Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 08:31

Tο “Messinia Forum” από τον Σύλλογο Εστίασης: Βήμα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με κεντρικό σλόγκαν “Από τη θεωρία στην πράξη” ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το “Messinia Forum” με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε επαγγελματία της εστίασης να ενημερωθεί για τις προκλήσεις και τις εξελίξεις του κλάδου αλλά ν’ αναδείξει και να επιβραβεύσει καλές πρακτικές και τεχνικές. Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν για το μέλλον της εστίασης και την Μεσσηνιακή Γαστρονομία, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς της εστίασης, εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες και επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Σκοπός του “Messinia Forum” είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσσηνίας μέσω συνεργασιών καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών εστίασης στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση του ΣΕΜ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του, καθώς σύμφωνα με τους ανθρώπους του έπρεπε να γίνει η ανάλογη προετοιμασία για μια ουσιώδη εκδήλωση με νόημα. Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος Γιάννης Κολοβός, ανάφερε πως η υλοποίηση του Συλλόγου ήταν μια ανάγκη που δημιουργήθηκε πριν το ξεκίνημα της τωρινής κρίσης, το 2018, ουσιαστικά μέσω μιας συνεργασίας των καταστημάτων της Κεντρικής Πλατείας Καλαμάτας. «Είδαμε πως μπορούσαμε να συνεννοηθούμε σε όλα τα θέματα, διαπιστώνοντας πως αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μεγαλώσει, δεδομένου πως έχουμε καλές σχέσεις με ανθρώπους της Μεσσηνίας, μέσα από την πολυετή ενασχόληση μας με το επάγγελμα» σημείωσε, τονίζοντας πως λόγω της πανδημίας και κάποιων άλλων ζητημάτων η δημιουργία πάγωσε για ένα διάστημα, ενώ όπως είπε, το εγχείρημα ξεκίνησε ο ίδιος μαζί με τον Ηλία Κούβελα από την Πύλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο τον περασμένο Ιούνιο, όντας μέχρι το μοιραίο συμβάν ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΣΕΜ, αλλά και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή που δραστηριοποιούταν, όπως χαρακτηριστικά είπε. Αναφορικά με το Forum, αποσαφήνισε πως η λογική του ΣΕΜ κινήθηκε στο “χτίσιμο πραγμάτων” ώστε να παρουσιαστούν ανάλογα σε αυτό, καθώς όπως είπε ο κόσμος έχει κουραστεί από τα λόγια. Επιπλέον, επισήμανε πως έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως βρέθηκαν 112 επιχειρήσεις Μεσσηνιακών προϊόντων τυποποίησης όπου δήλωσαν ενδιαφέρον να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή, δείγμα της δυναμικής της περιοχής στον κλάδο αυτό.

 

«ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΔΗΜΟΥΣ»

Σύμφωνα με τον Κ. Κολοβό, ο Σύλλογος αφορά και τους 6 Δήμους, καλύπτοντας τις ανάγκες τους. «Οι επαγγελματίες από τους όμορους Δήμους έχουν κάποιες ανάγκες αλλά δεν είχαν μέχρι πρότινος φωνή, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν για τα προβλήματα τους και να οργανωθούν. Εξάλλου, στο 11μελες συμβούλιο μας υπάρχει εκπρόσωπος από τον κάθε Δήμο βάση καταστατικού, και όχι μόνο από την Καλαμάτα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι επιχειρήσεις των Δήμων είχαν ζητήσει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός τέτοιου Συλλόγου, ώστε να μπορέσουν να εμπλακούν ανάλογα σε ένα σύνολο που να μην αφορά μόνο την Καλαμάτα αλλά ολόκληρο το νομό» υποστήριξε, υπενθυμίζοντας πως οι σύλλογοι που απευθύνονται σε νομούς, είτε αυτοί αφορούν την φιλοξενία ή την υγεία για παράδειγμα, έχουν διαφορετική δύναμη, έχοντας στο ενεργητικό τους περισσότερες επιχειρήσεις. «Μαζί με τους άλλους συλλόγους του νομού έχουμε την πρόθεση να πορευτούμε μαζί, σαν μια οικογένεια, καθώς τα θέματα προς συζήτηση είναι ίδια» συμπλήρωσε.

