Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 08:09

«Υπαίθριες αποθήκες» στη Ναυαρίνου - Επαγγελματίες αναρωτιούνται αν ο νόμος ισχύει για όλους

Ούτε τον φετινό χειμώνα έλειψε το φαινόμενο της «υπαίθριας αποθήκης» στη Ναυαρίνου.

Η συνήθεια κάποιων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική παραλία να αφήνουν τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων τους στον αιγιαλό παρότι κλείνουν για τη χειμερινή σεζόν, ναι μεν έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν λείπουν παραδείγματα που αλλοιώνουν την «βιτρίνα» της πόλης, με τους υπόλοιπους επαγγελματίες που μπαίνουν στη διαδικασία να μαζέψουν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες  σε εσωτερικό χώρο να αναρωτιούνται αν ο νόμος ισχύει για όλους ή υφίσταται μόνο στα χαρτιά. Σύμφωνα με αυτόν, από τη στιγμή που το εκάστοτε κατάστημα δεν δουλεύει και δεν χρησιμοποιεί τον χώρο, ο επιχειρηματίας πρέπει να αποσύρει τον εξοπλισμό του και να τον φυλάει σε δικό του, ιδιωτικό χώρο.

Πρόκειται για το νόμο που συνδέεται με την παραχώρηση αιγιαλών στους Δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους, τους παραχωρούν γα απλή χρήση σε καταστηματάρχες εστίασης.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΑ

Σε τοπικό επίπεδο, οι παραχωρήσεις γίνονται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του κάθε μαγαζιού, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να εποπτεύει μέχρι το ύψος της οδού Παλιγγενεσίας και τον Δήμο Καλαμάτας και την Κτηματική Υπηρεσία από εκεί και προς το Αρχοντικό. Παρότι ωστόσο, έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες από τους προαναφερόμενους φορείς, με τα στοιχεία των επιχειρηματιών να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση επίπληξης ή προστίμου, δεν φαίνεται κρίνοντας κανείς εκ του αποτελέσματος να ξεκαθαρίζει το τοπίο, με τους επαγγελματίες που τηρούν το νόμο να κάνουν λόγο για απαξίωση της περιοχής, τη στιγμή που οι ίδιοι όπως τονίζουν, δίνουν αγώνα σε καθημερινή βάση ώστε η Παραλία να παραμένει ζωντανή.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΛΑΚΟΥ

Στο ίδιο πλαίσιο, λουόμενοι αλλά και επιχειρηματίες της Ναυαρίνου έχουν θέσει το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα καταστήματα εστίασης που κατά καιρούς κλείνουν οριστικά, δίχως ωστόσο να αποσύρουν τις ξύλινες κατασκευές τους από την παραλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό καταστήματος εστίασης στο ύψος της Παπανικολή, το οποίο συνορεύει με τον περιορισμένο πλέον χώρο στον πρώην «Κοιλάκο», με την ξύλινη βάση του να αποσυντίθεται ολοένα και περισσότερο μετά το πέρας κάθε κακοκαιρίας και το περιεχόμενο της να καταλήγει αναπόφευκτα στη θάλασσα. Όπως έχει τονιστεί από επαγγελματίες της περιοχής, αν δεν παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είναι διόλου απίθανο η κατασκευή αυτή να έχει την τύχη του προαναφερόμενου κτηρίου, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια συντήρησης. Οσο για το τμήμα του πρώην «Κοιλάκου», δεν έχει προκύψει καμία εργασία ύστερα από την ολική κατεδάφιση του κτηρίου. Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη έγιναν ενέργειες ώστε να μαζευτούν τα μπάζα έπειτα από την κατεδάφιση της προσθήκης στο κτήριο που στέγαζε το ιστορικό μαγαζί, ωστόσο, από τότε το χώρο περιορίζει απλά ένα προστατευτικό πλαστικό, ώστε να μην πλησιάζει το σημείο ο κόσμος.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνει μια μικρή ανάπλαση, με τα περιθώρια ωστόσο να στενεύουν ενόψει της θερινής σεζόν.

Τ.Αν.