Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024 08:11

Ανδρέας Παπαδημητρίου: 40 χρόνια στο έπιπλο και τώρα στο real estate

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν για ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα επίπλων της Καλαμάτας, την επιχείρηση “Έπιπλο Παπαδημητρίου” στη Νέα Είσοδο.

Με παρουσία πάνω από 40 χρόνια στον χώρο των επίπλων, ο Ανδρέας Παπαδημητρίου αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο, επιτυχημένο εκ του αποτελέσματος επιχειρηματικό κεφάλαιο, απόρροια όπως εξήγησε της στροφής της καταναλωτικής κίνησης σε πιο οικονομικές και κατά συνέπεια όχι τόσο ποιοτικές επιλογές λόγω της οικονομικής κρίσης, εξέλιξη που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το κατάστημα του, καθώς εξ αρχής ήταν συνυφασμένο με το "καλό - ποιοτικό έπιπλο".

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με σπουδές σχεδίου και κατασκευής πάνω στη επιπλοποιία, ο Ανδρέας Παπαδημητρίου ήρθε από την Αθήνα στην Καλαμάτα το 1979 ώστε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, επεκτείνοντας στη συνέχεια την επιχείρηση του σε Σπάρτη και Τρίπολη. Ο ίδιος, μαζί με δύο συνεργάτες του το 1984 άνοιξε το “Κέντρο Επίπλου Μεσσηνίας” στο Ασπρόχωμα, αποτελώντας το μεγαλύτερο κατάστημα επίπλων όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά ευρύτερα στην Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια, το 1992 χάραξε ξεχωριστή πορεία, ανοίγοντας το “Έπιπλο Παπαδημητρίου” το οποίο έμελε να αποτελέσει κεφάλαιο για την πόλη στο αντικείμενο του επίπλου. 

Η ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μιλώντας στην “Ε”, o κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως με το πέρας του χρόνου το καλό έπιπλο που υπηρετούσε η επιχείρηση του, απαξιώθηκε λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας, με αποτέλεσμα ο τζίρος στο επάγγελμα να σημειώσει καθοδικές τάσεις. «Παράλληλα, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που συμπεριέλαβαν το φτηνό έπιπλο στην γκάμα τους διαμόρφωσαν την αγορά, ωστόσο ο σημαντικότερος παράγοντας της μείωσης στη δουλειά μας ήταν η οικονομική κρίση από το 2010 και έπειτα, γεγονός που μας έκανε να κλείσουμε τα δύο παραρτήματα μας το 2012» παρατήρησε. Για το αν υπήρξε κάποια δεκαετία όπου το έπιπλο είχε την τιμητική του, ο ίδιος υποστήριξε πως αυτή του 2000 ήταν η πιο δυναμική από πλευράς πωλήσεων, συνηγορώντας στο γεγονός αυτό τα δάνεια όπου εκείνη την εποχή δίνονταν με μεγάλη συχνότητα, ώστε να αγοραστούν σπίτια και κατ’ επέκταση έπιπλα. Παράλληλα, διευκρίνισε πως στις καλές εποχές, δεν ήταν λίγες οι οικογένειες που προχωρούσαν σε ανανέωση του οικιακού εξοπλισμού τους πιο συχνά, ακόμα και αν δεν είχε φθαρεί, κάτι που πλέον σπανίζει, ελέω του οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΡΟΙΚΑ» ΣΤΙΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο Ανδρέας Παπαδημητρίου στάθηκε στις αγορές που έκαναν οι πατεράδες στα παιδιά τους και κυρίως στις κόρες τους, μη δίνοντας σημασία στο κόστος αλλά στην ποιότητα, ούτως ώστε τα έπιπλα να τους μείνουν στο άνοιγμα του σπιτικού τους μετά από ένα γάμο, εξασφαλίζοντας τους τη λεγόμενη προίκα, ορολογία που με το πέρας του χρόνου αλλά και με τις αλλαγές των συνθηκών εξαϋλώθηκε. «Πλέον, τα νέα ζευγάρια ψωνίζουν μόνα τους, επιλέγοντας πολλές φορές μεμονωμένα έπιπλα για στο σπίτι τους, όπως το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα, εστιάζοντας σε πιο οικονομικές επιλογές ώστε να μπορέσουν να εξοπλίσουν το σπίτι τους» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η βάση της δουλειάς του καταστήματός του, ήταν ο οικιακός εξοπλισμός και όχι τόσο οι παραγγελίες από κλάδους όπως η εστίαση ή η φιλοξενία. «Σε γενικές γραμμές, το σαλόνι ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες μας, ακλουθώντας τα υπόλοιπα είδη» συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως δύσκολα θα αναστραφεί το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το έπιπλο, καθώς το 80% των νοικοκυριών όπως είπε, δυσκολεύεται στο να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη, αξιοποιώντας τα ενδεχομένως στην αγορά νέου εξοπλισμού. Ο ίδιος έτσι, βλέποντας την πορεία του ποιοτικού επίπλου να μειώνεται, αποφάσισε τα περασμένα χρόνια να διευρύνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες, επενδύοντας μαζί με τα παιδιά του πάνω στο αντικείμενο των φωτοβολταϊκών πάρκων, στην παραγωγή πόσιμης αλόης αλλά και στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟ REAL ESTATE

Δηλώνοντας ενεργός, ο Ανδρέας Παπαδημητρίου θέλησε να αξιοποιήσει εποικοδομητικά το χρόνο του, γυρίζοντας σελίδα επαγγελματικά. Αρχική του προτεραιότητα ήταν να ασχοληθεί με το Δήμο Καλαμάτας, καθώς ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του Θανάση Βασιλόπουλου ως δημοτικός σύμβουλος, ωστόσο η κάλπη δεν απέδωσε τους ψήφους που προσδοκούσε. «Εφόσον δεν εκλέχτηκα, αποφάσισα να στραφώ στο real estate, καθώς κινείται στο στοιχείο μου, αυτό της πώλησης. Επιπρόσθετα, το επάγγελμα αυτό έχει ανοδικές τάσεις, κυρίως στην Καλαμάτα, κάτι που με ώθησε να το ακολουθήσω» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δηλώσει εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.