Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 08:45

Αγνοήθηκε εντελώς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το αντιπλημμυρικό

 

Αφαντο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” στην πόλη.

Στην έγκριση της μελέτης το υπουργείο είδε μόνο μία άρνηση, αυτή του του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, όσον αφορά τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων. Το Δημοτικό Συμβούλιο, το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί την πόλη και τους δημότες και η άποψή του πρέπει να έχει βαρύνουσα σημασία, ουσιαστικά και όχι τυπικά (όπως δημόσιες υπηρεσίες σαν την Αρχαιολογία) αγνοήθηκε από το υπουργείο. Και δεν είναι η άρνηση, η απόρριψη της μελέτης με οριακή πλειοψηφία των παρατάξεων των μειοψηφιών, είναι και οι κόκκινες γραμμές και οι παρατηρήσεις της δημοτικής αρχής, τις οποίες ακόμα και σήμερα επικαλείται ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και περιμένει να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο. Εκτός και αυτό είναι “για τα μάτια του κόσμου”.

Για επιβεβαίωση αυτών που αναφέρουμε όσον αφορά την προσβλητική στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Καλαμάτας, στην απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) επισημαίνεται:

“Από τη στάθμιση και αξιολόγηση των όσων εκτέθηκαν ανωτέρω καθώς και των αποτελεσμάτων της δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης της «ΜΠΕΑΝΤΠΛ_ΚΑΛ», διαπιστώνονται τα εξής: 1ον) Άπαντες οι γνωμοδοτούντες φορείς (που διατύπωσαν απόψεις εντός των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία προθεσμιών και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας) δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις και συναινούν για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ (ως προς τα πρόσθετα/συμπληρωματικά υδραυλικά έργα στην περιοχή της Καλαμάτας), με τους αντίστοιχους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς που ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν ως όροι στην παρούσα, με μοναδική εξαίρεση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που τοποθετήθηκε αρνητικά επί του σχεδιασμού των προγραμματιζόμενων έργων αντιπαραβάλλοντας άλλη λύση, γεγονός που λήφθηκε υπόψη και σταθμίστηκε σε σχέση με τις θέσεις του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών και αξιολογήθηκε μη επαρκώς τεκμηριωμένη (τεχνικά) και μη ισοδύναμη (περιβαλλοντικά) με την προκρινόμενη δια της παρούσας επιλογής”.

* Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στις 8 Ιουλίου 2022 ήταν μαραθώνια, διήρκεσε 5,5 ώρες  και στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο πριν τα μεσάνυχτα 21 σύμβουλοι τάχθηκαν κατά της μελέτης και 20 υπέρ.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Μορέα Γιώργος Συριανός, ο μελετητής Σπύρος Μίχας και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Αφαντο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν το είδε και δεν το άκουσε. Δεν είδε και δεν άκουσε ούτε τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου;

Γ.Σ.