Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 08:43

Τατούλης - Σπίρτζης ονειρεύονται... διαστημική πύλη στην Καλαμάτα και αεροδρόμιο στην Τρίπολη

Γράφτηκε από την
Τατούλης - Σπίρτζης ονειρεύονται... διαστημική πύλη στην Καλαμάτα και αεροδρόμιο στην Τρίπολη

 

Την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας και τη δημιουργία διαστημικής πύλης, συζήτησαν την περασμένη Πέμπτη σε συνάντησή τους ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. 

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας συζητήθηκε και η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε χαμηλού κόστους επιβατικό και μεταφορικό. 

Ως άμεση ανάγκη τέθηκε η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος, ώστε «να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της χώρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα για το διάστημα και η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα». 

Μάλιστα για την περιφερειακή αρχή τα έργα αυτά είναι «κρίσιμα πολιτικά στοιχήματα, τα οποία αξιοποιούν στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφερειακής της οικονομίας». 

Ο κ. Σπίρτζης -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου- δεσμεύτηκε επίσης «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου και να συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος». 

Ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε και για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, και είπε ότι το υπουργείο θα συμμετέχει και στο σχετικό συνέδριο που θα διοργανωθεί στην Πελοπόννησο.  

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αναβάθμισης και επέκτασής του, ενώ συμφώνησε και στην πρόταση για παράλληλη λειτουργία αυτού της Τρίπολης ως επιβατικού και μεταφορικού χαμηλού κόστους αεροδρομίου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης σημαντικοί οδικοί άξονες και η προοπτική να ενταχθούν στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, όπως το Καλό Νερό - Τσακώνα και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος.


NEWSLETTER