Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 09:06

Επανεκκίνησε το αντιπλημμυρικό έργο στα Γιαννιτσάνικα

 

Πληρώθηκε ο “Μορέας” κι επανεκκίνησε μέσα στην εβδομάδα, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα.

Το έργο είχε σταματήσει λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση, καθώς από την έναρξή του εδώ και 9 μήνες, δεν είχε δοθεί ευρώ, παρότι είχαν πιστοποιηθεί  λογαριασμοί εργασιών, συνολικού ποσού κοντά στα 5 εκ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και η χρηματοδότηση είναι απρόσκοπτη, η παρέμβαση στον περιφερειακό θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Το έργο θα συνεχιστεί στο ρέμα Κερεζένια, για το οποίο εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 4 μήνες. Στο τμήμα αυτό βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι απαλλοτριώσεις.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, κοντά στην κατάληξή του, αφορά τη μεταφορά των νερών από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ στο ρέμα Κερεζένια, μέσω του οποίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ, εντάσσεται στα συμπληρωματικά έργα της σύμβασης παραχώρησης και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 24 μήνες, έως το τέλος του 2024.

Το αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό είναι συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων και τα 1.200 θα είναι κλειστό, ο αγωγός που από τα δύο ρέματα θα οδηγεί τα νερά τους στο Κερεζένια. Από ένα σημείο του κλειστού αγωγού θα μπορεί να μπει σε αυτόν μεγάλο μηχάνημα, για να τον καθαρίζει.

Στα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ σε 200 μέτρα μήκος ανάντι θα γίνουν διευθετήσεις, εκβαθύνσεις, καθαρισμοί και λεκάνες απορροής, για να συγκρατούνται φερτά υλικά.

Το έργο του κλειστού αγωγού σε κάποιο σημείο θα μπει μέσα στον περιφερειακό και για να γίνει αυτή η εργασία (τον Οκτώβριο) θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα κλείσει ο περιφερειακός στο ρεύμα της εξόδου και η κυκλοφορία και για τα δύο ρεύματα θα γίνεται  απ’ αυτό προς τη Μάνη (μεταξύ κόμβων Κάλας και Παπαφλέσσα).

Γ.Σ.