Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 09:05

Πιο παραγωγικός ο δευτερογενής τομέας - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Τη χαμηλή παραγωγικότητα του πρωτόγεννη τομέα και την υψηλή του δευτερογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής για το ΑΕΠ και την απασχόληση του 2021 που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο απασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα παράγει κατά μέσο όρο προϊόντα αξίας 10.361 ευρώ και ο απασχολούμενος στο δευτερογενή προϊόντα αξίας 111.268 ευρώ. Στον αναποτελεσματικό πρωτογενή τομέα απασχολείται το 26,9 % των εργαζομένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και παράγεται μόλις το 9,4% του ΑΕΠ. Στον αποτελεσματικό δευτερογενή τομέα απασχολείται μόλις το 7,3% των εργαζόμενων και παράγεται το 27,4% του ΑΕΠ. Στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, τουρισμός κ.λ.π) απασχολείται το 30,6% των εργαζομένων και παράγεται  το 19,38% του ΑΕΠ. Στη δημόσια διοίκηση απασχολείται το 18,1% των εργαζόμενων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και παράγεται το 17,3% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά στοιχεία ανά κλάδο για την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, τον αριθμό των απασχολούμενων και την παραγωγικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζονται στον πίνακα: