Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 05:52

Βουλευτές και δήμαρχοι σνόμπαραν την σύσκεψη για Ολυμπία και Τσακώνα: Αποχή ΝΔ και Τατούλη από τις διεκδικήσεις

Με τον φόβο ότι μπορεί να θεωρηθεί ουρά του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν βουλευτές και δήμαρχοι της Ν.Δ. και σνόμπαραν την σύσκεψη που συγκάλεσε ο ομογάλακτός τους Παν. Νίκας στο Δημαρχείο της Καλαμάτας λίγες ημέρες μετά την συνάντηση που είχε με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θαν. Πετράκο.

Η γραμμή της Ν.Δ. …βγάζει μάτι καθώς θεωρείται κοντόφθαλμη και μικροπολιτική που εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν ενημερωμένος. Οι προθέσεις του άλλωστε δεν μπορεί να είναι αντίθετες με το συμφέρον της περιοχής που εκλέγεται βουλευτής επί 35 χρόνια. Και αυτές φυσικά θα τις δείξει σύντομα, όταν δηλαδή θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ίδιος τα θέματα καθώς θα έρθει η ώρα της αλήθειας και όχι αναθέτοντας την εκπροσώπησή του σε μικροκινήματα παλαιοκομματικών στελεχών που τα βαρύνουν τεράστια λάθη του παρελθόντος. Αλλά και όψιμους υποστηρικτές που μυρίστηκαν το "ψητό" της εξουσίας και μεταφέρουν τη γραμμή της κομματικής καμαρίλας. Εντυπωσιακή είναι ακόμη η σύμπλευση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας απείχε από τη σύσκεψη.Η πλειοψηφία των βουλευτών και των δημάρχων της Μεσσηνίας καθώς και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου έλαμψαν διά της απουσίας τους από τη χθεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας Παν.Νίκα για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων και το φυσικό αέριο. Το πολιτικό προσωπικό της Μεσσηνίας επιδεικνύει πλέον τραγικό πρόσωπο συγκρινόμενο με αυτό της Ηλείας που σύσσωμο όργωσε υπουργεία και γραφεία κομμάτων για να απαιτήσει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα. Και απέσπασε μάλιστα σοβαρές δεσμεύσεις από Βενιζέλο, Κουβέλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η απουσία παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας, με ευθύνη του Δημοσίου νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για τη διέλευση του δρόμου στη Μεσσηνία!

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Να σταλεί άμεσα επιστολή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Παραδείσια - Τσακώνα και να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη για την Ολυμπία Οδό και το φυσικό αέριο: Αυτά αποφασίστηκαν χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, σε σύσκεψη φορέων και δήμων της Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και τη συμμετοχή του  βουλευτή Θανάση Πετράκου.

Οσον αφορά την επιστολή, ενόψει της συνεδρίασης του Ελεγκτικού την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου για την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης για την παράκαμψη στο νέο δρόμο Παραδείσια - Τσακώνα, ο κ. Νίκας επεσήμανε «με σεβασμό στο Ελεγκτικό Συνέδριο και με απαίτηση να ανοίξει ο δρόμος». Συμφωνήθηκε ότι αν η απόφαση του Ελεγκτικού στις 29 δεν είναι αυτή που πρέπει, αν κάτι πάει στραβά, θα συγκληθούν αμέσως την ίδια μέρα για να πάρουν αποφάσεις.

Για την Ολυμπία Οδό, αποφασίστηκε να ζητηθεί από μεθαύριο Δευτέρα συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, με αίτημα την υλοποίηση του έργου στο σύνολό του, έως την Τσακώνα. Συναντήσεις θα γίνουν για το ίδιο θέμα και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η συνάντηση με τον υπουργό θα αφορά και την επέκταση του φυσικού αερίου στη Μεσσηνία, ώστε να υπάρξει δέσμευση για να υπογραφούν οι συμβάσεις για την κάθοδο του αερίου στην Καλαμάτα. 

