Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 08:50

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας, Νίκος Αναστασόπουλος, στην «Ε»: «Στάσιμη η οικοδομή στην Τριφυλία»

 

Οι περιορισμοί που υπάρχουν στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και το υψηλό κόστος για την κατασκευή νέας κατοικίας, φαίνεται ότι κρατούν στάσιμη την οικοδομική δραστηριότητα στη περιοχή της Τριφυλίας αν τη συγκρίνουμε με μια δεκαετία πίσω. 

Η μόνη κινητικότητα που παρατηρείται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας Νίκο Αναστασόπουλο, έχει να κάνει με μικρά τουριστικά καταλύματα ή οικίες που προορίζονται για τουριστική χρήση.

Όπως σημειώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, αποτέλεσε τροχοπέδη και αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα με άδειες που είχαν εκδοθεί προγενέστερα. Από την άλλη σημειώνει ότι το κόστος κατασκευής μιας κατοικίας έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2012 ξεπερνώντας τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό πράγμα που κάνει πολλούς να μη μπορούν να προχωρήσουν σε ανέγερση νέων κατοικιών.

Σημειώνει επίσης ότι τα σχέδια πόλης στις μεγάλες πόλεις της Τριφυλίας είναι παλαιωμένα και χρειάζεται επέκταση αυτό των Γαργαλιάνων, όπως και η εφαρμογή τους με την δημιουργία υποδομών σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία.

Μιλώντας για την οικοδομική δραστηριότητα στην Τριφυλία ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στασιμότητα και θα πρέπει να τη συγκρίνουμε με τις καλές εποχές που η οικοδομική δραστηριότητα ήταν σημαντική στη περιοχή μέχρι το 2010-12.

Τον τελευταίο χρόνο και το 2024, υπάρχει μια  δραστηριότητα σχετικά με επιπλωμένα διαμερίσματα, τουριστικά καταλύματα και οικίες για τουριστική χρήση, σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ειδικά στους Γαργαλιάνους και στον  Μάραθο υπάρχει μια δραστηριότητα για τουριστικά καταλύματα το τελευταίο διάστημα, όμως τροχοπέδη είναι η εκτός σχεδίου δόμηση. Ολα αυτά γίνονται με άδειες που υπήρχαν πριν τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ που έβαλε φρένο στη δόμηση των γηπέδων εκτός σχεδίου. Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο κόσμο και από κεφάλαια εκτός περιοχής, για να αγοράσουν και να δημιουργήσουν τουριστικά προϊόντα, αλλά τροχοπέδη είναι ότι δεν μπορούν να ρίξουν χρήματα αγοράζοντας ένα γήπεδο που είναι αβέβαιο αν θα χτιστεί και  με τι όρους θα χτιστεί. Διαθεσιμότητα γηπέδων  υπάρχει, αλλά εμπόδιο είναι η αβεβαιότητα λόγω της απόφασης του ΣτΕ και το γεγονός ότι έχει περάσει ένας χρόνος και η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει, όπως έλεγε, για να επιλύσει το πρόβλημα. Κάθε τόσο βλέπουμε και κάποιες άλλες αποφάσεις του ΣτΕ, κάποιες αντιδράσεις φορέων που ενδιαφέρονται υποτίθεται για το περιβάλλον και την εκτός σχεδίου δόμηση. Όταν πάει να βγει ένα νομοσχέδιο στη διαβούλευση αρχίζουν και πυροβολούν οπότε το υπουργείο αναδιπλώνεται. Δεν ξέρω που θα πάει αυτή η κατάσταση μπορεί να τραβήξει χρόνια και να μη γίνει και τίποτα.»

Σχετικά με τις νέες κατοικίες τόνισε ότι το υψηλό κόστος κατασκευής δεν έχει επιτρέψει την ανάκαμψη τους «Δυστυχώς στις κατοικίες δεν έχει ανακάμψει. Δυστυχώς στην Τριφυλία οι άδειες δόμησης για κατοικίες είναι λίγες και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το κόστος κατασκευής. Όταν λέω κατοικίες εννοώ μέσα στα σχέδια πόλης και τους οικισμούς, μιλάμε για πρώτη κατοικία ή κατοικία νέων ζευγαριών. Το κόστος κατασκευής έχει εκτοξευτεί τουλάχιστον στα 2000 ευρώ το τετραγωνικό για νέα κατοικία.  Όταν το 2012 το κόστος αυτό ήταν 1000 ευρώ, τη τελευταία δεκαετία έχει διπλασιαστεί και θα έλεγα δεν φτάνουν τα 2.000 αν βάλεις και τους περιβάλλοντες χώρους και τα διάφορα που προκύπτουν στη πορεία, φτάνει και τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό. Για ένα νέο ζευγάρι που θέλει ένα σπίτι 150 τετραγωνικών χρειάζεται πάνω από 300.000 ευρώ. Παλιά ο έλληνας έπαιρνε ένα δάνειο, είχε κάποια χρήματα, είχε ένα εισόδημα που μπορούσε να πληρώσει τις δόσεις.»