 

ΕΤΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ 2023

Σχετικά με τις όποιες αντιδράσεις δημιουργήθηκαν στο άκουσμα της δημιουργίας του ΣΕΜ το 2022, ο Γιάννης Κολοβός στάθηκε αρχικά στη μη πραγματοποίηση κάποιας παρουσίασης του Συλλόγου το περασμένο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρχε λόγος να γίνουν γνωστά πρόσωπα, αλλά να παρουσιαστούν ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε την αντίδραση του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) μέσω ανακοίνωσης τον περασμένο Μάϊο ατυχές συμβάν, πληροφορώντας πως στη συνέχεια έγιναν οι ανάλογες συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές σε άριστο κλίμα. «Εχουμε πει πως το 2023 θα είναι χρονιά ενότητας, συνεργασίας και συνεργειών ώστε να γίνουν ενέργειες από όλους και να μην προκύπτουν “φωτοβολίδες”» δήλωσε, ενημερώνοντας πως στόχος είναι του χρόνου οι σύλλογοι του εμπορίου, της φιλοξενίας και της εστίασης να διοργανώσουν το Forum όλοι μαζί, σε συνεργασία με τους φορείς και τις αρχές, κάνοντας φέτος την αρχή ο ΣΕΜ σε κλίμα εξωστρέφειας, η οποία κινείται όπως είπε στη φιλοσοφία του Συλλόγου. Ακόμα, γνωστοποίησε πως προγραμματίζονται δράσεις από κοινού με άλλους συλλόγους, με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν, με το εν λόγω Forum να αποτελεί την επιθυμία να γίνει θεσμός, ώστε να σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής σεζόν. «Το βασικό για εμένα είναι πως έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από τη Μεσσηνία στους οποίους αρέσει αυτό που κάνουν, έχοντας ως στόχο ο νομός μας να πάρει αυτό που του αξίζει» συνέχισε.

 

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επίπεδο που βρίσκεται η εστίαση στη Μεσσηνία, o πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας δανείστηκε τη φράση “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, παρατηρώντας πως βρίσκεται μεν σε ένα καλό επίπεδο αλλά η βελτίωση όπως είπε δεν σταματά ποτέ. «Η επιμόρφωση και η κατάρτιση πρέπει να ξεκινά από τους επιχειρηματίες και μετά να μεταπηδά στο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει συνεργασίες όπως με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι οποίες θα ανακοινωθούν» σημείωσε, υπενθυμίζοντας το “όπλο” της Μεσσηνίας που δεν έχει ίσως καμία άλλη περιοχή σε τόσο έντονο βαθμό και έχει να κάνει  με τις κλιματικές συνθήκες.

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Από την πλευρά του, το μέλος οργανωτικής ομάδας για το “Messinia Forum” Νίκος Στακιάς διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής ο Σύλλογος έχει 160 μέλη, όντας ανοιχτός για όλες τις επιχειρήσεις της εστίασης, κάνοντας κάλεσμα σε όσους δώσουν το παρών στην εκδήλωση να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους παρευρισκόμενους, ούτως ώστε να προκύψουν απαντήσεις που μπορούν να συνδυαστούν με δεσμεύσεις για το επόμενο διάστημα. «Η εστίαση για εμάς είναι πολιτισμός γι’ αυτό και επιλέξαμε συμβολικά το Μέγαρο Χορού. Θέλουμε να γίνει θεσμός και να έρχεται κάθε χρόνο κόσμος από όλη την ελλάδα και το εξωτερικό. Για πρώτη χρόνια, στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στη Μεσσηνία ούτως ώστε να συζητήσουμε όλοι μαζί τη στρατηγική για τον αειφόρο τουρισμό που περιλαμβάνει και την εστίαση. Είναι μια ενωτική πρωτοβουλία που αφορά όλο το νομό στην παρούσα φάση, με πλάνο να ανοίξει ορίζοντες στο μέλλον» ανέφερε, τονίζοντας πως και τα ξενοδοχεία συνδέονται με το Forum μέσα από τα εστιατόρια τους και λόγω του γεγονότος πως προσφέρουν πρωινό, γεύμα που συνδέεται άρρηκτα με τη φιλοξενία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στακιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλα τα ξενοδοχεία θα προσφέρουν μελλοντικά Μεσσηνιακό πρωινό με τα ανάλογα προϊόντα, μέσα από μια διασύνδεση με τους τοπικούς παραγωγούς. Ο ίδιος, σημείωσε πως στο άκουσμα της διεξαγωγής του Forum υπήρξε από πολλές πλευρές θετική απήχηση, ιδίως από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκτός Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας πως η εκδήλωση θα κινηθεί στα πλαίσια της οργάνωσης φέτος, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους οι τοπικοί παραγωγοί με τους ξενοδόχους και οι εστιάτορες με τις εταιρείες διανομής, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας. «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της ενότητας, πως ο τουρισμός και η εστίαση είναι κάτι που αφορά όλους. Είναι η βιτρίνα για τους επισκέπτες, γι’ αυτό και μας αφορά όλους να είναι όσο το δυνατό πιο αναβαθμισμένες οι συνθήκες, δείχνοντας το καλό μας πρόσωπο» συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της Κρήτης όπου το νησί συνδέεται άρρηκτα με τα τοπικά του προϊόντα. Ακόμα, αναλύοντας το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, το μέλος οργανωτικής ομάδας για το “Messinia Forum” επισήμανε πως για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ σημαντικό σκέλος της διοργάνωσης χαρακτήρισε το Στρογγυλό Τραπέζι Δημάρχων το οποίο θα περάσει όπως είπε το μήνυμα της ενότητας μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