Προσδιορίστηκε, επίσης, αυτή η συνάντηση των φορέων, των δήμων και των βουλευτών της Μεσσηνίας να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε 2 μήνες. Συμφωνήθηκε, ακόμα, να υπάρξει συμπόρευση με τους φορείς και τις αρχές της Ηλείας για κοινό αγώνα και ανοιχτή πρόσκληση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συζήτηση έγινε και για το ΤΑΙΠΕΔ και την ένταξη των λιμανιών Καλαμάτας και Πύλου σ’ αυτό.

Ασχημη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη σύσκεψη δε μετείχε κανένας άλλος βουλευτής και δήμαρχος της Μεσσηνίας (από τους άλλους 5 δήμους), ενώ δύο δήμοι δεν εκπροσωπήθηκαν καθόλου.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας ζήτησε την εύρεση κοινού τόπου, »να βρούμε αυτά που μας ενώνουν». Ενημέρωσε ότι δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το μάστερ πλαν του λιμανιού. Είπε πως «ακούγεται ότι τα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας θα ενταχθούν σ’ έναν οργανισμό, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι μέσα το λιμάνι της Καλαμάτας» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε γνώση ποια ακίνητα έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αγωνιζόμαστε 48 στρέμματα στη Δυτική Παραλία (από τη μαρίνα έως τον Κορδία) να τα πάρει ο δήμος». Παρατήρησε πως «είναι συγκριτικό πλεονέκτημα το φυσικό αέριο», επεσήμανε ότι η Καλαμάτα η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και είναι και οι δύο ΒΙΠΕ στο νομό και ζήτησε «να έχουμε λόγο και στο λιμάνι και στη μαρίνα και στο αεροδρόμιο, να έχουμε μια ενημέρωση».

Ο βουλευτής Θαν. Πετράκος πρότεινε το μοντέλο της Ηλείας, που πήγαν όλοι μαζί στον υπουργό και στα κόμματα για την Ολυμπία Οδό, να κατακτηθεί και δω. Κι ενημέρωσε ότι «ο αρμόδιος γ.γ. δεν ήξερε για το λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά σίγουρα στο ΤΑΙΠΕΔ είναι το λιμάνι της Πύλου και είναι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια (και της Καλαμάτας)».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης κάλεσε τους δικαστές του Ελεγκτικού να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και τυπικά ζητήματα για το σοβαρό θέμα του δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα. Και δήλωσε ότι «είναι μονόδρομος, αύριο το πρωί στον υπουργό για την Ολυμπία».

Στη απορία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Μιχαήλ (ως απλού πολίτη, όπως ανέφερε) "γιατί το άνοιγμα του δρόμου να συνδέεται με το Ελεγκτικό", ξεκαθαρίστηκε ότι χωρίς έγκριση δεν μπορεί να τον παραδώσει η ανάδοχος κοινοπραξία και να πληρωθεί, ενώ όποιος τον ανοίξει, θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι ο δρόμος πρέπει να δοθεί με ασφάλεια με την παράκαμψη και να ολοκληρωθεί το έργο με τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όσους δημιούργησαν το πρόβλημα της καθυστέρησης παράδοσης του Παραδείσια - Τσακώνα και να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας για την παραλία.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξενοδόχων για το φυσικό αέριο επεσήμανε ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Σπύρος Λαγωνικάκος.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος και Οιχαλίας Κώστας Μιχαλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Δημήτρης Θωμόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βενετία Λιακουνάκου.

Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ

Στο μεταξύ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να εκδικαστεί στο Εφετείο Καλαμάτας η έφεση του Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης (από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας) για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδας στις απαλλοτριώσεις της Ολυμπίας Οδού, στο τμήμα Ελαία - Καλό Νερό - Κοπανάκι - Δώριο. Ομως το Δημόσιο παραιτήθηκε του δικογράφου έφεσης και έτσι η δίκη δεν έγινε. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει η πρώτη απόφαση, του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Η πρώτη αυτή απόφαση όμως έχει βγει το 2010, και το Δημόσιο όφειλε εντός 18 μηνών να προβεί σε παρακαταθήκη των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα χρήματα όμως δεν παρακατατέθηκαν.

Μετά από αυτά, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτοδίκαια αίρεται η απαλλοτρίωση. Αν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση, υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί όλη η διαδικασία να γίνει από την αρχή, με τη γνωστή χρονοτριβή στα δικαστήρια.