Χρειάζονται σχέδια πόλης για τις μεγάλες πόλεις της Τριφυλίας αλλά και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου υπογραμμίζει ο κ. Αναστασόπουλος  «Τα σχέδια πόλης στη Τριφυλία, το έχουμε πει και παλιότερα, είναι παλαιωμένα, είναι περασμένων χρόνων , δεν μπορώ να πω όμως ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος. Ο κύριος λόγος είναι οικονομικός. Η χώρα έχει μπει σε μια κατάσταση αναθεώρησης του πολεοδομικού καθεστώτος και κάτι περιμένουμε να γίνει με όλα αυτά, ίσως και από την πλευρά του Δήμου να κινηθούν κάποια πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει ανάγκη επέκτασης του σχεδίου πόλης των Γαργαλιάνων, το σχέδιο πόλης είναι εξαντλημένο, στα Φιλιατρά έχουμε μεγάλο απόθεμα άσχετα αν δεν έχουν γίνει τα έργα υποδομής. Στη Κυπαρισσία μεγάλο κομμάτι είναι η ΠΕ 3 που είναι στη παραλία, έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια θα έπρεπε σε αυτή τη περιοχή να είχε γίνει η υποδομή για να δοθεί για αξιοποίηση, αυτό γίνεται τώρα. Μεγάλο κομμάτι για εμάς, επειδή ο Δήμος είναι παραλιακός, είναι η παραλιακή ζώνη, η οποία δυστυχώς με όλα αυτά, τις εξελίξεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, έχει οδηγηθεί σε απαξίωση. Εμάς σαν Δήμος μας έχει φέρει πολύ πίσω αυτό. Βάζει φρένο στη τουριστική ανάπτυξη μικρών καταλυμάτων. Επίσης να πω ότι στη περιοχή των Γαργαλιάνων που γειτνιάζει με τη Costa Navarino υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα σχήματα για αγορά γης για ξενοδοχεία, αλλά και πάλι εκεί είναι οι όροι δόμησης που δεν είναι ξεκαθαρισμένοι.»

Συνοψίζοντας για το πώς έχει η κατάσταση ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε «Συνοψίζοντας λέμε ότι υπάρχει μια δραστηριότητα για τουριστικά καταλύματα και επιπλωμένα διαμερίσματα στην εκτός σχεδίου περιοχή προς την πλευρά περισσότερο που γειτνιάζει με τη Costa Navarino. Στη περιοχή της Κυπαρισσίας έχουμε περισσότερο δραστηριότητες με ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις. Οι άδειες κατοικίες επηρεάζονται από το υψηλό κόστος.»

Γραφειοκρατική έχει γίνει η δουλειά του πολιτικού μηχανικού αντί να κατασκευάζει και να μελετά αναφέρει «Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς των μηχανικών είναι τακτοποίηση αυθαιρέτων και η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων και οι μεταβιβάσεις κατά συνέπεια οι οποίες απαιτούν όλα αυτά. Όμως αυτό δεν είναι το πραγματικό αντικείμενο που έχει ένα γραφείο πολιτικού μηχανικού. Για ένα πολιτικό μηχανικό που τελειώνει το Πολυτεχνείο, το αντικείμενο του είναι η κατασκευή και οι μελέτες, είναι η δημιουργία. Τώρα ασχολιόμαστε κυρίως με το γραφειοκρατικό κομμάτι, το οποίο να πω ότι είναι πολύ γραφειοκρατικό είναι υπερβολικό, έχει νομοθετηθεί το κόμμα και η τελεία. Αυτό επιβαρύνει και εμάς σαν όγκο δουλειάς, αχρείαστο, αλλά και τον πολίτη με κόστος. Η νομοθεσία πρέπει να εκλογικευτεί να γίνει ευέλικτη. Ένα ερώτημα είναι τι εξυπηρετούν όλα αυτά.

Επίσης οι αμοιβές των μηχανικών είναι καθηλωμένες, είναι ελεύθερη διαπραγμάτευση, έχει καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή που είχαμε κάποτε. Δεν μπορώ να πω ότι η δουλειά μας πληρώνεται όπως έπρεπε να πληρωθεί.»

Αντιδρούν οι μηχανικοί της Τριφυλίας στην επιβολή από την πολιτεία να ασχοληθούν με την πυροπροστασία για τα ακίνητα που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις «Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη κυβέρνηση και επιβάλλεται στους μηχανικούς να ασχοληθούν με τα μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα εκείνα που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Εμείς σαν Συμβούλιο έχουμε αποφασίσει και θα εισηγηθούμε στη συνέλευση μας , ότι δεν πρόκειται να αναλάβουμε αυτού του είδους τις δραστηριότητες που μας επιβάλει το κράτος. Θεωρούμε ότι η πυροπροστασία είναι υποχρέωση της πολιτείας και αυτή πρέπει να βρει τον τρόπο που θα υλοποιείται. Είναι ακόμη ένα γραφειοκρατικό μέτρο που το πετάνε μπαλάκι στους μηχανικούς προκειμένου αποφύγουν τις ευθύνες που έχουν.»