Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 09:22

Κίνηση της αγοράς στην Καλαμάτα τις γιορτές - Σχετικά ικανοποιημένοι δηλώνουν επαγγελματίες

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σχετικά ικανοποιημένοι δηλώνουν επαγγελματίες της Καλαμάτας από την κίνηση της εορταστικής περιόδου, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων στην καταναλωτική ισχύ. Τα εορταστικά τραπέζια τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και μέχρι το Σαββατοκύριακο των Φώτων έδωσαν ώθηση στην αγορά, καθώς για μια ακόμα χρονιά βασική προτεραιότητα των καταναλωτών ήταν οι προμήθειες τροφίμων, έστω και αν μείωσαν την ποσότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως σημείωσαν επιχειρηματίες στην “Ε”, η κίνηση σε γενικές γραμμές θύμισε -έστω και με μια μικρή απόκλιση- την περσινή, αγοράζοντας η πλειοψηφία των καταναλωτών στοχευμένα κρέατα, οπωροκηπευτικά, γλυκά και οτιδήποτε άλλο απαραίτητο ώστε να μην λείψει κάτι από το γιορτινό τραπέζι, αλλά και να μην ξεφύγουν εκτός προϋπολογισμού. Παράλληλα, μίλησαν για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιου νέου κύματος αύξησης στις τιμές, δεδομένου πως κάθε κλάδος βιώνει την ακρίβεια διαφορετικά.

Γρηγόρης Μουτεβελής (πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας):

«Η κίνηση ήταν ικανοποιητική, κινούμενη σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο. Αν και ο κόσμος είναι ζορισμένος λόγω των απαιτητικών υποχρεώσεων,  ανταποκρίθηκε στα εορταστικά τραπέζια των προηγούμενων ημερών, παρόλο που οι τιμές ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, της τάξεως του 10% με 15%. Ως προς τις επιλογές των καταναλωτών, προτιμήθηκαν σε γενικές γραμμές όλα τα είδη κρέατος, από το πιο ακριβό αρνί μέχρι το πιο οικονομικό χοιρινό, ενώ την τιμητική τους τις μέρες αυτές είχαν διάφορα κρεατοσκευάσματα, όπως το ρόλο κοτόπουλο. Πλέον, με το που μπήκε το νέο έτος παρατηρήσαμε κάποιες αυξήσεις στις παραλαβές κρέατος της τάξεως του 10%, κυρίως στο χοιρινό, κρέας που είδε την μεγαλύτερη αύξηση μέσα στο 2023, ακολουθώντας το κατσίκι. Οι λόγοι που συνεχίζουν να διατηρούν την ακρίβεια είναι η ενέργεια, οι ζωοτροφές αλλά και οι πλημμύρες, αναμένοντας να δούμε πως θα εξελιχτεί η χρονιά».

 

Μάριος Μπουζάνης (Οπωροπωλείο Γυφτέας)

«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η κίνηση δεν μας άφησε τόσο ικανοποιημένους, ωστόσο σε σύγκριση με τη χρονιά ευρύτερα, αναμφίβολα η εορταστική περίοδος αποτέλεσε μια τονωτική ένεση. Τα οικογενειακά τραπέζια και φέτος είχαν την τιμητική τους όπως και οι σαλάτες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτά. Έτσι λοιπόν, πιπεριές, ντομάτες, μαρούλι και λάχανο αγοράστηκαν με μεγάλη συχνότητα, ενώ ζήτηση παρατηρήθηκε και στο ρόδι, όχι τόσο για τη μαγειρική αλλά για το σπάσιμο του κατά την αλλαγή του χρόνου, έθιμο που φαίνεται να διατηρείται. Σε σχέση με πέρυσι, είδαμε μια μικρή μείωση στην κίνηση λόγω της γενικότερης ακρίβειας, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι λίγο πολύ προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το 2024 και για το αν θα ακριβύνουν φρούτα και λαχανικά, όλα θα εξαρτηθούν από πιθανές αυξήσεις σε ρεύμα και λιπάσματα. Ως προς τα προϊόντα δε που είδαν περισσότερο αύξηση το 2023, αυτά ήταν το σπανάκι και το σέλινο, εξαιτίας των καταστροφών που προέκυψαν από τον καύσωνα του καλοκαιριού». 

 

Γιώργος Αναστασόπουλος (Πραλίνα)

«Κατά τη διάρκεια των γιορτών είχαμε δουλειά, ωστόσο οι ποσότητες ήταν μειωμένες, προχωρώντας οι πελάτες μας σε πιο μελετημένες παραγγελίες είτε σε κουραμπιέδες είτε σε μελομακάρονα. Ακόμα και οι βασιλόπιτες που αγοράζονται παραδοσιακά κάθε χρόνο, ναι μεν τις προμηθεύτηκε ο κόσμος αλλά σε πολλές περιπτώσεις επέλεξε μικρότερα μεγέθη, ούτως ώστε να εξασφαλίσει πιο οικονομικές επιλογές. Σε σχέση με πέρυσι έτσι, η αγοραστική κίνηση ήταν λίγο λιγότερη, λόγω του γεγονότος πως μειώθηκαν τα τεμάχια στις παραγγελίες. Εχοντας μπει πλέον στο νέο έτος, δεν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο για πιθανές νέες αυξήσεις στα γλυκά, εκτός απροόπτου».

 

Παναγιώτα Παπαθεοδώρου (Τα Μυστήρια της Γεύσης)

«Παρότι άργησε να ξεκινήσει σε σύγκριση με άλλες χρονιές, η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση παρουσιάστηκε ενισχυμένη τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου, ενώ αν απλωνόταν σε ολόκληρο το μήνα, θα κάναμε λόγο ουσιαστικά για κίνηση σχετικά ίδια με πέρυσι. Και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι ξηροί καρποί και τα παρεμφερή είδη δεν έλειψαν από τα σπίτια, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά έσπευσαν να τα προμηθευτούν. Σε ότι έχει να κάνει τώρα με το νέο έτος και τι θα ισχύσει με τις τιμές, ακόμα δεν μπορώ να πω κάτι με βεβαιότητα, καθώς οι νέες παραγγελίες θα ξεκινήσουν από τις επόμενες μέρες, αναμένοντας να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το 2023 άλλωστε έκλεισε με την ακρίβεια να δοκιμάζει όλους τους κλάδους, οπότε είμαστε στην αναμονή για το τι θα γίνει φέτος».