Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 08:45

Απαλλοτριώσεις για δρόμο Καλαμάτα - Μεσσήνη – Μεθώνη: Διαβεβαιώσεις Καρνέση σε Λαμπρόπουλο για διατήρηση σιδηροδρομικής γραμμής

 

Διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει η σιδηροδρομική γραμμή από την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα -Μεσσήνη - Πύλος -Μεθώνη έλαβε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος από το διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών,  Γιάννη Καρνέση.

Σύμφωνα μάλιστα  με τον κ. Λαμπρόπουλο μετά το Πάσχα και μέσα στον Απρίλιο  θα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο και θα ξεκινήσουν οι  εργασίες κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα -Μεσσήνη - Πύλος -Μεθώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Λαμπρόπουλου για την επικοινωνία του με τον κ. Καρνέση δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε για το χρόνο ανάρτησης των πινάκων απαλλοτρίωσης στα δημαρχεία Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δήμου Πύλου – Νέστορος, ούτε για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής από το Ασπρόχωμα μέχρι τη Μεσσήνη.  Οι απαλλοτριώσεις επιχειρήσεων και σπιτιών, αντιπλημμυρική προστασία  και η κατασκευή παράπλευρων δρόμων για την πρόσβαση στα καταστήματα και τα αγροκτήματα ποιυ βρίσκονται εκατέρωθεν του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος απασχολεί δεκάδες ιδιοκτήτες σε Καλαμάτα και Μεσσήνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για απαλλοτριώσεις στο τμήμα Καλαμάτα – Μεσσήνη (πλην της απόληψης στον κόμβο Ζαφείρη) είναι 1,5 εκ. ευρώ ενώ οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αυτό το ποσό θα πολλαπλασιαστεί με δικαστικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα κανένας δεν γνωρίζει γιατί δεν έχει οριστεί ζώνης απαλλοτρίωσης πριν τον κόμβο Ζαφείρη και τι ακριβώς προβλέπεται για τη σιδηροδρομική Καλαμάτα – Κόρινθος που διασχίζει κάθετα ο νέος δρόμος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου: «Σχετικά, με τον κίνδυνο να καταστραφεί, η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτας-Μεσσήνης, με την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης-Πύλου-Μεθώνης, θέλω να κάνω γνωστό, πως δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να συμβεί αυτό.

Ο ΟΣΕ, όταν θελήσει να επαναλειτουργήσει την γραμμή, θα μπορεί να το πράξει, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτή την διαβεβαίωση, έλαβα από τον πλέον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών, κ. Γιάννη Καρνέση.

Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνουν και οι σχετικές μελέτες.

Αμέσως, μετά το Πάσχα, μέσα στον Απρίλιο, θα υπογραφεί η Σύμβαση Κατασκευής του Δρόμου και αρχίζουν οι εργασίες.

Όλοι να χαιρετίσουμε και να χαρούμε, αυτές τις εξελίξεις, καθώς για χρόνια, κάποιοι δουλέψαμε και επιμείναμε για να φθάσουμε σε αυτό το  αποτέλεσμα.»

Θ.Λ.