Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 08:45

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Τουριστική ανάπτυξη μέσω του Αεροδρομίου Καλαμάτας

 

Τη συμβολή του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου αναδεικνύουν τα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, κατά τη λειτουργία του περιπτέρου Τουριστικής Πληροφόρησης (infokiosk) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Τα στοιχεία αυτά -παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα- παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στην Καλαμάτα, στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης της πόλης. Την εκδήλωση άνοιξε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας, ως απαραίτητη κρίνεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου, ώστε η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να ικανοποιούν τους επισκέπτες στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Στο εν λόγω συμπέρασμα φαίνεται μάλιστα να συμφωνούν όλοι οι φορείς του Τουρισμού τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, καθώς το «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» αποτελεί την μόνη εναέρια πύλη εισόδου στην Περιφέρεια και τη διασύνδεσή της με τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές στόχευσης. 

ΤΟ 91% ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα που διεξάγεται από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι πως η Πελοπόννησος αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους ξένους επισκέπτες όσο και για τους  Έλληνες, λόγω του ανέγγιχτου φυσικού κάλλους, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της γαστρονομικής ταυτότητας και της αυθεντικότητας των βιωματικών εμπειριών που προσφέρει.  

Εν τω μεταξύ, η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που επισκέφτηκαν το infokiosk της Περιφέρειας το τρέχον έτος (ποσοστό 91%) φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση από τη φιλοξενία των ντόπιων, την αυθεντικότητα των εμπειριών του προορισμού και την επιθυμία να επισκεφθεί ξανά τον προορισμό στο άμεσο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερωτηματολόγια, όπως ειπώθηκε άλλωστε κατά την παρουσίαση της ταυτότητας της έρευνας, περιλαμβάνουν ποιοτικές και ποσοτικές ερωτήσεις που αφορούν στην τουριστική εμπειρία των επισκεπτών. Με σκοπό τη συλλογή απαραίτητων πληροφοριών που θα βοηθήσουν την Περιφέρεια, αλλά και τους οικείους Δήμους στη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών αναφορικά με τον τουρισμό. 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 

Πιο αναλυτικά, από τα ερωτηματολόγια αντλούνται στοιχεία για: α) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, β) τη χώρα προέλευσης, τον αριθμό επισκεπτών και τα χαρακτηριστικά τους, γ) δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, δ) σχόλια - εντυπώσεις και αιτήματα επισκεπτών, καθώς και ε) τα γενικότερα συμπεράσματα που διεξήχθησαν από τις απαντήσεις. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στην παρουσίαση, για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα διατέθηκαν σε επισκέπτες περί τα 22.000 ενημερωτικά έντυπα και χάρτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και κεράσματα από τοπικούς παραγωγούς. Ακόμη, το περίπτερο Τουριστικής Πληροφόρησης παρείχε πληροφόρηση για αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μέρη τουριστικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος (επισκέψιμα ελαιοτριβεία - οινοποιεία), καθώς και ενημέρωση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και εξυπηρέτηση για θέματα διαμονής, συγκοινωνιών, συναλλαγών, λειτουργίας καταστημάτων κ.ά.  

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι παρατηρήσεις και τα αιτήματα των επισκεπτών για τον αερολιμένα Καλαμάτας, κωδικοποιημένα αφορούν στα εξής:

  • Η καθυστέρηση στους ελέγχους των πτήσεων. 
  • Η μη λειτουργία των ηλεκτρονικών πινάκων ανακοινώσεων (αφίξεων - αναχωρήσεων). 
  • Η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο.  
  • Ελλιπής αστυνόμευση στο χώρο των αφίξεων. 
  • Απουσία χώρου για την εξυπηρέτηση αναγκώνγονέων με βρέφη.  
  • Μη επαρκής χώρος στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων.  
  • Καθαριότητα - Υγιεινή των χώρων του αεροδρομίου λόγω έλλειψης προσωπικού.  
  • Αίτημα των αφιχθέντων επισκεπτών για κατάστημα πώλησης τοπικών προϊόντων εντός ή πλησίον του αεροδρομίου. 
  • Αναδιαμόρφωση υπάρχοντα χώρου σε Αφίξεις - Αναχωρήσεις.  
  • Ελλιπής σήμανση για προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος. 
  • Αραιά υπεραστικά δρομολόγια προς όμορους νομούς.
  • Καταγραφή προτίμησης διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (AIRBNB) έναντι των οργανωμένων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. 
  • Ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων. 

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, πέρα από τη σαφή προτίμηση των ξένων επισκεπτών στα καταλύματα Airbnb κατά την παραμονή τους στην Πελοπόννησο (44% έμεινε σε Airbnb, 41% σε ξενοδοχεία, 11% σε camping και 4% αλλού), το 45% δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ από την ποιότητα υπηρεσιών στην εστίαση οι επισκέπτες έμειναν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 87%.

Ν.Κ.