Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 09:24

Μέσω Μαραθόλακκας θα πηγαίνουν τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη μέχρι να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωση

 

Στη Μαραθόλακκα θα μεταφορτώνονται τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας και από κει θα μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, στην Καλλιρρόη, με τιμή 30 ευρώ ο τόνος.

Αυτό αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, εγκρίνοντας τον καθορισμό των όρων διακήρυξης και τη μελέτη, για τη μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων, προϋπολογισμού 2.157.800 ευρώ

Αυτό θα ισχύει μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος σύγχρονος κλειστός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) κοντά στη ΜΟΛΑΚ.

Την απόφαση καταψήφισε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, εκτιμώντας ότι η τιμή είναι υψηλή, καθώς ο ανάδοχος θα χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό (πρες κοντέινερ) του δήμου.

Η απόφαση είναι για ένα χρόνο για τη μεταφορά 29.000 τόνων, με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον χρόνο.

 

Αναλυτικά, στην εισήγηση του αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη ότι η τιμή των 30 ευρώ τον τόπο διαμορφώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές από την επεξεργασία απορριμμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας, ο Β.  Τζαμουράνης παρατήρησε πως “ο δήμος παραχωρεί τα μηχανήματά του στον ανάδοχο, ο εξοπλισμός ανήκει στον δήμο, δεν είναι συγκρίσιμη η τιμή” και πρόσθεσε: “Τι εγγυήσεις δίνει ο δήμος; Με 30 ευρώ ανά τόνο, με εξοπλισμό του δήμου είναι πολλά τα λεφτά. Θα κοστίζει 12.000 ευρώ το κάθε κοντέινερ”.

Στο ερώτημα του συμβούλου της μειοψηφίας Λεωνίδα Λιάππα, ο Σαρ. Μαρινάκης απάντησε: “Στη Μαραθόλακκα θα γίνεται η μεταφόρτωση μέχρι να γίνει ο κλειστός Σταθμός Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) κοντά στη ΜΟΛΑΚ. Δεν θα πέφτει κάτι στο έδαφος, απευθείας τα σκουπίδια θα μεταφορτώνονται στο πρες κοντέινερ. Ο μόνος χώρος που πληρεί τις προϋποθέσεις είναι η Μαραθόλακκα”.

Στα ερωτήματα του Β. Τζαμουράνη για πλήρη ενημέρωση για τη διαδικασία μεταφόρτωσης και μεταφοράς, καθώς και για τις τιμές, δεσμεύτηκε πως θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

“Το θετικό είναι ότι δεν θα γίνεται πλέον επεξεργασία σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα”, παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης.

Ο Β. Τζαμουράνης καταψήφισε, όπως επεσήμανε, “για την υψηλή τιμή και για το ό,τι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις του αναδόχου”.

 

Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, “τα απορριμματοφόρα του δήμου θα προσέρχονται στη Μαραθόλακκα και θα αδειάζουν το φορτίο τους σε πρες κοντέινερ του δήμου κλειστού τύπου. Τα πληρωμένα κοντέινερ θα μεταφέρονται εντός του επόμενου της πληρώσεώς τους 24ώρου, στην εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Καλλιρρόη, σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα. Ο δήμος διαθέτει 4 πρες κοντέινερ και δύο τράκτορες, ωστόσο το προσωπικό που διαθέτει δεν επαρκεί για την εκτέλεση των εργασιών μεταφόρτωσης και μεταφοράς των ημερησίως παραγόμενων απορριμμάτων του. Τον εξοπλισμό που διαθέτει θα τον παραχωρήσει στον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο συμπληρωματικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να μεταφέρει εντός 24 ωρών από το σύνολο των αποκομισμένων απορριμμάτων, ήτοι έως 150 τόνους σε περιόδους που παρατηρείται αυξημένη παραγωγή απορριμμάτων. Το κόστος για την παροχή των ως άνω υπηρεσιών προέκυψε έπειτα από έρευνα της αγοράς που διενήργησε η υπηρεσία και ανέρχεται σε 30 ευρώ τον τόνο, για τη μεταφόρτωση και τη μεταφορά στη μονάδα της Καλλιρρόης”.

Γ.Σ.