης τους κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η επαφή του κοινού με την πολιτισμική μας κληρονομιά μπορεί να επιτυγχάνεται μέσα από την ενεργοποίηση όλων των αξιών της, όπως η προσφορά ιστορικής γνώσης, συναισθηματικών εμπειριών, τοπικών συμβολισμών, θρησκευτικών προσεγγίσεων και την οικονομική σημασία των μνημείων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Εκτός όμως από την ενεργητική αυτή απόδοση των μνημείων, η δημιουργική επαφή μαζί τους μπορεί να ολοκληρωθεί και με την ένταξή τους στην καθημερινή ζωή.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των μνημείων του τόπου τους και να συμμετέχουν στην προσπάθεια και την πολιτιστική λειτουργία τους.

Οι συνέργειες των συνειδητοποιημένων πολιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας για την ανάδειξη μνημείων, αλλά και οι σχετικές πρωτοβουλίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, όπως το "Διάζωμα", δημιουργούν ελπιδοφόρο τοπίο στον τομέα της διαχείρισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η ένταξη των μνημείων στην καθημερινή ζωή σημαίνει και την σύνδεση τους με την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Η ενεργοποίηση τους για τον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους και η σύνδεσή τους με την ανάδειξη ιστορικών τοπίων, τοπίων φυσικού κάλους, προϊόντων της περιοχής πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ενιαίο σύνολο, διότι έτσι κερδίζεται περισσότερο το ενδιαφέρον του ξένου κοινού, το οποίο θέλει να γνωρίσει όχι μόνο την ιστορία, αλλά και την σύγχρονη ζωή των τόπων που επισκέπτεται.

Υπάρχουν παραδείγματα αυτής της εξελιγμένης μορφής διαχείρισης των μνημείων μας, που συνδυάζουν όλα τα πιο πάνω στοιχεία και στοχεύουν στην προστασία και ενεργοποίηση όλων των αρχαιολογικών, φυσικών και παραγωγικών πόρων των περιοχών τους.

Η Πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσει την δυναμική των μνημείων και να φροντίσει να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες για την αποτελεσματική πραγματοποίηση όλων των ανωτέρω, που εκτός από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, είναι ακόμη και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κάποιες νοοτροπίες που δεν διευκολύνουν τις συνέργειες. 

 

Η προσπάθεια που κάνει το Σωματείο "Διάζωμα", με πρόεδρο τον Σταύρο Μπένο, μια κίνηση πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα που ενώνουν τις προσπάθειες τους και κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία με σκοπό την διάσωση και την  προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προσφέρουν σημαντικά και στην τοπική οικονομία με την κατακόρυφη άνοδο της επισκεψιμότητας».